Фонд “Земеделие” обещава: директните субсидии до Коледа

07 декември 2017
Агробизнес
0
26523
Няма снимка
Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева съобщи, че предстои промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и ще се вземе предвид становището на НАЗ за сключването на доброволните споразумения за обработка на земя
1 2 3 4
 

Стартът на кампания 2018 за очертаване на площите този път ще е в срок - на 1 март

Диана Ванчева

Директните субсидии на площ по СЕПП ще бъдат изплатени на фермерите в пълния им размер преди Коледа - до 20 декември тази година.

Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков пред стотиците земеделски производители на Седмия национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който се проведе преди дни в Пловдив.

Индикативният график за целта е подготвен и върви финализирането му - това става след получаването тези дни на слоя с допустими площи от експертите на Министерство на земеделието.

Ставката е еднаква за всички производители и е почти като миналогодишната им сума на декар.

Всички стопани на второ място най-силно се вълнуваха и питаха за старта на кампания по очертаване на площите за 2018 г. - дали пак ще закъснее

Затова изп.-директор побърза да ги увери, че през следващата година кампанията ще стартира на точно определената дата - 1 март, и няма да има закъснение.

Както съобщават и от Дирекция "Директни плащания" на МЗХГ новата цифрова ортофотокарта се изработва усърдно сега и по нея се правят софтуерни подобрения, които ще бъдат готови в края на февруари.

Софтуерът на ИСАК на 1 март 2018 г. ще даде по-безпроблемни данни и ще стартираме, увери за втори път Живков фермерите.

Що се касае за екологично насочените площи и зелените плащания, шефът на фонда заяви, че е създадена работна група за изготвяне на наредбите по кампания 2018, заради нови евроограничения, затова те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, за което ще бъде поканен браншът да даде становища.

Фонд "Земеделие" усилено изготвя и модула за предстоящия електронен прием на заявления - и за пчелари, и за училищен плод

Той ще е готов в началото на 2018 г. и ще се стартира също на 1 март.

Семинарът на НАЗ отправи поредица от въпроси към държавните институции, на които те дадоха отговор веднага - явно бяха подготвени.

По отношение на доброволните споразумения по член 37 в, за които зърнопроизводителите и други браншове силно се вълнуват и имат изготвени предложения, зам.-министър Вергиния Кръстева съобщи, че се разглеждат предложенията на асоциацията и може би повечето от тях ще бъдат приети.

Преди предстоящата промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, проектът ще бъде обнародван, за да се вземат отново становища от браншовете. И правилникът за прилагането на закона ще влезе в сила след обществено обсъждане със зърнения бранш, обеща тя.

На въпроса на НАЗ как ще се нагласи законодателството ни за придобиване на земя от чужденци зам.-министър Вергиния Кръстева отговори, че засега проектът на закона е спрян.

Работи се по въпроса да отпаднат 5-те години уседналост. На второ място ще се прецени кои са ограничителните процедури, които държавата ще може да въведе спрямо купувачите на земя от лица от други държави-членки.

Зам.-министър Кръстева съобщи, че е посетила презентация по темата и в Брюксел, където са обсъдени варианти какви евентуални ограничения биха могли да се приложат. В МЗХГ засега още не са готови с отговор.

Кога ще стартира подмярка 4.2 от ПРСР - отговорът е декември т.г.

На това всеобщо питане на фермерите Милен Кръстев от МЗХГ даде този отговор. Според него, тъй като е в ход реформа и по всички мерки в ПРСР, освен компенсаторните, ще се кандидатства чрез ИСУН, нещата малко се бавят. Но наредба 20 беше публикувана вече със срок на обсъждане 5 декември.

С четвъртото изменение на ПРСР се предвижда за първия прием да се прехвърли още бюджет към подмярката от напоителните инвестиции. Вторият прием ще стартира този декември.

Според Кръстев всичко останало е ясно и новите финансови условия по 4.2 са одобрени от Комитета по наблюдение.

Нови са 2 критерия, електронното подаване, фактът, че ще има разяснения за подаването от експерти на фонда, и възможността да се прехвърлят проекти от предния прием, които обаче нямат отказ от фонда. Субсидията ще бъде 50% за малки и средни предприятия и 40% за големи.

Приоритетите ще бъдат за земеделски производители и фирми, които са действали повече от 3 г. и първите имат 5 души персонал, а предприятията - 15.

Допълнителни 5 точки ще има за тези, които не са получавали финансова помощ по мерки 121 и 123 от старата програма.

Вторият нов критерии ще дава точки на кандидати, които експортират.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

414
0

В отговор на въпрос на депутата Георги Стоилов за подозирани нарушения при обработката на проекти при приема по подмярка 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства от ПРСР 2014-2020 г.

261
0

. В рамките на регулярен търг Япония е закупила 147,700 тона мелничарска пшеница от САЩ, Канада и Австралия с доставка 16.01 – 15.02.2018. . Според FranceAgriMer,

324
0

В своя декемврийски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата за реколтата от пшеница в света през 2017/18 до 755.21 млн. тона при 751.98 млн. тона в ноемврийската прогноза и 753.61 млн.

2871
0

Това предлагат от община Дългопол, Варненско при предстоящите промени на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който се обсъжда в парламента.

Още от Фермер
1323
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1593
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1746
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

7650
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

765
0

Зимата е голямо изпитание за ставите им Д-р Валентин Иванов, квмн Много стопани на кучета не се замислят, че позастарелите им домашни любимци имат специални нужди през зимата които по нищо не се

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.