Дебатът у нас за ОСП трябва да бъде разширен

06 декември 2017
Агробизнес
1
4203
 

. Предлагат от Института за аграрна икономика

ЕК вече анонсира, че ще направи стъпки към промяна на модела на ОСП от централизиран и силно регулиран подход към по-либерален, който дава независимост на отделните държави.

Занапред ЕС ще определя рамката и основните мерки, а страните членки ще имат възможност да изберат как да ги постигнат и по какъв начин да ги изпълняват.

Всяка държава трябва да изготви стратегически план с действия по първи и втори стълб. От обширен списък от налични операции и мерки, страните членки ще могат да изберат онези, които да прилагат и провеждат.

Кое есновното в разпространеното комюнике, коментира Божидар Иванов от Институт по аграрна икономика.

Той набляга, че иновациите и изследванията ще стават фундамент за постигане на жизнеспособно и конкурентоспособно европейско земеделие и това вече е подчертано.

Новото, което трябва да знаят фермерите е, че когато се говори за сравнителни предимстваq вече все по-малко ще се имат предвид природните условия, традициите, географското положение и другите характеристики на естествената среда.

Определящи ще стават технологичните и организационни достижения, с което всяко земеделие разполага.

Европейското иновативно партньорство -

ЕИП заема водеща роля в бъдещето на европейското земеделие

Как това ще стане, все още не е конкретизирано, защото големият проблем на ЕС е, че има силни, амбициозни послания и резултатът не е това, което се декларира.

Определено, обаче посоката ще е в създаване на силни връзки между изследванията и бизнеса, и на наука, която работи и допринася за конкурентоспособността, справяне с екологичните предизвикателства, решава проблема с намаляване на работната сила в земеделието и подпомага земеделието за адаптиране към климатичните промени.

Втората тема, върху която ЕК акцентира се отнася до доходите и управление на риска.

ЕК показва разбиране, че сегашната система на директни плащания създаде много дисбаланси, които застрашават фамилния характер на европейското земеделие и подсказват, че историческият подход на разпределение на директните плащания трябва да бъде реформиран.

Загатва се, че таванът на плащанията вероятно ще бъде между 60-100 хил.евро на стопанство.

Инструментите за управление на риска трябва да бъдат по-сериозно застъпени, като използването на индекси на разходите, е вероятно един от пътищата за прилагане на тези инструменти.

Третата тема, която ще бъде централна, е свързана с опазване на околната среда и борбата с климатичните промени.

Архитектурата на зелени плащания ше бъде променена, но това вероятно ще остане в правомощията на отделните страни членки.

Четвъртата област е просперитета на селските райони, където ще има роля регионализацията на приоритетите.

За петата тема - човешкият фактор, има ясно разбиране, че земеделието не е атрактивно за младите хора и те тще бъдат стимулирани.

Шестата тема е за безопасността на храната и ОСП ще трябва да отговори на обществените очаквания.

Какво следва от този документ

Според Божидар Иванов обвързаните и необвързаните плащания ще продължат.

Конвергенцията между националните плащания не е на дневен ред.

Основният въпрос с Многогодишната финансова рамка остава и тя трябва да бъде готова до средата на 2018 година. Едва, когато това стане, ще се проясни какво следва оттук нататък.

През втората половина на 2018 г. ще се направи първият вариант на новото законодателство, което ще очертае рамката на ОСП. Това ще даде старт на страните да изготвят своите стратегически национални планове за бъдещия програмен период.

Какво означава това за българската земеделска общност? Тя показва желание и воля за консолидиране и открит диалог между отделни браншови съюзи и организации, но този формат трябва да бъде разширен с включване и на други обществени организации като екологични неправителствени организации, потребителски групи, както и такива с производствени направления.

1 от milena на 06 декември 2017
Много ми е интересно да разбера какво означава "дечатът" от заглавието и "сава" от текста.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
6552
0

Но в прогнозата за реколтата все още може да се намеси сушата Асоциацията на производителите на картофи картофеля NEPG, която включва редица страни от Северозападна Европа,

10386
0

Покрита вертикална ферма, която консумира 90% по-малко вода от конвенционалните ферми, e построена до Лас Вегас и ще може да доставя около 9 500 порции листни зелени салати на ден за казина и

8703
0

Таванът за проект е 48,8 хил.лева Днес тръгна подаването на проекти по подмярка 4.1.2 за инвестиции в земеделски стопанства по тематичната подпрограма за развитие на малки стопанства от Програмата за

5796
0

Фонд "Земеделие" днес реши да увеличи финансовия ресурс за минимална помощ де минимис за земеделски стопани, отглеждащи овце-майки или кози-майки с 9 456 384 лв.

3501
0

Значителен ръст на продукцията от круши, лавандула и сливи спрямо същия период на 2017г. - от три до над двадесет пъти, сочат оперативните данни на земеделското министерство.

Още от Фермер
3906
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7128
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

8802
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3897
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

29349
0

То се определя от два фактора Навярно всеки стопанин на котка е забелязвал, че понякога тя спи на съвсем неочаквани места. Какви са причините за това?

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа