Българското земеделие се превръща в европейско

06 декември 2017
Новини
0
4356
1 2
 

Превръщаме българското земеделие в европейско. Това вече става, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. С европейските средства досега успяхме да модернизираме бранша и това ще правим и занапред.

Искам да благодаря на вестник "Български фермер", защото той има голям принос за това и помага на българските земеделски производители.

73% от европейските средства, които идват в България се усвояват от земеделските производители и ние като Народно събрание се стремим да помагаме на този процес. Ще направим така, че и за напред европейските средства по-бързо и лесно да стигат до всички фермери.

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, приветствайки представителите на агробизнеса на срещата и церемонията за връчването на приза "Агробизнесмен на България" за 2017 г., организирани от най-авторитетния вестник за земеделие и агробизнес у нас "Български фермер".

Управителят на Медийна група "България холдинг" и издател на в."24 часа" и в."Български фермер" Венелина Гочева поздрави присъстващите и очерта темите на дискусията, най-важни сред които са оценка за приключващата 2017 г. и визия за развитие на сектора през 2018 година.

Тя заяви, че много неща е направил вестникът за изминалите години и представи и първия календар с агробизнесмени, изработен от в."Български фермер".

2017 г. може да се обобщи като успешна за сектор земеделие. Над 1,5 млрд. лв. са средствата, стигнали до земеделските стопани по линията на директни плащания или по мерките на "Програмата за развитие на селските райони". Това заяви зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева. Тя припомни и един от големите успехи на бранша - постигането на споразумение и обща позиция, във връзка с бъдещето на Обща селскостопанска политика.

"През следващата година министерството предвижда политики в сферата на поземлените отношения. Това е сфера, която изисква сериозни реформи. Екип на министерството в момента прави анализ и оценка на съществуващото законодателство", каза Кръстева.
Тя заяви, че до октомври 2018 г. министерството ще е готово с промени,с които да се постигне устойчива поземлена реформа.
В началото на следвашата година ще бъде отворена мярка 4.2. за преработка на сеслкостопанска политика, обяви зам.-министърът.

Готовността за диалог с фермерите заяви пред присъстващите Иванка Багдатова-Мизова, заместник изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие".
"Фондът е акредитирана разплащателна агенция. Функцията като такава, е да плаща. Освен споменатите 1,5 млрд. лв., за 2017 г. по мерки и помощи са платени още около 300 млн. лв.", каза тя.
"Надяваме се фермерите да бъдат компенсирани по някакъв начин със субсидиите. Отворени сме за диалог", заяви зам.-председателят на фонда.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Новини
1638
0

Всички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел.

1710
0

Натура 2000 ще връчи награда за любим на гражданите на ЕС екопроект на 17 май в Брюксел. До 22 април всеки гражданин на съюза може да избере фаворита си между 25 финалисти и да гласува за него на

2511
0

Поради влошаване на метеорологичните условия, "Добрички панаир" АД ще запази датите на изложението "Пчеломания" и ще удължи провеждането му с още един ден: 25 март /неделя/ до 15:00ч.

2655
0

За втори пореден път Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира кампанията "Ние броим врабчетата".  Миналата година преброяването е започнало на световния ден на врабчето,

2475
0

 Градското земеделие в София съществува, но не е толкова развито и популярно. Това става ясно от интервю на социоложката Дона Пикард за БНР. "В София има инициативи за развитие на градското земеделие

Още от Фермер
585
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

2142
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

3681
0

Всички знаем колко полезни са зеленчуковите и плодови сокове. Също така се знае и за полезността на билките, смесени с пресни сокове. Нека разгледаме някои зеленчукови сокове,

387
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

2223
0

Лондонският Гринуич парк беше буквално наводнен в неделя от дакели от всички възрасти и цветове. На масова разходка със своите стопани излязоха 1000 късолапи кучета, съобщи The Londog.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Именно енергийната инфраструктура ще ни даде възможност да осъществим тази междусистемна свързаност със съседните на нас страни. Това ще направи целия наш регион много по-сигурен и по-конкурентоспособен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участваше във връчването на наградите за принос в развитието на енергийната

Поднесе ѝ я почитател на съпруга ѝ по време на визитата на държавния глава в Йерусалим Съпругата на президента Румен Радев Десислава дава автограф върху книгата за съпруга ѝ “Петият президент” на авторите на “24 часа” Лиляна Клисурова и Любомир Денов. Подава ѝ я представител на българската еврейска общност,

Швейцария и Германия с най-много градове в топ 10 София е втора година подред на 116-о място в класация на градовете с най-добро качество на живот в света. Тя е изготвена от американската консултантската фирма “Мърсър”, съобщи Ройтерс. Виена е на първо място в списъка от 231 града за 9-а поредна година.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа