Доказано: Пчелите виждат потенциалния хищник и могат да избягат

06 декември 2017
Пчеларство
0
2673
 

Пчелите виждат пет пъти по-дребни обекти, отколкото смятаха учените, пише nauka.offnews.bg Медоносните пчели се оказва, че имат много по-добро зрение отколкото се смяташе досега. Това показва ново проучване на учени от Университета в Аделаида и Университета Лунд в Швеция. То е публикувано в списание Nature.

Зрението на пчелите се изучава още от пионерското проучване на д-р Карл фон Фриш от 1914 г. "В наши дни пчелите продължават да бъдат пленителен модел сред учените, особено невроучените", отбелязва водещият автор д-р Елиза Ригози. "Сред всичко друго пчелите помагат да се отговори на въпроси като

как е възможно толкова мъничък мозък от по-малко от 1 милион неврона да постигне толкова сложни процеси и какви са неговите граници", отбелязва Ригози.

През последните няколко десетилетия стана ясно, че пчелите могат да виждат и да категоризират обекти, да научават понятия чрез зрението, като например "симетрично" или "над" и "под". Но един от основните въпроси е каква всъщност е визуалната острота на окото на пчелата, колко добро е зрението на пчелите, съобщава Sci-news.com.

"Предишни проучвания са измервали визуалната острота, но повечето от експериментите им са се провеждали на закрито", добавя съавторът на проучването д-р Стивън Уидерман. "Ярката дневна светлина и тъмните лаборатории са две напълно различни среди, които причиняват анатомични и психологични промени в резолюцията на окото. Фоторецепторите в зрителната система разпознават вариациите на яркостта на светлината", изтъква Уидерман.

"Има осем фоторецептора отвъд всяка шестоъгълна фасета в окото на пчелата, а очите им са съставени от хиляди фасети! Естествено, очаквахме няколко различия в качеството на зрението на пчелите при тестване на дневна светлина в сравнение със стайната", коментира Уидерман.

Екипът си поставя за задача да отговори на два конкретни въпроса в своето изследване:

0 Кой е най-малкият ясно очертан обет, който пчелата може да види

0 Колко надалече може една пчела да види обект, дори и да не може да не е ясен

За да получат отговор, учените разглеждат електрофизиологични записи от невралните реакции на единични фоторецептори в очите на пчели от вида Apis mellifera или европейски медоносни пчели. Те откриват, че с предната част на окото, където резолюцията е максимална, пчелата може ясно да види обекти с големина до 1,9 градуса - това е приблизително ширината на палеца когато ръката е протегната пред очите. Или с 30% по-добро зрение, отколкото сочат предишни изследвания.

"Що се отнася до най-малките обекти, които пчелата може да засече, макар и да не вижда ясно, се оказва, че е на около 0,6 градуса - това е една трета от ширината на палеца на разстояние една ръка. Или около една трета от това, което пчелата ясно вижда и пет пъти по-дребно от това, което се смяташе досега при предишни поведенчески експерименти", обяснява Ригози.

"Тези нови резултати показват, че пчелите имат възможност да видят потенциален хищник, и така да избягат, много по-рано отколкото сме мислили. Както и да възприемат предмети от околната среда по-добре от очакваното от нас, което е полезно при навигацията и тяхното оцеляване", допълва Ригози.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
990
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1458
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

3285
0

Следвайки този метод, мотивираните за промяна пчелари могат да усвоят една система за работа с пчели, която съответства на естествения начин на съществуване на пчелните семейства в природата,

1584
0

Работа на пчеларя не свършва и през зимния сезон, напомнят от zapchelite.eu. След като правилно е зазимил пчелните семейства и е взел всички необходими мерки за тяхното благополучно зимуване,

4914
0

Пчелите се скупчват много близо един до друг в зимно кълбо. Това пречи на притока на въздух и увеличава вероятността от анаеробна ситуация в рамките на кълбото, напомнят от zapchelite.

Още от Фермер
1377
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

6921
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

1890
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

720
0

Зимата е голямо изпитание за ставите им Д-р Валентин Иванов, квмн Много стопани на кучета не се замислят, че позастарелите им домашни любимци имат специални нужди през зимата които по нищо не се

396
0

В отговор на въпрос на депутата Георги Стоилов за подозирани нарушения при обработката на проекти при приема по подмярка 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства от ПРСР 2014-2020 г.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

l- Най-ценна е информацията за починал чужденец, от репатрацията се печелят поне 2000 евро - Грозният скандал с тялото на 16-годишния Костадин, убит на зебра, бил заради едни 100 лв.   От 100 до 400 евро стигат комисионите, които траурни агенции плащат за осигурен труп, твърдят запознати с гробарския бизнес.

Първите точки за България през новия сезон в световната купа по биатлон бяха спечелени от Владимир Илиев. В спринта на 10 км от III кръг, който се провежда в Анеси (Фр), 30-годишният троянец направи само една грешка при двете стрелби и зае 27-ата позиция. За нея се полагат 14 т. Преди 27-ото място на Илиев най-напред за България през тази

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.