ФАО: 14.3 милиона в Европа и Централна Азия страдат от хранителни лишения

07 декември 2017
Новини
0
2133
 

14.3 милиона възрастни в Европа и Централна Азия са засегнати от хранителна недостатъчност за периода 2014-2016. Това стана ясно (преди няколко дни 04.12) на конференция на Организацията по прехрана и земеделие, където бе представен доклад за Състоянието на продоволствената сигурност в Европа и Централна Азия.

„Бедността остава единствената и най-сериозна спънка за сигурността на прехраната“, обобщава зам. гл. директор на ФАО Владимир Рахманин, според когото решението е в следването на целите на за устойчиво развитие (SDG’s и SDG’s 2), които докладът предлага.

Най-висок процент (30%) на недохранване е отчетен в Таджикистан – 2. 6 мил. души, следван от Молдова, Грузия, Киргистан и др., пише в доклада.

Според Световната здравна организация вредното хранене може да съществува под формата на така нареченото „тройно бреме“, включващо недохранване, преяждане и липса на набавяне на хранителни вещества, като не е изключено трите форми да се срещат едновременно в дадена държава.

Най-висок процент на затлъстяване сред възрастните се забелязва в страните от Югоизточна Европа. Това може да се дължи на промяна на хранителните навици и ниските доходи, свързващи се с консумацията на евтини и нискокачествени продукти, богати на мазнини и захар.

Липсата на информираност за правилно хранене е също основна причина за появата на двете крайности: хранителна недостатъчност и затлъстяване сред различните слоеве в региона.

ФАО обръща сериозно внимание на анализите и политиките включително и по отношение на пола, тъй като мъжете и жените страдат от различни хранителни неразположения. Жените в детеродна възраст са в значително по-голяма опасност от анемия, което е важен проблем за общественото здраве.

Някои от страните в Стария свят са едни от най-застрашените от климатични промени и много от тях са свидетели на негативни влияния върху тяхната земеделска екосистема: увеличени щети и загуба на реколта, добитък, гори, риболов.

Освен грижата за екосистемите и ландшафта, която гарантира качествена производителност, ФАО набляга на спешната нужда да се намали изхвърлянето на хранителни продукти, (над 30% от произведеното бива изхвърляно). С намаляването на хранителните отпадъци по веригата се ограничава изтощението на екосистемата, понижават се емисиите от парниковите газове, отглеждането на земеделски продукти става по-ефикасно и така продоволствената сигурност и прехрана се подобряват.

В момента политиките и програмите за изхранване имат нужда най-вече да насочат погледа си към коренните причини за всеки тип лошо хранене в района, също така да бъдат комбинирани с координираните мерки на гражданската защита, развитието на селските райони и програми за информиране. За да се вземат адекватни решения както от страна на земеделските производители, така и на управляващите е необходимо да се хармонизират данните между държавите, да се осигури свободен достъп до тези данни и да се гарантира активно участие на изследователски, технологични и развиващи методи.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
4275
0

Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 г.

3708
0

Проект на наредба за изменение и допълнение на наредба № 5 от 2014 г. за строителството в горските територии без промяна на предназначението им е публикувало Министерство на земеделието.

1422
0

Днес Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) връчи за 11-и път наградите "Зооинженер на годината - 2017". Най-добрите български зооинженери бяха номинирани в

432
0

Минутка за Китай - славянска кръв тече от векове в северния град

297
0

Специалисти са създали бургер, който "кърви" като истински, но дори не съдържа говеждо месо, пише в. "Дейли стар". Т.нар. "кюфтета в епруветка" се очаква да бъдат сред водещите тенденции в

Още от Фермер
1323
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1602
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1746
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

7650
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.