ФАО: 14.3 милиона в Европа и Централна Азия страдат от хранителни лишения

07 декември 2017
Новини
0
3033
 

14.3 милиона възрастни в Европа и Централна Азия са засегнати от хранителна недостатъчност за периода 2014-2016. Това стана ясно (преди няколко дни 04.12) на конференция на Организацията по прехрана и земеделие, където бе представен доклад за Състоянието на продоволствената сигурност в Европа и Централна Азия.

„Бедността остава единствената и най-сериозна спънка за сигурността на прехраната“, обобщава зам. гл. директор на ФАО Владимир Рахманин, според когото решението е в следването на целите на за устойчиво развитие (SDG’s и SDG’s 2), които докладът предлага.

Най-висок процент (30%) на недохранване е отчетен в Таджикистан – 2. 6 мил. души, следван от Молдова, Грузия, Киргистан и др., пише в доклада.

Според Световната здравна организация вредното хранене може да съществува под формата на така нареченото „тройно бреме“, включващо недохранване, преяждане и липса на набавяне на хранителни вещества, като не е изключено трите форми да се срещат едновременно в дадена държава.

Най-висок процент на затлъстяване сред възрастните се забелязва в страните от Югоизточна Европа. Това може да се дължи на промяна на хранителните навици и ниските доходи, свързващи се с консумацията на евтини и нискокачествени продукти, богати на мазнини и захар.

Липсата на информираност за правилно хранене е също основна причина за появата на двете крайности: хранителна недостатъчност и затлъстяване сред различните слоеве в региона.

ФАО обръща сериозно внимание на анализите и политиките включително и по отношение на пола, тъй като мъжете и жените страдат от различни хранителни неразположения. Жените в детеродна възраст са в значително по-голяма опасност от анемия, което е важен проблем за общественото здраве.

Някои от страните в Стария свят са едни от най-застрашените от климатични промени и много от тях са свидетели на негативни влияния върху тяхната земеделска екосистема: увеличени щети и загуба на реколта, добитък, гори, риболов.

Освен грижата за екосистемите и ландшафта, която гарантира качествена производителност, ФАО набляга на спешната нужда да се намали изхвърлянето на хранителни продукти, (над 30% от произведеното бива изхвърляно). С намаляването на хранителните отпадъци по веригата се ограничава изтощението на екосистемата, понижават се емисиите от парниковите газове, отглеждането на земеделски продукти става по-ефикасно и така продоволствената сигурност и прехрана се подобряват.

В момента политиките и програмите за изхранване имат нужда най-вече да насочат погледа си към коренните причини за всеки тип лошо хранене в района, също така да бъдат комбинирани с координираните мерки на гражданската защита, развитието на селските райони и програми за информиране. За да се вземат адекватни решения както от страна на земеделските производители, така и на управляващите е необходимо да се хармонизират данните между държавите, да се осигури свободен достъп до тези данни и да се гарантира активно участие на изследователски, технологични и развиващи методи.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
1674
0

Всички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел.

1746
0

Натура 2000 ще връчи награда за любим на гражданите на ЕС екопроект на 17 май в Брюксел. До 22 април всеки гражданин на съюза може да избере фаворита си между 25 финалисти и да гласува за него на

2547
0

Поради влошаване на метеорологичните условия, "Добрички панаир" АД ще запази датите на изложението "Пчеломания" и ще удължи провеждането му с още един ден: 25 март /неделя/ до 15:00ч.

2709
0

За втори пореден път Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията "Ние броим врабчетата".  Миналата година преброяването е започнало на световния ден на врабчето,

2511
0

 Градското земеделие в София съществува, но не е толкова развито и популярно. Това става ясно от интервю на социоложката Дона Пикард за БНР. "В София има инициативи за развитие на градското земеделие

Още от Фермер
621
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

2223
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

3771
0

Всички знаем колко полезни са зеленчуковите и плодови сокове. Също така се знае и за полезността на билките, смесени с пресни сокове. Нека разгледаме някои зеленчукови сокове,

414
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

2259
0

Лондонският Гринуич парк беше буквално наводнен в неделя от дакели от всички възрасти и цветове. На масова разходка със своите стопани излязоха 1000 късолапи кучета, съобщи The Londog.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Именно енергийната инфраструктура ще ни даде възможност да осъществим тази междусистемна свързаност със съседните на нас страни. Това ще направи целия наш регион много по-сигурен и по-конкурентоспособен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участваше във връчването на наградите за принос в развитието на енергийната

Поднесе ѝ я почитател на съпруга ѝ по време на визитата на държавния глава в Йерусалим Съпругата на президента Румен Радев Десислава дава автограф върху книгата за съпруга ѝ “Петият президент” на авторите на “24 часа” Лиляна Клисурова и Любомир Денов. Подава ѝ я представител на българската еврейска общност,

Швейцария и Германия с най-много градове в топ 10 София е втора година подред на 116-о място в класация на градовете с най-добро качество на живот в света. Тя е изготвена от американската консултантската фирма “Мърсър”, съобщи Ройтерс. Виена е на първо място в списъка от 231 града за 9-а поредна година.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа