Дебатът у нас за ОСП трябва да бъде разширен

06 декември 2017
Агробизнес
1
2637
 

. Предлагат от Института за аграрна икономика

ЕК вече анонсира, че ще направи стъпки към промяна на модела на ОСП от централизиран и силно регулиран подход към по-либерален, който дава независимост на отделните държави.

Занапред ЕС ще определя рамката и основните мерки, а страните членки ще имат възможност да изберат как да ги постигнат и по какъв начин да ги изпълняват.

Всяка държава трябва да изготви стратегически план с действия по първи и втори стълб. От обширен списък от налични операции и мерки, страните членки ще могат да изберат онези, които да прилагат и провеждат.

Кое есновното в разпространеното комюнике, коментира Божидар Иванов от Институт по аграрна икономика.

Той набляга, че иновациите и изследванията ще стават фундамент за постигане на жизнеспособно и конкурентоспособно европейско земеделие и това вече е подчертано.

Новото, което трябва да знаят фермерите е, че когато се говори за сравнителни предимстваq вече все по-малко ще се имат предвид природните условия, традициите, географското положение и другите характеристики на естествената среда.

Определящи ще стават технологичните и организационни достижения, с което всяко земеделие разполага.

Европейското иновативно партньорство -

ЕИП заема водеща роля в бъдещето на европейското земеделие

Как това ще стане, все още не е конкретизирано, защото големият проблем на ЕС е, че има силни, амбициозни послания и резултатът не е това, което се декларира.

Определено, обаче посоката ще е в създаване на силни връзки между изследванията и бизнеса, и на наука, която работи и допринася за конкурентоспособността, справяне с екологичните предизвикателства, решава проблема с намаляване на работната сила в земеделието и подпомага земеделието за адаптиране към климатичните промени.

Втората тема, върху която ЕК акцентира се отнася до доходите и управление на риска.

ЕК показва разбиране, че сегашната система на директни плащания създаде много дисбаланси, които застрашават фамилния характер на европейското земеделие и подсказват, че историческият подход на разпределение на директните плащания трябва да бъде реформиран.

Загатва се, че таванът на плащанията вероятно ще бъде между 60-100 хил.евро на стопанство.

Инструментите за управление на риска трябва да бъдат по-сериозно застъпени, като използването на индекси на разходите, е вероятно един от пътищата за прилагане на тези инструменти.

Третата тема, която ще бъде централна, е свързана с опазване на околната среда и борбата с климатичните промени.

Архитектурата на зелени плащания ше бъде променена, но това вероятно ще остане в правомощията на отделните страни членки.

Четвъртата област е просперитета на селските райони, където ще има роля регионализацията на приоритетите.

За петата тема - човешкият фактор, има ясно разбиране, че земеделието не е атрактивно за младите хора и те тще бъдат стимулирани.

Шестата тема е за безопасността на храната и ОСП ще трябва да отговори на обществените очаквания.

Какво следва от този документ

Според Божидар Иванов обвързаните и необвързаните плащания ще продължат.

Конвергенцията между националните плащания не е на дневен ред.

Основният въпрос с Многогодишната финансова рамка остава и тя трябва да бъде готова до средата на 2018 година. Едва, когато това стане, ще се проясни какво следва оттук нататък.

През втората половина на 2018 г. ще се направи първият вариант на новото законодателство, което ще очертае рамката на ОСП. Това ще даде старт на страните да изготвят своите стратегически национални планове за бъдещия програмен период.

Какво означава това за българската земеделска общност? Тя показва желание и воля за консолидиране и открит диалог между отделни браншови съюзи и организации, но този формат трябва да бъде разширен с включване и на други обществени организации като екологични неправителствени организации, потребителски групи, както и такива с производствени направления.

1 от milena на 06 декември 2017
Много ми е интересно да разбера какво означава "дечатът" от заглавието и "сава" от текста.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
801
0

На 23 март 2018 г. (петък) в с. Лудогорци, обл. Разград ще се проведе информационна среща (семинар с демонстрация) на тема "Технологични изисквания и иновативни решения при отглеждане на сливови

648
0

Световното производство на фуражно зърно през 2017/18 MY ще бъде 1.321 млрд. тона, което е с 42.76 млн. тона по-малко, в сравнение с 2016/17 MY (1.364 млрд. тона).

693
0

Глобалната преработка на слънчогледовите семена през втората половина на 2017/18 MY ще намалее до 19,09 млн. тона, което е с 1,3 млн. тона (7%) по-малко от същия период на предходния сезон (20,

675
0

Прогнозата за световното производство на царевица през 2017/18 пазарна година /MY/ се намалява с 33,5 млн. тона до 1,041 млрд. тона, в сравнение с 2016/17 MY (1,075 млрд. тона).

3393
0

Размерът на плащането за един допустим за подпомагане хектар по схемата за обвързано подпомагане за плодове (основна група) за 2017 г. e определен на 1 835,

Още от Фермер
522
0

Славин Чавдарски от благоевградското село Пороминово е разширил бизнеса си 5 пъти с пари от програмата за пчеларство Девора Недялкова За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово

603
0

В машините са вложени нови технологии, които оптимизират и автоматизират прибирането на зърното, улесняват и правят работата по-удобна Зърнопрбиращата техника на John Deere получи наградата на

5517
0

Усложнената метеорологична обстановка в нашата страна ще продължи и през следващите дни. Снегът и понижаването на температурите се дължат на бавно подвижен средиземноморски циклон.

1845
0

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 18 области, а жълт за останалата част от страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

477
0

Какво бихте направили ако се натъкнете на множество вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Велико Търново да бъде признато официално за историческа и духовна столица на България призова управляващите кметът на Велико Търново Даниел Панов. В официалното си слово в храма "Св. 40 мъченици" той открои значимостта ри Втората българска държава на старопрестолния град и каза, че той съхранява величието, гордостта и родолюбието на българите.

Войната в Сирия не свършва. САЩ продължават да снабдяват опозиционните групировки в Сирия с оръжия от Източна Европа. Eurasia Daily продължава да следи за доставките: само през февруари и само от България американските контрагенти на Пентагона са получили 23 тона боеприпаси за сирийските джихадисти.

От няколко дни Деси Цонева се радва на слънцето и кристалната вода на океана на Малдивите. Водещата всеки ден споделя снимки от екзотичната дестинация, на която е придружена от нейния любим мъж. На един от кадрите тя написа: "Обичам те, мой господине". Двамата присъстваха и на парти в подводен ресторант, където Деси позира на тъмно,

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа