Ниските температури и липсата на снежна покривка ще застрашат къснозасетите зимни житни култури

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През декември агрометеорологичните условия ще се определят от температури около и под климатичните норми.

След краткотрайните зимни прояви на времето в края на ноември, довели до затихване, а на места в Северна България - и до прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви, в началото на декември съществено се повишиха температурите. В част от югоизточните и южните райони стойностите на средноденонощните температури надвишиха биологичния минимум, необходим за протичане на вегетация при зимните житни култури и зимната рапица.

Очакваното застудяване през втората половина от първото десетдневие ще прекрати развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица в Южна България.

През второто и третото десетдневие на декември прогнозираните температурни условия ще бъдат в граници, които ще поддържат в покой зимуващите земеделски култури. Изключения са възможни в част от крайните южни райони и по Черноморското крайбрежие. В тези райони в средата на третото десетдневие има вероятност да се създадат условия за нежелателно, краткотрайно възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури, което би довело до намаляване на тяхната студоустойчивост.

В края на декември при пшеницата и ечемика ще преобладават фазите братене и трети лист. Във фаза поникване и начален стадий на листообразуване ще зимуват късно засетите ноемврийски посеви.

През месеца при по-продължително задържане на прогнозираните стойности на минималните температури, от порядъка на минус 10-15 градуса, в условия без снежна покривка, ще застрашават от измръзване късно засетите зимни житни култури, които не успяха да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация.

Тези стойности са над критичните за посевите с рапица, които ще зимуват във фаза розетка (от 6-8 листа). През декември очакваните наднормени валежи ще увеличават почвените влагозапаси в еднометровия слой до нива близки до ППВ (Пределна полска влагоемност).