Дебатът у нас за ОСП трябва да бъде разширен

06 декември 2017
Агробизнес
1
1683
 

. Предлагат от Института за аграрна икономика

ЕК вече анонсира, че ще направи стъпки към промяна на модела на ОСП от централизиран и силно регулиран подход към по-либерален, който дава независимост на отделните държави.

Занапред ЕС ще определя рамката и основните мерки, а страните членки ще имат възможност да изберат как да ги постигнат и по какъв начин да ги изпълняват.

Всяка държава трябва да изготви стратегически план с действия по първи и втори стълб. От обширен списък от налични операции и мерки, страните членки ще могат да изберат онези, които да прилагат и провеждат.

Кое есновното в разпространеното комюнике, коментира Божидар Иванов от Институт по аграрна икономика.

Той набляга, че иновациите и изследванията ще стават фундамент за постигане на жизнеспособно и конкурентоспособно европейско земеделие и това вече е подчертано.

Новото, което трябва да знаят фермерите е, че когато се говори за сравнителни предимстваq вече все по-малко ще се имат предвид природните условия, традициите, географското положение и другите характеристики на естествената среда.

Определящи ще стават технологичните и организационни достижения, с което всяко земеделие разполага.

Европейското иновативно партньорство -

ЕИП заема водеща роля в бъдещето на европейското земеделие

Как това ще стане, все още не е конкретизирано, защото големият проблем на ЕС е, че има силни, амбициозни послания и резултатът не е това, което се декларира.

Определено, обаче посоката ще е в създаване на силни връзки между изследванията и бизнеса, и на наука, която работи и допринася за конкурентоспособността, справяне с екологичните предизвикателства, решава проблема с намаляване на работната сила в земеделието и подпомага земеделието за адаптиране към климатичните промени.

Втората тема, върху която ЕК акцентира се отнася до доходите и управление на риска.

ЕК показва разбиране, че сегашната система на директни плащания създаде много дисбаланси, които застрашават фамилния характер на европейското земеделие и подсказват, че историческият подход на разпределение на директните плащания трябва да бъде реформиран.

Загатва се, че таванът на плащанията вероятно ще бъде между 60-100 хил.евро на стопанство.

Инструментите за управление на риска трябва да бъдат по-сериозно застъпени, като използването на индекси на разходите, е вероятно един от пътищата за прилагане на тези инструменти.

Третата тема, която ще бъде централна, е свързана с опазване на околната среда и борбата с климатичните промени.

Архитектурата на зелени плащания ше бъде променена, но това вероятно ще остане в правомощията на отделните страни членки.

Четвъртата област е просперитета на селските райони, където ще има роля регионализацията на приоритетите.

За петата тема - човешкият фактор, има ясно разбиране, че земеделието не е атрактивно за младите хора и те тще бъдат стимулирани.

Шестата тема е за безопасността на храната и ОСП ще трябва да отговори на обществените очаквания.

Какво следва от този документ

Според Божидар Иванов обвързаните и необвързаните плащания ще продължат.

Конвергенцията между националните плащания не е на дневен ред.

Основният въпрос с Многогодишната финансова рамка остава и тя трябва да бъде готова до средата на 2018 година. Едва, когато това стане, ще се проясни какво следва оттук нататък.

През втората половина на 2018 г. ще се направи първият вариант на новото законодателство, което ще очертае рамката на ОСП. Това ще даде старт на страните да изготвят своите стратегически национални планове за бъдещия програмен период.

Какво означава това за българската земеделска общност? Тя показва желание и воля за консолидиране и открит диалог между отделни браншови съюзи и организации, но този формат трябва да бъде разширен с включване и на други обществени организации като екологични неправителствени организации, потребителски групи, както и такива с производствени направления.

1 от milena на 06 декември 2017
Много ми е интересно да разбера какво означава "дечатът" от заглавието и "сава" от текста.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агробизнес
2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

414
0

В отговор на въпрос на депутата Георги Стоилов за подозирани нарушения при обработката на проекти при приема по подмярка 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства от ПРСР 2014-2020 г.

261
0

. В рамките на регулярен търг Япония е закупила 147,700 тона мелничарска пшеница от САЩ, Канада и Австралия с доставка 16.01 – 15.02.2018. . Според FranceAgriMer,

324
0

В своя декемврийски отчет анализатори от USDA отново повишиха прогнозата за реколтата от пшеница в света през 2017/18 до 755.21 млн. тона при 751.98 млн. тона в ноемврийската прогноза и 753.61 млн.

2871
0

Това предлагат от община Дългопол, Варненско при предстоящите промени на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който се обсъжда в парламента.

Още от Фермер
1350
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1602
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1746
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

7659
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

765
0

Зимата е голямо изпитание за ставите им Д-р Валентин Иванов, квмн Много стопани на кучета не се замислят, че позастарелите им домашни любимци имат специални нужди през зимата които по нищо не се

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.