Факт! Пчелите са първите насекоми, които разбират идеята за нулата и могат да броят до 4!

06 декември 2017
Пчеларство
0
12744
 

Пчелите изглежда са първите безгръбначни, които разбират концепцията за нула, според поредица от експерименти, пише nauka.offnews.bg Когато насекомите са стимулирани да летят към платформа с по-малко фигури от друга, те очевидно разбират, че "липса на фигури" е по-малка величина от "няколко фигури", разказва New Scientist.

Резултатите от изследването на учени от Кралския технологичен институт (RMIT) в Мелбърн са представени по време на конференцията по поведението на животните в Португалия. Нулата не е лесна концепция за разбиране, дори и за нас. Малките деца се учат числото нула по-късно от другите числа и често имат проблеми с него.

Освен нас, все пак и някои други животни схващат концепцията за нула. Шимпанзетата, например, след обучение могат да разглеждат нулата като количество.

С малкия си мозък, пчелите на пръв поглед е малко вероятно да се окажат особено умни. Но те са развили изненадващо добре голям брой умения - предишно проучване установи, че те могат да броят до 4 .

За да видят дали пчелите могат да разберат нулата, Скарлет Хауърд от университета RMIT в Мелбърн и нейните колеги първо обучават пчелите да правят разлика между две числа. Те създават две платформи, всяка с между една и четири фигури върху себе си.

На едната платформа пчелите получават сладък разтвор на захароза, а на другата - неприятен на вкус разтвор на хинин. Предишни изследвания са установили, че пчелите се учат по-бързо, ако не само са възнаграждавани за правилните избори, но и наказвани за грешните такива.

Изследователите обучават пчелите да долитат до платформата, на която има по-малко фигури, като на нея те получават сладката награда. Пчелите избират правилно в 80% от случаите. Пчелите преминават през допълнителни тестове с различно оформени обекти, за да се потвърди, че реагират на броя на фигурите, а не на външния им вид.

След това, когато се дава възможност за избор между две или три фигури и "нула", пчелите кацат на нулата в повечето от случаите.

Във втория експеримент други пчели са обучени по същия начин, но този път те трябва да изберат да кацнат на платформа или с нула или с между един и шест обекта. Те последователно избират нулата, но са по-малко точни и им трябва повече време, когато другата опция е един, а не шест обекта.

Фактът, че интервалът между двете количества, които се предлагат, като че ли се отразява на избора на пчелите, дава допълнителни доказателства, че пчелите възприемат нулата като число, заяви Хауърд пред конференцията по етология в Ещорил, Португалия, тази седмица.

Изненадващо, но пчелите разбират, че "нищо" означава "по-малко".

Тези експерименти показват, че разбирането на нулата при пчелите е сходно с това на някои хора и примати, обяснява Хауърд. Но не е ясно защо насекомите имат тази способност.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
5652
0

Пчеларят от английското графство Линкълншър Джез Роуз е решил да осигури на местната пчелна популация паша на площ от 21 011 713 кв. м. За целта той е готов да предостави на съседите си фермери

16029
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

14886
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

22644
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

15831
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

Още от Фермер
3933
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7137
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

8820
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3897
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

6561
0

Но в прогнозата за реколтата все още може да се намеси сушата Асоциацията на производителите на картофи картофеля NEPG, която включва редица страни от Северозападна Европа,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа