Фонд “Земеделие” обещава: директните субсидии до Коледа

07 декември 2017
Агробизнес
0
32076
Няма снимка
Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева съобщи, че предстои промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и ще се вземе предвид становището на НАЗ за сключването на доброволните споразумения за обработка на земя
1 2 3 4
 

Стартът на кампания 2018 за очертаване на площите този път ще е в срок - на 1 март

Диана Ванчева

Директните субсидии на площ по СЕПП ще бъдат изплатени на фермерите в пълния им размер преди Коледа - до 20 декември тази година.

Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков пред стотиците земеделски производители на Седмия национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който се проведе преди дни в Пловдив.

Индикативният график за целта е подготвен и върви финализирането му - това става след получаването тези дни на слоя с допустими площи от експертите на Министерство на земеделието.

Ставката е еднаква за всички производители и е почти като миналогодишната им сума на декар.

Всички стопани на второ място най-силно се вълнуваха и питаха за старта на кампания по очертаване на площите за 2018 г. - дали пак ще закъснее

Затова изп.-директор побърза да ги увери, че през следващата година кампанията ще стартира на точно определената дата - 1 март, и няма да има закъснение.

Както съобщават и от Дирекция "Директни плащания" на МЗХГ новата цифрова ортофотокарта се изработва усърдно сега и по нея се правят софтуерни подобрения, които ще бъдат готови в края на февруари.

Софтуерът на ИСАК на 1 март 2018 г. ще даде по-безпроблемни данни и ще стартираме, увери за втори път Живков фермерите.

Що се касае за екологично насочените площи и зелените плащания, шефът на фонда заяви, че е създадена работна група за изготвяне на наредбите по кампания 2018, заради нови евроограничения, затова те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, за което ще бъде поканен браншът да даде становища.

Фонд "Земеделие" усилено изготвя и модула за предстоящия електронен прием на заявления - и за пчелари, и за училищен плод

Той ще е готов в началото на 2018 г. и ще се стартира също на 1 март.

Семинарът на НАЗ отправи поредица от въпроси към държавните институции, на които те дадоха отговор веднага - явно бяха подготвени.

По отношение на доброволните споразумения по член 37 в, за които зърнопроизводителите и други браншове силно се вълнуват и имат изготвени предложения, зам.-министър Вергиния Кръстева съобщи, че се разглеждат предложенията на асоциацията и може би повечето от тях ще бъдат приети.

Преди предстоящата промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, проектът ще бъде обнародван, за да се вземат отново становища от браншовете. И правилникът за прилагането на закона ще влезе в сила след обществено обсъждане със зърнения бранш, обеща тя.

На въпроса на НАЗ как ще се нагласи законодателството ни за придобиване на земя от чужденци зам.-министър Вергиния Кръстева отговори, че засега проектът на закона е спрян.

Работи се по въпроса да отпаднат 5-те години уседналост. На второ място ще се прецени кои са ограничителните процедури, които държавата ще може да въведе спрямо купувачите на земя от лица от други държави-членки.

Зам.-министър Кръстева съобщи, че е посетила презентация по темата и в Брюксел, където са обсъдени варианти какви евентуални ограничения биха могли да се приложат. В МЗХГ засега още не са готови с отговор.

Кога ще стартира подмярка 4.2 от ПРСР - отговорът е декември т.г.

На това всеобщо питане на фермерите Милен Кръстев от МЗХГ даде този отговор. Според него, тъй като е в ход реформа и по всички мерки в ПРСР, освен компенсаторните, ще се кандидатства чрез ИСУН, нещата малко се бавят. Но наредба 20 беше публикувана вече със срок на обсъждане 5 декември.

С четвъртото изменение на ПРСР се предвижда за първия прием да се прехвърли още бюджет към подмярката от напоителните инвестиции. Вторият прием ще стартира този декември.

Според Кръстев всичко останало е ясно и новите финансови условия по 4.2 са одобрени от Комитета по наблюдение.

Нови са 2 критерия, електронното подаване, фактът, че ще има разяснения за подаването от експерти на фонда, и възможността да се прехвърлят проекти от предния прием, които обаче нямат отказ от фонда. Субсидията ще бъде 50% за малки и средни предприятия и 40% за големи.

Приоритетите ще бъдат за земеделски производители и фирми, които са действали повече от 3 г. и първите имат 5 души персонал, а предприятията - 15.

Допълнителни 5 точки ще има за тези, които не са получавали финансова помощ по мерки 121 и 123 от старата програма.

Вторият нов критерии ще дава точки на кандидати, които експортират.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2511
0

Седмицата премина под знака на успокояване и дори понижение на цените на основните зърнени контракти по световните борси, като разбира се, имаше и различия,

3168
0

На 21 март 2018 г.  (сряда) в с. Тенево, общ. Тунджа, обл. Ямбол ще се проведе информационна среща-семинар с демонстрация на тема "Резитба на костилкови овощни видове", съобщи НААС.

9720
0

Само чрез уеднаквяване на субсидиите в земеделието ще могат да се постигнат заложените цели за опазване на климата и околната среда - това смятат аграрните министри на Полша, Естония, Литва и Латвия.

10800
0

Тенденциите показват увеличено търсене и ръст в биосектора Картата на световния пазар на зеленчуци през 2018 г., създадена от холандската изследователска агенция RaboResearch, показа,

7164
0

В брой 22 от 13 март 2018 г. на "Държавен вестник" е публикувана заповедта на министъра на земеделието, храните и горите, с която се одобрява окончателният специализиран слой, наречен "Площи,

Още от Фермер
621
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

2223
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

3771
0

Всички знаем колко полезни са зеленчуковите и плодови сокове. Също така се знае и за полезността на билките, смесени с пресни сокове. Нека разгледаме някои зеленчукови сокове,

405
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

1674
0

Всички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Именно енергийната инфраструктура ще ни даде възможност да осъществим тази междусистемна свързаност със съседните на нас страни. Това ще направи целия наш регион много по-сигурен и по-конкурентоспособен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участваше във връчването на наградите за принос в развитието на енергийната

Поднесе ѝ я почитател на съпруга ѝ по време на визитата на държавния глава в Йерусалим Съпругата на президента Румен Радев Десислава дава автограф върху книгата за съпруга ѝ “Петият президент” на авторите на “24 часа” Лиляна Клисурова и Любомир Денов. Подава ѝ я представител на българската еврейска общност,

Швейцария и Германия с най-много градове в топ 10 София е втора година подред на 116-о място в класация на градовете с най-добро качество на живот в света. Тя е изготвена от американската консултантската фирма “Мърсър”, съобщи Ройтерс. Виена е на първо място в списъка от 231 града за 9-а поредна година.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа