Факт! Пчелите са първите насекоми, които разбират идеята за нулата и могат да броят до 4!

06 декември 2017
Пчеларство
0
10404
 

Пчелите изглежда са първите безгръбначни, които разбират концепцията за нула, според поредица от експерименти, пише nauka.offnews.bg Когато насекомите са стимулирани да летят към платформа с по-малко фигури от друга, те очевидно разбират, че "липса на фигури" е по-малка величина от "няколко фигури", разказва New Scientist.

Резултатите от изследването на учени от Кралския технологичен институт (RMIT) в Мелбърн са представени по време на конференцията по поведението на животните в Португалия. Нулата не е лесна концепция за разбиране, дори и за нас. Малките деца се учат числото нула по-късно от другите числа и често имат проблеми с него.

Освен нас, все пак и някои други животни схващат концепцията за нула. Шимпанзетата, например, след обучение могат да разглеждат нулата като количество.

С малкия си мозък, пчелите на пръв поглед е малко вероятно да се окажат особено умни. Но те са развили изненадващо добре голям брой умения - предишно проучване установи, че те могат да броят до 4 .

За да видят дали пчелите могат да разберат нулата, Скарлет Хауърд от университета RMIT в Мелбърн и нейните колеги първо обучават пчелите да правят разлика между две числа. Те създават две платформи, всяка с между една и четири фигури върху себе си.

На едната платформа пчелите получават сладък разтвор на захароза, а на другата - неприятен на вкус разтвор на хинин. Предишни изследвания са установили, че пчелите се учат по-бързо, ако не само са възнаграждавани за правилните избори, но и наказвани за грешните такива.

Изследователите обучават пчелите да долитат до платформата, на която има по-малко фигури, като на нея те получават сладката награда. Пчелите избират правилно в 80% от случаите. Пчелите преминават през допълнителни тестове с различно оформени обекти, за да се потвърди, че реагират на броя на фигурите, а не на външния им вид.

След това, когато се дава възможност за избор между две или три фигури и "нула", пчелите кацат на нулата в повечето от случаите.

Във втория експеримент други пчели са обучени по същия начин, но този път те трябва да изберат да кацнат на платформа или с нула или с между един и шест обекта. Те последователно избират нулата, но са по-малко точни и им трябва повече време, когато другата опция е един, а не шест обекта.

Фактът, че интервалът между двете количества, които се предлагат, като че ли се отразява на избора на пчелите, дава допълнителни доказателства, че пчелите възприемат нулата като число, заяви Хауърд пред конференцията по етология в Ещорил, Португалия, тази седмица.

Изненадващо, но пчелите разбират, че "нищо" означава "по-малко".

Тези експерименти показват, че разбирането на нулата при пчелите е сходно с това на някои хора и примати, обяснява Хауърд. Но не е ясно защо насекомите имат тази способност.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
1350
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1746
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

3465
0

Следвайки този метод, мотивираните за промяна пчелари могат да усвоят една система за работа с пчели, която съответства на естествения начин на съществуване на пчелните семейства в природата,

1629
0

Работа на пчеларя не свършва и през зимния сезон, напомнят от zapchelite.eu. След като правилно е зазимил пчелните семейства и е взел всички необходими мерки за тяхното благополучно зимуване,

4986
0

Пчелите се скупчват много близо един до друг в зимно кълбо. Това пречи на притока на въздух и увеличава вероятността от анаеробна ситуация в рамките на кълбото, напомнят от zapchelite.

Още от Фермер
1602
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

7659
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

765
0

Зимата е голямо изпитание за ставите им Д-р Валентин Иванов, квмн Много стопани на кучета не се замислят, че позастарелите им домашни любимци имат специални нужди през зимата които по нищо не се

414
0

В отговор на въпрос на депутата Георги Стоилов за подозирани нарушения при обработката на проекти при приема по подмярка 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства от ПРСР 2014-2020 г.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.