Доказано: Пчелите виждат потенциалния хищник и могат да избягат

06 декември 2017
Пчеларство
0
5733
 

Пчелите виждат пет пъти по-дребни обекти, отколкото смятаха учените, пише nauka.offnews.bg Медоносните пчели се оказва, че имат много по-добро зрение отколкото се смяташе досега. Това показва ново проучване на учени от Университета в Аделаида и Университета Лунд в Швеция. То е публикувано в списание Nature.

Зрението на пчелите се изучава още от пионерското проучване на д-р Карл фон Фриш от 1914 г. "В наши дни пчелите продължават да бъдат пленителен модел сред учените, особено невроучените", отбелязва водещият автор д-р Елиза Ригози. "Сред всичко друго пчелите помагат да се отговори на въпроси като

как е възможно толкова мъничък мозък от по-малко от 1 милион неврона да постигне толкова сложни процеси и какви са неговите граници", отбелязва Ригози.

През последните няколко десетилетия стана ясно, че пчелите могат да виждат и да категоризират обекти, да научават понятия чрез зрението, като например "симетрично" или "над" и "под". Но един от основните въпроси е каква всъщност е визуалната острота на окото на пчелата, колко добро е зрението на пчелите, съобщава Sci-news.com.

"Предишни проучвания са измервали визуалната острота, но повечето от експериментите им са се провеждали на закрито", добавя съавторът на проучването д-р Стивън Уидерман. "Ярката дневна светлина и тъмните лаборатории са две напълно различни среди, които причиняват анатомични и психологични промени в резолюцията на окото. Фоторецепторите в зрителната система разпознават вариациите на яркостта на светлината", изтъква Уидерман.

"Има осем фоторецептора отвъд всяка шестоъгълна фасета в окото на пчелата, а очите им са съставени от хиляди фасети! Естествено, очаквахме няколко различия в качеството на зрението на пчелите при тестване на дневна светлина в сравнение със стайната", коментира Уидерман.

Екипът си поставя за задача да отговори на два конкретни въпроса в своето изследване:

0 Кой е най-малкият ясно очертан обет, който пчелата може да види

0 Колко надалече може една пчела да види обект, дори и да не може да не е ясен

За да получат отговор, учените разглеждат електрофизиологични записи от невралните реакции на единични фоторецептори в очите на пчели от вида Apis mellifera или европейски медоносни пчели. Те откриват, че с предната част на окото, където резолюцията е максимална, пчелата може ясно да види обекти с големина до 1,9 градуса - това е приблизително ширината на палеца когато ръката е протегната пред очите. Или с 30% по-добро зрение, отколкото сочат предишни изследвания.

"Що се отнася до най-малките обекти, които пчелата може да засече, макар и да не вижда ясно, се оказва, че е на около 0,6 градуса - това е една трета от ширината на палеца на разстояние една ръка. Или около една трета от това, което пчелата ясно вижда и пет пъти по-дребно от това, което се смяташе досега при предишни поведенчески експерименти", обяснява Ригози.

"Тези нови резултати показват, че пчелите имат възможност да видят потенциален хищник, и така да избягат, много по-рано отколкото сме мислили. Както и да възприемат предмети от околната среда по-добре от очакваното от нас, което е полезно при навигацията и тяхното оцеляване", допълва Ригози.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
4176
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3609
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

3474
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

12420
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

14229
0

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

Още от Фермер
7020
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

5481
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

3141
0

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,

1917
0

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

612
0

Световно производство на рапица през 2018/19 MГ, според прогнозите на експерти от Oil World, може да достигне максималната стойност за последните четири сезона - 66,6 милиона тона, което е с 0,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа