1,8 млрд. лева влезли в земеделието през 2017 г.

06 декември 2017
Новини
0
3096
1 2
 

За 26-и път библията на земеделеца - вестник “Български фермер”, раздаде големите награди. За първи път председател на Народното събрание - Цвета Караянчева, застана пред агроелита на България

Превръщаме българското земеделие в европейско. 73% от европейските средства, които идват в България, се усвояват от земеделските производители и ние като Народно събрание се стремим да помагаме на този процес. Опитваме да работим така, че и занапред европейските средства по-бързо и лесно да стигат до всички фермери”, заяви в сряда Цвета Караянчева. За първи път председател на Народно събрание застана пред елита на българския агробизнес. За 26-и път библията на земеделеца - вестник “Български фермер”, организира конкурса “Агробизнесмен на България”.

Над 200 фермери, вносители на техника, торове, семена се събраха в столичния хотел “Маринела”. Сред тях бяха бивши, настоящи и бъдещи носители на най-авторитетния приз в българското земеделие.

Искам да благодаря на вестник “Български фермер”, защото

той помага на

българските

земеделски

производители”,

каза още Караянчева при своя дебют на фермерската среща.

Издателят на “24 часа” и “Български фермер” Венелина Гочева очерта темите на дискусията, най-важни сред които са оценка за приключващата 2017 г. и визия за развитие на сектора през 2018 година.

“За 26 г. заедно направихме много неща. Вие се грижихте за качествената храна на българите, а ние да разказваме за вашия бизнес. Сайтът “Български фермер”, който е най-новият ни канал за комуникация с вас, вече е №1 в аграрния сектор. Направихме обаче един продукт, с който много се гордеем - това е първият календар с агробизнесмени, изработен от в. “Български фермер”. Всеки един от месеците на 2018 г. показва, че в този тежък бизнес вече е влязло третото поколение. Устойчивост е другото име на това, което правите в земеделието”, каза Венелина Гочева.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева определи 2017 г. като успешна заради над 1,5 млрд. лв., които са стигнали до земеделските стопани като директни плащания и по Програмата за развитие на селските райони. Тя припомни и един от успехите на бранша - постигането на споразумение и обща позиция за бъдещата Обща селскостопанска политика.

През следващата година министерството предвижда политики в сферата на поземлените отношения, която изисква сериозни реформи, каза Кръстева.

В началото на 2018 г.

ще бъде отворен

приемът на

проекти по

мярката за

преработка

на селскостопанска продукция.

Освен споменатите 1,5 млрд. лв. по мерки и помощи са платени още около 300 млн. лв., заяви зам.-шефката на фонд “Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова.

На дискусията стана ясно още, че едногодишните наемни договори за обработка на земя няма да бъдат вписвани. За тях попита фермерът Петър Байчев, според когото изискването да се вписват всяка година създало трудности и допълнителни разходи.

Фермерите ще получат тази година и 82 млн. лв. като отстъпка от акциза за горивото, което ползват.

Агробизнесменът на 2017 г. Николай Стефчов:: Искрено вярвам, че се успява с работа!

ДЕВОРА СТОЯНОВА

Николай Стефчов, собственик и управител на фирма “Агритоп”, стана агробизнесмен на 2017-а.

“Изключително съм развълнуван, приемам този приз от името на всички наши клиенти и колеги. Прекланям се пред всички вас. Всички, получили награда преди мен, доказаха, че с работа, с много усилия и действия могат да стигнат до положителни резултати. Ние искрено вярваме в това”, заяви той при получаването на приза. Младият бизнесмен имаше 4 празника - два семейни - той и съпругата му са именици на Никулден, фирмата му също имаше празник. “Наградата е тежка”, пошегува се Николай, докато получаваше от Цвета Караянчева огромния петел ветропоказател - един от символите на “Български фермер". “Ще тежи като отговорност и задължение на цялата фирма “Агритоп", обеща Николай Стефчов.

За първи път в конкурса на вестник “Български фермер” голямата награда бе връчена от председател на Народното събрание - Цвета Караянчева.

Стефчов има 20-годишен опит в земеделието. “Агритоп” стартира през 2002 г. В последните години фирмата развива инженеринговата си дейност – планиране, проектиране, изграждане, оборудване и експлоатация на животновъдни ферми. 

(Утре интервю с Николай Стефчов)

Призът “Млад агробизнесмен” бе за Венелин Делгянски. Семейната фирма “Гранд Агро” стопанисва 75 хил. дка в край Пловдив и Стара Загора.

Отличието връчи Румяна Иванова, директор на дирекция “Малки и средни предприятия и агробизнес” в Банка ДСК.

Компания, наложила на пазара нов продукт, е “Еуралис семена България”. Тя бе отличена за нова генетична група царевица Tropical Dent.

За най-добър износител бе избран “Пелтина” - водещ производител на зеленчукови консерви.

“Агроиноватор” стана фирма НИК, която повече от 15 г. внедрява иновативни решения за автоматизация на земеделската техника, разработва собствени софтуерни продукти и развива най-модерната почвена лаборатория на Балканите.

Победител в категорията за компания, популяризираща добрите практики в животновъдството, е HLTopMix. Тя има най-успешните предприятия за комбинирани фуражи и специализирани продукти за животни в България.

“Еко Асорти 05” стана “Агроинвеститор”. В последните три години управителят на фирмата Петър Байчев - носител на приза “Агробизнесмен на България” за 2000 г., инвестира в повишаване и подновяване на мощностите за производство и съхранение на зърно и месо.

Фирма “Пестицид” взе приза за “Агротърговец”. Компанията търгува със семена, торове и препарати за растителна защита, има и производство.

Учен с принос за утвърждаването на българските сортове стана доц. Даниела Ганева - директор на института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив.

За компания с принос в обучението на кадри награда взе “Варекс” - една от водещите в търговията с машини за селското, горското и комуналното стопанство.

Утре специални страници за победителите в 26-ия конкурс “Агробизнесмен на годината”. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
4275
0

Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 г.

3708
0

Проект на наредба за изменение и допълнение на наредба № 5 от 2014 г. за строителството в горските територии без промяна на предназначението им е публикувало Министерство на земеделието.

1422
0

Днес Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) връчи за 11-и път наградите "Зооинженер на годината - 2017". Най-добрите български зооинженери бяха номинирани в

432
0

Минутка за Китай - славянска кръв тече от векове в северния град

297
0

Специалисти са създали бургер, който "кърви" като истински, но дори не съдържа говеждо месо, пише в. "Дейли стар". Т.нар. "кюфтета в епруветка" се очаква да бъдат сред водещите тенденции в

Още от Фермер
1323
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1593
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1746
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

7650
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.