Българското земеделие се превръща в европейско

06 декември 2017
Новини
0
3321
1 2
 

Превръщаме българското земеделие в европейско. Това вече става, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. С европейските средства досега успяхме да модернизираме бранша и това ще правим и занапред.

Искам да благодаря на вестник "Български фермер", защото той има голям принос за това и помага на българските земеделски производители.

73% от европейските средства, които идват в България се усвояват от земеделските производители и ние като Народно събрание се стремим да помагаме на този процес. Ще направим така, че и за напред европейските средства по-бързо и лесно да стигат до всички фермери.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, приветствайки представителите на агробизнеса на срещата и церемонията за връчването на приза "Агробизнесмен на България" за 2017 г., организирани от най-авторитетния вестник за земеделие и агробизнес у нас "Български фермер".

Управителят на Медийна група "България холдинг" и издател на в."24 часа" и в."Български фермер" Венелина Гочева поздрави присъстващите и очерта темите на дискусията, най-важни сред които са оценка за приключващата 2017 г. и визия за развитие на сектора през 2018 година.

Тя заяви, че много неща е направил вестникът за изминалите години и представи и първия календар с агробизнесмени, изработен от в."Български фермер".

2017 г. може да се обобщи като успешна за сектор земеделие. Над 1,5 млрд. лв. са средствата, стигнали до земеделските стопани по линията на директни плащания или по мерките на "Програмата за развитие на селските райони". Това заяви зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Тя припомни и един от големите успехи на бранша - постигането на споразумение и обща позиция, във връзка с бъдещето на Обща селскостопанска политика.

"През следващата година министерството предвижда политики в сферата на поземлените отношения. Това е сфера, която изисква сериозни реформи. Екип на министерството в момента прави анализ и оценка на съществуващото законодателство", каза Кръстева.
Тя заяви, че до октомври 2018 г. министерството ще е готово с промени,с които да се постигне устойчива поземлена реформа.
В началото на следвашата година ще бъде отворена мярка 4.2. за преработка на сеслкостопанска политика, обяви зам.-министърът.

Готовността за диалог с фермерите заяви пред присъстващите Иванка Багдатова-Мизова, заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".
"Фондът е акредитирана разплащателна агенция. Функцията като такава, е да плаща. Освен споменатите 1,5 млрд. лв., за 2017 г. по мерки и помощи са платени още около 300 млн. лв.", каза тя.
"Надяваме се фермерите да бъдат компенсирани по някакъв начин със субсидиите. Отворени сме за диалог", заяви зам.-председателят на фонда.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
4284
0

Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услуги за 2018 г.

3708
0

Проект на наредба за изменение и допълнение на наредба № 5 от 2014 г. за строителството в горските територии без промяна на предназначението им е публикувало Министерство на земеделието.

1422
0

Днес Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) връчи за 11-и път наградите "Зооинженер на годината - 2017". Най-добрите български зооинженери бяха номинирани в

432
0

Минутка за Китай - славянска кръв тече от векове в северния град

297
0

Специалисти са създали бургер, който "кърви" като истински, но дори не съдържа говеждо месо, пише в. "Дейли стар". Т.нар. "кюфтета в епруветка" се очаква да бъдат сред водещите тенденции в

Още от Фермер
1350
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1602
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1746
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

7650
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.