ФАО: 14.3 милиона в Европа и Централна Азия страдат от хранителни лишения

07 декември 2017
Новини
0
3915
 

14.3 милиона възрастни в Европа и Централна Азия са засегнати от хранителна недостатъчност за периода 2014-2016. Това стана ясно (преди няколко дни 04.12) на конференция на Организацията по прехрана и земеделие, където бе представен доклад за Състоянието на продоволствената сигурност в Европа и Централна Азия.

„Бедността остава единствената и най-сериозна спънка за сигурността на прехраната“, обобщава зам. гл. директор на ФАО Владимир Рахманин, според когото решението е в следването на целите на за устойчиво развитие (SDG’s и SDG’s 2), които докладът предлага.

Най-висок процент (30%) на недохранване е отчетен в Таджикистан – 2. 6 мил. души, следван от Молдова, Грузия, Киргистан и др., пише в доклада.

Според Световната здравна организация вредното хранене може да съществува под формата на така нареченото „тройно бреме“, включващо недохранване, преяждане и липса на набавяне на хранителни вещества, като не е изключено трите форми да се срещат едновременно в дадена държава.

Най-висок процент на затлъстяване сред възрастните се забелязва в страните от Югоизточна Европа. Това може да се дължи на промяна на хранителните навици и ниските доходи, свързващи се с консумацията на евтини и нискокачествени продукти, богати на мазнини и захар.

Липсата на информираност за правилно хранене е също основна причина за появата на двете крайности: хранителна недостатъчност и затлъстяване сред различните слоеве в региона.

ФАО обръща сериозно внимание на анализите и политиките включително и по отношение на пола, тъй като мъжете и жените страдат от различни хранителни неразположения. Жените в детеродна възраст са в значително по-голяма опасност от анемия, което е важен проблем за общественото здраве.

Някои от страните в Стария свят са едни от най-застрашените от климатични промени и много от тях са свидетели на негативни влияния върху тяхната земеделска екосистема: увеличени щети и загуба на реколта, добитък, гори, риболов.

Освен грижата за екосистемите и ландшафта, която гарантира качествена производителност, ФАО набляга на спешната нужда да се намали изхвърлянето на хранителни продукти, (над 30% от произведеното бива изхвърляно). С намаляването на хранителните отпадъци по веригата се ограничава изтощението на екосистемата, понижават се емисиите от парниковите газове, отглеждането на земеделски продукти става по-ефикасно и така продоволствената сигурност и прехрана се подобряват.

В момента политиките и програмите за изхранване имат нужда най-вече да насочат погледа си към коренните причини за всеки тип лошо хранене в района, също така да бъдат комбинирани с координираните мерки на гражданската защита, развитието на селските райони и програми за информиране. За да се вземат адекватни решения както от страна на земеделските производители, така и на управляващите е необходимо да се хармонизират данните между държавите, да се осигури свободен достъп до тези данни и да се гарантира активно участие на изследователски, технологични и развиващи методи.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
54
0

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня,

4068
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7389
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

9126
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3951
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

Още от Фермер
6696
0

Но в прогнозата за реколтата все още може да се намеси сушата Асоциацията на производителите на картофи картофеля NEPG, която включва редица страни от Северозападна Европа,

29709
0

То се определя от два фактора Навярно всеки стопанин на котка е забелязвал, че понякога тя спи на съвсем неочаквани места. Какви са причините за това?

7884
0

Обикновено любителите засаждат от един вид дръвчета, които имат различен срок на зреене, за да си осигурят по-продължително време пресни плодове. Със зазряването на по-ранните обаче трябва да се

3663
0

Истински приют за таралежи се появи близо до град Рен в Северна Франция, съобщава Quest-france. В него ранени или болни таралежи ще получават медицинска помощ, ще се възстановяват,

6426
0

Само за периода 7-13 юли в Румъния са регистрирани 64 огнища на африканска чума по свинете (АЧС), показва бюлетинът на OIE (Световната организация по здравеопазване на животните).

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа