1,8 млрд. лева влезли в земеделието през 2017 г.

06 декември 2017
Новини
0
4473
1 2
 

За 26-и път библията на земеделеца - вестник “Български фермер”, раздаде големите награди. За първи път председател на Народното събрание - Цвета Караянчева, застана пред агроелита на България

Превръщаме българското земеделие в европейско. 73% от европейските средства, които идват в България, се усвояват от земеделските производители и ние като Народно събрание се стремим да помагаме на този процес. Опитваме да работим така, че и занапред европейските средства по-бързо и лесно да стигат до всички фермери”, заяви в сряда Цвета Караянчева. За първи път председател на Народно събрание застана пред елита на българския агробизнес. За 26-и път библията на земеделеца - вестник “Български фермер”, организира конкурса “Агробизнесмен на България”.

Над 200 фермери, вносители на техника, торове, семена се събраха в столичния хотел “Маринела”. Сред тях бяха бивши, настоящи и бъдещи носители на най-авторитетния приз в българското земеделие.

Искам да благодаря на вестник “Български фермер”, защото

той помага на

българските

земеделски

производители”,

каза още Караянчева при своя дебют на фермерската среща.

Издателят на “24 часа” и “Български фермер” Венелина Гочева очерта темите на дискусията, най-важни сред които са оценка за приключващата 2017 г. и визия за развитие на сектора през 2018 година.

“За 26 г. заедно направихме много неща. Вие се грижихте за качествената храна на българите, а ние да разказваме за вашия бизнес. Сайтът “Български фермер”, който е най-новият ни канал за комуникация с вас, вече е №1 в аграрния сектор. Направихме обаче един продукт, с който много се гордеем - това е първият календар с агробизнесмени, изработен от в. “Български фермер”. Всеки един от месеците на 2018 г. показва, че в този тежък бизнес вече е влязло третото поколение. Устойчивост е другото име на това, което правите в земеделието”, каза Венелина Гочева.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева определи 2017 г. като успешна заради над 1,5 млрд. лв., които са стигнали до земеделските стопани като директни плащания и по Програмата за развитие на селските райони. Тя припомни и един от успехите на бранша - постигането на споразумение и обща позиция за бъдещата Обща селскостопанска политика.

През следващата година министерството предвижда политики в сферата на поземлените отношения, която изисква сериозни реформи, каза Кръстева.

В началото на 2018 г.

ще бъде отворен

приемът на

проекти по

мярката за

преработка

на селскостопанска продукция.

Освен споменатите 1,5 млрд. лв. по мерки и помощи са платени още около 300 млн. лв., заяви зам.-шефката на фонд “Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова.

На дискусията стана ясно още, че едногодишните наемни договори за обработка на земя няма да бъдат вписвани. За тях попита фермерът Петър Байчев, според когото изискването да се вписват всяка година създало трудности и допълнителни разходи.

Фермерите ще получат тази година и 82 млн. лв. като отстъпка от акциза за горивото, което ползват.

Агробизнесменът на 2017 г. Николай Стефчов:: Искрено вярвам, че се успява с работа!

ДЕВОРА СТОЯНОВА

Николай Стефчов, собственик и управител на фирма “Агритоп”, стана агробизнесмен на 2017-а.

“Изключително съм развълнуван, приемам този приз от името на всички наши клиенти и колеги. Прекланям се пред всички вас. Всички, получили награда преди мен, доказаха, че с работа, с много усилия и действия могат да стигнат до положителни резултати. Ние искрено вярваме в това”, заяви той при получаването на приза. Младият бизнесмен имаше 4 празника - два семейни - той и съпругата му са именици на Никулден, фирмата му също имаше празник. “Наградата е тежка”, пошегува се Николай, докато получаваше от Цвета Караянчева огромния петел ветропоказател - един от символите на “Български фермер". “Ще тежи като отговорност и задължение на цялата фирма “Агритоп", обеща Николай Стефчов.

За първи път в конкурса на вестник “Български фермер” голямата награда бе връчена от председател на Народното събрание - Цвета Караянчева.

Стефчов има 20-годишен опит в земеделието. “Агритоп” стартира през 2002 г. В последните години фирмата развива инженеринговата си дейност – планиране, проектиране, изграждане, оборудване и експлоатация на животновъдни ферми. 

(Утре интервю с Николай Стефчов)

Призът “Млад агробизнесмен” бе за Венелин Делгянски. Семейната фирма “Гранд Агро” стопанисва 75 хил. дка в край Пловдив и Стара Загора.

Отличието връчи Румяна Иванова, директор на дирекция “Малки и средни предприятия и агробизнес” в Банка ДСК.

Компания, наложила на пазара нов продукт, е “Еуралис семена България”. Тя бе отличена за нова генетична група царевица Tropical Dent.

За най-добър износител бе избран “Пелтина” - водещ производител на зеленчукови консерви.

“Агроиноватор” стана фирма НИК, която повече от 15 г. внедрява иновативни решения за автоматизация на земеделската техника, разработва собствени софтуерни продукти и развива най-модерната почвена лаборатория на Балканите.

Победител в категорията за компания, популяризираща добрите практики в животновъдството, е HLTopMix. Тя има най-успешните предприятия за комбинирани фуражи и специализирани продукти за животни в България.

“Еко Асорти 05” стана “Агроинвеститор”. В последните три години управителят на фирмата Петър Байчев - носител на приза “Агробизнесмен на България” за 2000 г., инвестира в повишаване и подновяване на мощностите за производство и съхранение на зърно и месо.

Фирма “Пестицид” взе приза за “Агротърговец”. Компанията търгува със семена, торове и препарати за растителна защита, има и производство.

Учен с принос за утвърждаването на българските сортове стана доц. Даниела Ганева - директор на института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив.

За компания с принос в обучението на кадри награда взе “Варекс” - една от водещите в търговията с машини за селското, горското и комуналното стопанство.

Утре специални страници за победителите в 26-ия конкурс “Агробизнесмен на годината”. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
1701
0

Всички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел.

1764
0

Натура 2000 ще връчи награда за любим на гражданите на ЕС екопроект на 17 май в Брюксел. До 22 април всеки гражданин на съюза може да избере фаворита си между 25 финалисти и да гласува за него на

2565
0

Поради влошаване на метеорологичните условия, "Добрички панаир" АД ще запази датите на изложението "Пчеломания" и ще удължи провеждането му с още един ден: 25 март /неделя/ до 15:00ч.

2736
0

За втори пореден път Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията "Ние броим врабчетата".  Миналата година преброяването е започнало на световния ден на врабчето,

2529
0

 Градското земеделие в София съществува, но не е толкова развито и популярно. Това става ясно от интервю на социоложката Дона Пикард за БНР. "В София има инициативи за развитие на градското земеделие

Още от Фермер
621
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

2259
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

3852
0

Всички знаем колко полезни са зеленчуковите и плодови сокове. Също така се знае и за полезността на билките, смесени с пресни сокове. Нека разгледаме някои зеленчукови сокове,

414
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

2277
0

Лондонският Гринуич парк беше буквално наводнен в неделя от дакели от всички възрасти и цветове. На масова разходка със своите стопани излязоха 1000 късолапи кучета, съобщи The Londog.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболистите и щабът на националния отбор зарадваха децата от Центъра за настаняване от семеен тим в Разград. Те изненадаха с куп подаръци момчетата и момичетата, лишени от родителска грижа, на тренировъчната база на “Лудогорец”, където провеждат своята подготовка за контролата с Босна и Херцеговина.

Именно енергийната инфраструктура ще ни даде възможност да осъществим тази междусистемна свързаност със съседните на нас страни. Това ще направи целия наш регион много по-сигурен и по-конкурентоспособен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участваше във връчването на наградите за принос в развитието на енергийната

Поднесе ѝ я почитател на съпруга ѝ по време на визитата на държавния глава в Йерусалим Съпругата на президента Румен Радев Десислава дава автограф върху книгата за съпруга ѝ “Петият президент” на авторите на “24 часа” Лиляна Клисурова и Любомир Денов. Подава ѝ я представител на българската еврейска общност,

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа