Учените откриха как пчелите ваксинират малките си

05 декември 2017
Пчеларство
0
6300
1 2 3
 

С откриването на това как пчелите естествено ваксинират децата си, учените вече могат да създадат първата ваксина за насекоми, съобщава nauka.offnews.bg Тази ваксина може да бъде използвана, за да се бори с тежките заболявания, които покосяват кошерите. Това е важно за развитие на производството на храни. 

Когато става въпрос за ваксиниране на децата си, пчелите не могат да избират - те естествено имунизират потомството си срещу специфични техни заболявания. А сега за първи път, учените са открили, как го правят.

Изследователи от Държавния университет в Аризона, от Университета на Хелзинки и Норвежкия университет за науки за живота са направили откритието си, като проучвали пчелен кръвен протеин, наречен вителогенин (vitellogenin). Учените са установили, че този протеин играе критична, но досега неизвестна роля в осигуряването на защита срещу болести на пчелните бебета.

Резултатите са публикувани в списание PLOS Pathogens.

"Процесът, чрез който пчелите пренасят имунитет към бебетата си, бе голяма загадка досега. Това, което открихме, е, че това е толкова просто, колкото яденето", коментира Гро Амдам, професор по биология в Университета на Аризона и съавтор на доклада в сайта phys.org.

Как става ваксинирането

Царицата на пчелната колония рядко напуска кошера, така че пчелите работнички трябва да носят храна и за нея. Когато пчелите работнички кацат от цвят на цвят, за да събират прашец и нектар, те срещат и вземат различни бактерии и патогени и по невнимание ги връщат в кошера. Там пчелите работнички използват събрания полен, за да направят храна под формата на пчелно млечице - храна, направена специално за царицата, в която между другото се съдържат бактерии от околната среда.

След като царицата се нахрани, бактериите, патогените се усвояват в червата и се прехвърлят в "мазното тяло". Това е орган, който по метаболитната си дейност често е сравняван с черния дроб на гръбначните, тъй като той съхранява хранителни вещества и синтезира протеини, липиди и въглехидрати, които циркулират в цялото тяло. Друго сходство с черния дроб е, че мастният орган детоксикира азотните отпадъчни продукти, които се извличат от хемолимфата (кръвната субстанция) на насекомото.

В този орган фрагментите на бактериите се обвързват с протеина вителогенин, който след това влиза отново в кръвта на царицата и в края на краищата стига в развиващите се яйца. Това означава, че когато се излюпят, пчелните бебета ще са "ваксинирани" и имунната им система ще е по-добре подготвена за борба с болестите, срещащи се в тяхната среда. Този процес може да се оприличи на това как човешките майки предават някаква защита срещу патогени на своите бебета чрез прехвърляне на антитела през плацентата.

Вителогенинът е носител на тези първични имунни сигнали, нещо, което изследователите не знаеха досега.

Първи ядивни ваксини за пчели

Докато пчелите ваксинират децата си срещу някои болести, много патогени са смъртоносни и насекомите не са в състояние да се бори с тях. Но сега, когато екипът на Амдам разбраха как пчелите ваксинират децата си, това отваря вратата за създаването на първите, ядивни и естествени ваксини за насекоми.

"Ние ще патентоваме начин за създаването на безвредни ваксини, както и предоставянето им на пчелните кошери във вид на смес, която пчелите ще изядат. Тогава ще може да предотвратяваме болестите им", коментира Далиал Фрейтак, съавтор от Университета на Хелзинки.

Една опасна болест, която засяга пчелите, е американският гнилец, който се разпространява бързо и унищожава пчелните семейства. Ларвите на пчелите, които поемат храна, заразена със спорите на бактерията, умират.
Това заболяване е само един пример, казват изследователите, където ваксината ще бъде изключително полезна.

Защо това откритие е важно за хората

Широко известно е, че опрашващите насекоми, включително пчелите, са изправени пред сериозни екологични заплахи.

Как пчелите "ваксинират" бебетата си и защо разбирането на това е важно за хората

През последните шест десетилетия пчелните семейства в САЩ са намалели от 6 милиона през 1947 г. до едва 2,5 милиона днес. Изследователите не знаят какво точно е причината за това, но пестициди, неприятели, патогени и проблеми на храненето, всичко това може да са допринасящи фактори.

Насекомите опрашители са важни за продоволствената сигурност, като допринасят за 35% от световното производство на храни. Насекомите опрашват 87 от 115-те най-важни хранителни култури, а медоносните пчели са жизненоважни.

Хората зависят от пчелите и други опрашващи насекоми. Ваксините за насекоми могат да играят важна роля в подпомагане на борбата срещу унищожаването на пчелните семейства.

Всички снасящи яйца видове имат вителогенин

Това откритие може да има трайни ползи и за други видове, както и значително положително въздействие върху производството на храни. Всички, снасящи яйца, видове - включително риби, птици, влечуги, земноводни и насекоми, имат вителогенин в телата си.

Естествените ваксини може да приложат в хранителната промишленост, да се подпомогне защитата на застрашените видове или в селското стопанство с ваксиниране на домашните птици. Те са евтини за производство и ще могат лесно да се използват в развиващите се страни.

Илюстрация на протеина вителогенин, "локомотивът" на ваксината. Heli Havukainen

Схема: Sabine Deviche

Снимка: Christofer Bang

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
1017
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1494
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

3312
0

Следвайки този метод, мотивираните за промяна пчелари могат да усвоят една система за работа с пчели, която съответства на естествения начин на съществуване на пчелните семейства в природата,

1584
0

Работа на пчеларя не свършва и през зимния сезон, напомнят от zapchelite.eu. След като правилно е зазимил пчелните семейства и е взел всички необходими мерки за тяхното благополучно зимуване,

4923
0

Пчелите се скупчват много близо един до друг в зимно кълбо. Това пречи на притока на въздух и увеличава вероятността от анаеробна ситуация в рамките на кълбото, напомнят от zapchelite.

Още от Фермер
1386
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

6957
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

1899
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

720
0

Зимата е голямо изпитание за ставите им Д-р Валентин Иванов, квмн Много стопани на кучета не се замислят, че позастарелите им домашни любимци имат специални нужди през зимата които по нищо не се

396
0

В отговор на въпрос на депутата Георги Стоилов за подозирани нарушения при обработката на проекти при приема по подмярка 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства от ПРСР 2014-2020 г.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

l- Най-ценна е информацията за починал чужденец, от репатрацията се печелят поне 2000 евро - Грозният скандал с тялото на 16-годишния Костадин, убит на зебра, бил заради едни 100 лв.   От 100 до 400 евро стигат комисионите, които траурни агенции плащат за осигурен труп, твърдят запознати с гробарския бизнес.

Първите точки за България през новия сезон в световната купа по биатлон бяха спечелени от Владимир Илиев. В спринта на 10 км от III кръг, който се провежда в Анеси (Фр), 30-годишният троянец направи само една грешка при двете стрелби и зае 27-ата позиция. За нея се полагат 14 т. Преди 27-ото място на Илиев най-напред за България през тази

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.