Фонд “Земеделие” обещава: директните субсидии до Коледа

07 декември 2017
Агробизнес
0
37737
Няма снимка
Зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева съобщи, че предстои промяна на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и ще се вземе предвид становището на НАЗ за сключването на доброволните споразумения за обработка на земя
1 2 3 4
 

Стартът на кампания 2018 за очертаване на площите този път ще е в срок - на 1 март

Диана Ванчева

Директните субсидии на площ по СЕПП ще бъдат изплатени на фермерите в пълния им размер преди Коледа - до 20 декември тази година.

Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Живко Живков пред стотиците земеделски производители на Седмия национален агро семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който се проведе преди дни в Пловдив.

Индикативният график за целта е подготвен и върви финализирането му - това става след получаването тези дни на слоя с допустими площи от експертите на Министерство на земеделието.

Ставката е еднаква за всички производители и е почти като миналогодишната им сума на декар.

Всички стопани на второ място най-силно се вълнуваха и питаха за старта на кампания по очертаване на площите за 2018 г. - дали пак ще закъснее

Затова изп.-директор побърза да ги увери, че през следващата година кампанията ще стартира на точно определената дата - 1 март, и няма да има закъснение.

Както съобщават и от Дирекция "Директни плащания" на МЗХГ новата цифрова ортофотокарта се изработва усърдно сега и по нея се правят софтуерни подобрения, които ще бъдат готови в края на февруари.

Софтуерът на ИСАК на 1 март 2018 г. ще даде по-безпроблемни данни и ще стартираме, увери за втори път Живков фермерите.

Що се касае за екологично насочените площи и зелените плащания, шефът на фонда заяви, че е създадена работна група за изготвяне на наредбите по кампания 2018, заради нови евроограничения, затова те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, за което ще бъде поканен браншът да даде становища.

Фонд "Земеделие" усилено изготвя и модула за предстоящия електронен прием на заявления - и за пчелари, и за училищен плод

Той ще е готов в началото на 2018 г. и ще се стартира също на 1 март.

Семинарът на НАЗ отправи поредица от въпроси към държавните институции, на които те дадоха отговор веднага - явно бяха подготвени.

По отношение на доброволните споразумения по член 37 в, за които зърнопроизводителите и други браншове силно се вълнуват и имат изготвени предложения, зам.-министър Вергиния Кръстева съобщи, че се разглеждат предложенията на асоциацията и може би повечето от тях ще бъдат приети.

Преди предстоящата промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, проектът ще бъде обнародван, за да се вземат отново становища от браншовете. И правилникът за прилагането на закона ще влезе в сила след обществено обсъждане със зърнения бранш, обеща тя.

На въпроса на НАЗ как ще се нагласи законодателството ни за придобиване на земя от чужденци зам.-министър Вергиния Кръстева отговори, че засега проектът на закона е спрян.

Работи се по въпроса да отпаднат 5-те години уседналост. На второ място ще се прецени кои са ограничителните процедури, които държавата ще може да въведе спрямо купувачите на земя от лица от други държави-членки.

Зам.-министър Кръстева съобщи, че е посетила презентация по темата и в Брюксел, където са обсъдени варианти какви евентуални ограничения биха могли да се приложат. В МЗХГ засега още не са готови с отговор.

Кога ще стартира подмярка 4.2 от ПРСР - отговорът е декември т.г.

На това всеобщо питане на фермерите Милен Кръстев от МЗХГ даде този отговор. Според него, тъй като е в ход реформа и по всички мерки в ПРСР, освен компенсаторните, ще се кандидатства чрез ИСУН, нещата малко се бавят. Но наредба 20 беше публикувана вече със срок на обсъждане 5 декември.

С четвъртото изменение на ПРСР се предвижда за първия прием да се прехвърли още бюджет към подмярката от напоителните инвестиции. Вторият прием ще стартира този декември.

Според Кръстев всичко останало е ясно и новите финансови условия по 4.2 са одобрени от Комитета по наблюдение.

Нови са 2 критерия, електронното подаване, фактът, че ще има разяснения за подаването от експерти на фонда, и възможността да се прехвърлят проекти от предния прием, които обаче нямат отказ от фонда. Субсидията ще бъде 50% за малки и средни предприятия и 40% за големи.

Приоритетите ще бъдат за земеделски производители и фирми, които са действали повече от 3 г. и първите имат 5 души персонал, а предприятията - 15.

Допълнителни 5 точки ще има за тези, които не са получавали финансова помощ по мерки 121 и 123 от старата програма.

Вторият нов критерии ще дава точки на кандидати, които експортират.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
6723
0

Но в прогнозата за реколтата все още може да се намеси сушата Асоциацията на производителите на картофи картофеля NEPG, която включва редица страни от Северозападна Европа,

10395
0

Покрита вертикална ферма, която консумира 90% по-малко вода от конвенционалните ферми, e построена до Лас Вегас и ще може да доставя около 9 500 порции листни зелени салати на ден за казина и

8703
0

Таванът за проект е 48,8 хил.лева Днес тръгна подаването на проекти по подмярка 4.1.2 за инвестиции в земеделски стопанства по тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства от Програмата за

5796
0

Фонд "Земеделие" днес реши да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ де минимис за земеделски стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки с 9 456 384 лв.

3501
0

Значителен ръст на продукцията от круши, лавандула и сливи спрямо същия период на 2017г. - от три до над двадесет пъти, сочат оперативните данни на земеделското министерство.

Още от Фермер
54
0

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня,

4095
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7443
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

9180
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3951
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа