Факт! Пчелите са първите насекоми, които разбират идеята за нулата и могат да броят до 4!

06 декември 2017
Пчеларство
0
11709
 

Пчелите изглежда са първите безгръбначни, които разбират концепцията за нула, според поредица от експерименти, пише nauka.offnews.bg Когато насекомите са стимулирани да летят към платформа с по-малко фигури от друга, те очевидно разбират, че "липса на фигури" е по-малка величина от "няколко фигури", разказва New Scientist.

Резултатите от изследването на учени от Кралския технологичен институт (RMIT) в Мелбърн са представени по време на конференцията по поведението на животните в Португалия. Нулата не е лесна концепция за разбиране, дори и за нас. Малките деца се учат числото нула по-късно от другите числа и често имат проблеми с него.

Освен нас, все пак и някои други животни схващат концепцията за нула. Шимпанзетата, например, след обучение могат да разглеждат нулата като количество.

С малкия си мозък, пчелите на пръв поглед е малко вероятно да се окажат особено умни. Но те са развили изненадващо добре голям брой умения - предишно проучване установи, че те могат да броят до 4 .

За да видят дали пчелите могат да разберат нулата, Скарлет Хауърд от университета RMIT в Мелбърн и нейните колеги първо обучават пчелите да правят разлика между две числа. Те създават две платформи, всяка с между една и четири фигури върху себе си.

На едната платформа пчелите получават сладък разтвор на захароза, а на другата - неприятен на вкус разтвор на хинин. Предишни изследвания са установили, че пчелите се учат по-бързо, ако не само са възнаграждавани за правилните избори, но и наказвани за грешните такива.

Изследователите обучават пчелите да долитат до платформата, на която има по-малко фигури, като на нея те получават сладката награда. Пчелите избират правилно в 80% от случаите. Пчелите преминават през допълнителни тестове с различно оформени обекти, за да се потвърди, че реагират на броя на фигурите, а не на външния им вид.

След това, когато се дава възможност за избор между две или три фигури и "нула", пчелите кацат на нулата в повечето от случаите.

Във втория експеримент други пчели са обучени по същия начин, но този път те трябва да изберат да кацнат на платформа или с нула или с между един и шест обекта. Те последователно избират нулата, но са по-малко точни и им трябва повече време, когато другата опция е един, а не шест обекта.

Фактът, че интервалът между двете количества, които се предлагат, като че ли се отразява на избора на пчелите, дава допълнителни доказателства, че пчелите възприемат нулата като число, заяви Хауърд пред конференцията по етология в Ещорил, Португалия, тази седмица.

Изненадващо, но пчелите разбират, че "нищо" означава "по-малко".

Тези експерименти показват, че разбирането на нулата при пчелите е сходно с това на някои хора и примати, обяснява Хауърд. Но не е ясно защо насекомите имат тази способност.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
450
0

Славин Чавдарски от благоевградското село Пороминово е разширил бизнеса си 5 пъти с пари от програмата за пчеларство Девора Недялкова За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово

2844
0

Ако има влага, бързо се развиват плесени. И ако не се вземат бързи мерки, затоплящите материали плесенясват силно, а това крие огромен риск за живота на пчелите.

3429
0

При прегледа на семейството в кошера трябва да се оставят толкова пити, колкото пчелите могат да покриват.  Защото, ако в гнездото останат свободни пити, излишно се увеличава обемът му.

1899
0

Информацията е на испанското агроминистерство. Намаляването на пчелите, които опрашват между 5% и 8% от световното производство на храни, представлява сериозна заплаха за хранителната верига,

11799
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

Още от Фермер
576
0

В машините са вложени нови технологии, които оптимизират и автоматизират прибирането на зърното, улесняват и правят работата по-удобна Зърнопрбиращата техника на John Deere получи наградата на

5058
0

Усложнената метеорологична обстановка в нашата страна ще продължи и през следващите дни. Снегът и понижаването на температурите се дължат на бавно подвижен средиземноморски циклон.

1791
0

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 18 области, а жълт за останалата част от страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

468
0

Какво бихте направили ако се натъкнете на множество вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си,

2196
0

Ниските температури ще причинят още измръзвания на цветните бутони при овошките Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН В края на второто десетдневие на март настъпи застудяване и рязка промяна

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Велико Търново да бъде признато официално за историческа и духовна столица на България призова управляващите кметът на Велико Търново Даниел Панов. В официалното си слово в храма "Св. 40 мъченици" той открои значимостта ри Втората българска държава на старопрестолния град и каза, че той съхранява величието, гордостта и родолюбието на българите.

Войната в Сирия не свършва. САЩ продължават да снабдяват опозиционните групировки в Сирия с оръжия от Източна Европа. Eurasia Daily продължава да следи за доставките: само през февруари и само от България американските контрагенти на Пентагона са получили 23 тона боеприпаси за сирийските джихадисти.

От няколко дни Деси Цонева се радва на слънцето и кристалната вода на океана на Малдивите. Водещата всеки ден споделя снимки от екзотичната дестинация, на която е придружена от нейния любим мъж. На един от кадрите тя написа: "Обичам те, мой господине". Двамата присъстваха и на парти в подводен ресторант, където Деси позира на тъмно,

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа