Застудяването ще прекрати развитието на пшеницата

07 декември 2017
Времето
0
3177
 

Ниските температури и липсата на снежна покривка ще застрашат къснозасетите зимни житни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През декември агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и под климатичните норми.

След краткотрайните зимни прояви на времето в края на ноември, довели до затихване, а на места в Северна България - и до прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви, в началото на декември съществено се повишиха температурите. В част от югоизточните и южните райони стойностите на средноденонощните температури надвишиха биологичния минимум, необходим за протичане на вегетация при зимните житни култури и зимната рапица.

Очакваното застудяване през втората половина от първото десетдневие ще прекрати развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица в Южна България.

През второто и третото десетдневие на декември прогнозираните температурни условия ще бъдат в граници, които ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури. Изключения са възможни в част от крайните южни райони и по Черноморското крайбрежие. В тези райони в средата на третото десетдневие има вероятност да се създадат условия за нежелателно, краткотрайно възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури, което би довело до намаляване на тяхната студоустойчивост.

В края на декември при пшеницата и ечемика ще преобладават фазите братене и трети лист. Във фаза поникване и начален стадий на листообразуване ще зимуват късно засетите ноемврийски посеви.

През месеца при по-продължително задържане на прогнозираните стойности на минималните температури, от порядъка на минус 10-15 градуса, в условия без снежна покривка, ще застрашават от измръзване късно засетите зимни житни култури, които не успяха да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация.

Тези стойности са над критичните за посевите с рапица, които ще зимуват във фаза розетка (от 6-8 листа). През декември очакваните наднормени валежи ще увеличават почвените влагозапаси в еднометровия слой до нива близки до ППВ (Пределна полска влагоемност).

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Времето
4680
0

Честите валежи ще влошат качеството на неприбраната реколта Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ-БАН През по-голямата част от първото и второто десетдневие на юли честите,

6354
0

Продължава опасността от гъбни заболявания Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ - БАН В началото на следващия период се очаква стабилизиране на времето,

10422
0

Сериозна опасност за овошките са гъсениците от второто поколение плодови червеи Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН През юли развитието на земеделските култури ще протича при температури

14328
0

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН През юли развитието на земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми и при добри и много добри почвени влагозапаси.

4302
0

Пазете зеленчуците от нападение на цикади Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ - БАН Падналите валежи над страната през второто десетдневие на юни,

Още от Фермер
9
0

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня,

3969
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7200
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

8883
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3924
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа