1,8 млрд. лева влезли в земеделието през 2017 г.

06 декември 2017
Новини
0
5634
1 2
 

За 26-и път библията на земеделеца - вестник “Български фермер”, раздаде големите награди. За първи път председател на Народното събрание - Цвета Караянчева, застана пред агроелита на България

Превръщаме българското земеделие в европейско. 73% от европейските средства, които идват в България, се усвояват от земеделските производители и ние като Народно събрание се стремим да помагаме на този процес. Опитваме да работим така, че и занапред европейските средства по-бързо и лесно да стигат до всички фермери”, заяви в сряда Цвета Караянчева. За първи път председател на Народно събрание застана пред елита на българския агробизнес. За 26-и път библията на земеделеца - вестник “Български фермер”, организира конкурса “Агробизнесмен на България”.

Над 200 фермери, вносители на техника, торове, семена се събраха в столичния хотел “Маринела”. Сред тях бяха бивши, настоящи и бъдещи носители на най-авторитетния приз в българското земеделие.

Искам да благодаря на вестник “Български фермер”, защото

той помага на

българските

земеделски

производители”,

каза още Караянчева при своя дебют на фермерската среща.

Издателят на “24 часа” и “Български фермер” Венелина Гочева очерта темите на дискусията, най-важни сред които са оценка за приключващата 2017 г. и визия за развитие на сектора през 2018 година.

“За 26 г. заедно направихме много неща. Вие се грижихте за качествената храна на българите, а ние да разказваме за вашия бизнес. Сайтът “Български фермер”, който е най-новият ни канал за комуникация с вас, вече е №1 в аграрния сектор. Направихме обаче един продукт, с който много се гордеем - това е първият календар с агробизнесмени, изработен от в. “Български фермер”. Всеки един от месеците на 2018 г. показва, че в този тежък бизнес вече е влязло третото поколение. Устойчивост е другото име на това, което правите в земеделието”, каза Венелина Гочева.

Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева определи 2017 г. като успешна заради над 1,5 млрд. лв., които са стигнали до земеделските стопани като директни плащания и по Програмата за развитие на селските райони. Тя припомни и един от успехите на бранша - постигането на споразумение и обща позиция за бъдещата Обща селскостопанска политика.

През следващата година министерството предвижда политики в сферата на поземлените отношения, която изисква сериозни реформи, каза Кръстева.

В началото на 2018 г.

ще бъде отворен

приемът на

проекти по

мярката за

преработка

на селскостопанска продукция.

Освен споменатите 1,5 млрд. лв. по мерки и помощи са платени още около 300 млн. лв., заяви зам.-шефката на фонд “Земеделие” Иванка Багдатова-Мизова.

На дискусията стана ясно още, че едногодишните наемни договори за обработка на земя няма да бъдат вписвани. За тях попита фермерът Петър Байчев, според когото изискването да се вписват всяка година създало трудности и допълнителни разходи.

Фермерите ще получат тази година и 82 млн. лв. като отстъпка от акциза за горивото, което ползват.

Агробизнесменът на 2017 г. Николай Стефчов:: Искрено вярвам, че се успява с работа!

ДЕВОРА СТОЯНОВА

Николай Стефчов, собственик и управител на фирма “Агритоп”, стана агробизнесмен на 2017-а.

“Изключително съм развълнуван, приемам този приз от името на всички наши клиенти и колеги. Прекланям се пред всички вас. Всички, получили награда преди мен, доказаха, че с работа, с много усилия и действия могат да стигнат до положителни резултати. Ние искрено вярваме в това”, заяви той при получаването на приза. Младият бизнесмен имаше 4 празника - два семейни - той и съпругата му са именици на Никулден, фирмата му също имаше празник. “Наградата е тежка”, пошегува се Николай, докато получаваше от Цвета Караянчева огромния петел ветропоказател - един от символите на “Български фермер". “Ще тежи като отговорност и задължение на цялата фирма “Агритоп", обеща Николай Стефчов.

За първи път в конкурса на вестник “Български фермер” голямата награда бе връчена от председател на Народното събрание - Цвета Караянчева.

Стефчов има 20-годишен опит в земеделието. “Агритоп” стартира през 2002 г. В последните години фирмата развива инженеринговата си дейност – планиране, проектиране, изграждане, оборудване и експлоатация на животновъдни ферми. 

(Утре интервю с Николай Стефчов)

Призът “Млад агробизнесмен” бе за Венелин Делгянски. Семейната фирма “Гранд Агро” стопанисва 75 хил. дка в край Пловдив и Стара Загора.

Отличието връчи Румяна Иванова, директор на дирекция “Малки и средни предприятия и агробизнес” в Банка ДСК.

Компания, наложила на пазара нов продукт, е “Еуралис семена България”. Тя бе отличена за нова генетична група царевица Tropical Dent.

За най-добър износител бе избран “Пелтина” - водещ производител на зеленчукови консерви.

“Агроиноватор” стана фирма НИК, която повече от 15 г. внедрява иновативни решения за автоматизация на земеделската техника, разработва собствени софтуерни продукти и развива най-модерната почвена лаборатория на Балканите.

Победител в категорията за компания, популяризираща добрите практики в животновъдството, е HLTopMix. Тя има най-успешните предприятия за комбинирани фуражи и специализирани продукти за животни в България.

“Еко Асорти 05” стана “Агроинвеститор”. В последните три години управителят на фирмата Петър Байчев - носител на приза “Агробизнесмен на България” за 2000 г., инвестира в повишаване и подновяване на мощностите за производство и съхранение на зърно и месо.

Фирма “Пестицид” взе приза за “Агротърговец”. Компанията търгува със семена, торове и препарати за растителна защита, има и производство.

Учен с принос за утвърждаването на българските сортове стана доц. Даниела Ганева - директор на института по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив.

За компания с принос в обучението на кадри награда взе “Варекс” - една от водещите в търговията с машини за селското, горското и комуналното стопанство.

Утре специални страници за победителите в 26-ия конкурс “Агробизнесмен на годината”. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
18
0

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня,

3987
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7245
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

8919
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3924
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

Още от Фермер
6624
0

Но в прогнозата за реколтата все още може да се намеси сушата Асоциацията на производителите на картофи картофеля NEPG, която включва редица страни от Северозападна Европа,

29556
0

То се определя от два фактора Навярно всеки стопанин на котка е забелязвал, че понякога тя спи на съвсем неочаквани места. Какви са причините за това?

7803
0

Обикновено любителите засаждат от един вид дръвчета, които имат различен срок на зреене, за да си осигурят по-продължително време пресни плодове. Със зазряването на по-ранните обаче трябва да се

3663
0

Истински приют за таралежи се появи близо до град Рен в Северна Франция, съобщава Quest-france. В него ранени или болни таралежи ще получават медицинска помощ, ще се възстановяват,

6417
0

Само за периода 7-13 юли в Румъния са регистрирани 64 огнища на африканска чума по свинете (АЧС), показва бюлетинът на OIE (Световната организация по здравеопазване на животните).

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа