Учените откриха как пчелите ваксинират малките си

05 декември 2017
Пчеларство
0
7722
1 2 3
 

С откриването на това как пчелите естествено ваксинират децата си, учените вече могат да създадат първата ваксина за насекоми, съобщава nauka.offnews.bg Тази ваксина може да бъде използвана, за да се бори с тежките заболявания, които покосяват кошерите. Това е важно за развитие на производството на храни. 

Когато става въпрос за ваксиниране на децата си, пчелите не могат да избират - те естествено имунизират потомството си срещу специфични техни заболявания. А сега за първи път, учените са открили, как го правят.

Изследователи от Държавния университет в Аризона, от Университета на Хелзинки и Норвежкия университет за науки за живота са направили откритието си, като проучвали пчелен кръвен протеин, наречен вителогенин (vitellogenin). Учените са установили, че този протеин играе критична, но досега неизвестна роля в осигуряването на защита срещу болести на пчелните бебета.

Резултатите са публикувани в списание PLOS Pathogens.

"Процесът, чрез който пчелите пренасят имунитет към бебетата си, бе голяма загадка досега. Това, което открихме, е, че това е толкова просто, колкото яденето", коментира Гро Амдам, професор по биология в Университета на Аризона и съавтор на доклада в сайта phys.org.

Как става ваксинирането

Царицата на пчелната колония рядко напуска кошера, така че пчелите работнички трябва да носят храна и за нея. Когато пчелите работнички кацат от цвят на цвят, за да събират прашец и нектар, те срещат и вземат различни бактерии и патогени и по невнимание ги връщат в кошера. Там пчелите работнички използват събрания полен, за да направят храна под формата на пчелно млечице - храна, направена специално за царицата, в която между другото се съдържат бактерии от околната среда.

След като царицата се нахрани, бактериите, патогените се усвояват в червата и се прехвърлят в "мазното тяло". Това е орган, който по метаболитната си дейност често е сравняван с черния дроб на гръбначните, тъй като той съхранява хранителни вещества и синтезира протеини, липиди и въглехидрати, които циркулират в цялото тяло. Друго сходство с черния дроб е, че мастният орган детоксикира азотните отпадъчни продукти, които се извличат от хемолимфата (кръвната субстанция) на насекомото.

В този орган фрагментите на бактериите се обвързват с протеина вителогенин, който след това влиза отново в кръвта на царицата и в края на краищата стига в развиващите се яйца. Това означава, че когато се излюпят, пчелните бебета ще са "ваксинирани" и имунната им система ще е по-добре подготвена за борба с болестите, срещащи се в тяхната среда. Този процес може да се оприличи на това как човешките майки предават някаква защита срещу патогени на своите бебета чрез прехвърляне на антитела през плацентата.

Вителогенинът е носител на тези първични имунни сигнали, нещо, което изследователите не знаеха досега.

Първи ядивни ваксини за пчели

Докато пчелите ваксинират децата си срещу някои болести, много патогени са смъртоносни и насекомите не са в състояние да се бори с тях. Но сега, когато екипът на Амдам разбраха как пчелите ваксинират децата си, това отваря вратата за създаването на първите, ядивни и естествени ваксини за насекоми.

"Ние ще патентоваме начин за създаването на безвредни ваксини, както и предоставянето им на пчелните кошери във вид на смес, която пчелите ще изядат. Тогава ще може да предотвратяваме болестите им", коментира Далиал Фрейтак, съавтор от Университета на Хелзинки.

Една опасна болест, която засяга пчелите, е американският гнилец, който се разпространява бързо и унищожава пчелните семейства. Ларвите на пчелите, които поемат храна, заразена със спорите на бактерията, умират.
Това заболяване е само един пример, казват изследователите, където ваксината ще бъде изключително полезна.

Защо това откритие е важно за хората

Широко известно е, че опрашващите насекоми, включително пчелите, са изправени пред сериозни екологични заплахи.

Как пчелите "ваксинират" бебетата си и защо разбирането на това е важно за хората

През последните шест десетилетия пчелните семейства в САЩ са намалели от 6 милиона през 1947 г. до едва 2,5 милиона днес. Изследователите не знаят какво точно е причината за това, но пестициди, неприятели, патогени и проблеми на храненето, всичко това може да са допринасящи фактори.

Насекомите опрашители са важни за продоволствената сигурност, като допринасят за 35% от световното производство на храни. Насекомите опрашват 87 от 115-те най-важни хранителни култури, а медоносните пчели са жизненоважни.

Хората зависят от пчелите и други опрашващи насекоми. Ваксините за насекоми могат да играят важна роля в подпомагане на борбата срещу унищожаването на пчелните семейства.

Всички снасящи яйца видове имат вителогенин

Това откритие може да има трайни ползи и за други видове, както и значително положително въздействие върху производството на храни. Всички, снасящи яйца, видове - включително риби, птици, влечуги, земноводни и насекоми, имат вителогенин в телата си.

Естествените ваксини може да приложат в хранителната промишленост, да се подпомогне защитата на застрашените видове или в селското стопанство с ваксиниране на домашните птици. Те са евтини за производство и ще могат лесно да се използват в развиващите се страни.

Илюстрация на протеина вителогенин, "локомотивът" на ваксината. Heli Havukainen

Схема: Sabine Deviche

Снимка: Christofer Bang

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
5787
0

Прополисът или "пчелното лепило" е смес от смоли, която пчелите събират от пъпки и растителни смоли. Прополисът се използва от пчелите в кошера заради антимикробните и антивирусните свойства.

4194
0

С трайното затоплянето на времето в кошерите постъпва все повече нектар и цветен прашец. Това води до бързото нарастване на пчелните семейства. Тази година това се очаква да стане през последната

5715
0

Пчелната майка започва да снася най-напред по питите, разположени в средата на гнездото. И то, където температурата е най-благоприятна. След като запълни част от средните пити с яйца,

8073
0

Сайтът на Европейската комисия (Кабинетът на министрите на ЕС) съдържа следните данни за състоянието на пчеларството в ЕС: Броят на пчеларите е 630 хиляди; броят на пчелните колонии - 16 милиона

4005
0

За състояние на пчеларството в Латвия информация дава Асоциацията на пчеларите в Латвия - Latvijas Biskopibas biedriba (наричана по-долу APL). Периодически тя публикува систематизирани данни за

Още от Фермер
2421
0

Най-важната причина за безплодие при кравата са маточните възпаления, които в практиката са по-известни като ендометрити. По миризмата и цвета на маточните изтечения може да се определи дали

11583
0

Гергана Младенова, Виктор Бичев Ако говорим за лесни за отглеждане орхидеи, на първо място се нарежда фаленопсисът. Латинското наименование на рода много точно говори за цветовете на представителите

6543
0

За да се образуват гладки отрези, резитбата се прави с остър овощарски нож (косер). Трионът се използва в случаите, когато тсе налагат корекции на скелетни и полускелетни клони.

1089
0

През нощта валежите почти навсякъде ще спрат. Преди обяд над западната половина на страната и облачността временно ще се разкъса, но по-късно през деня отново ще се увеличи и на отделни места,

2151
0

Производството на комбинирани фуражи в ЕС преживява период на трансформация, заявява експрезидентът на FEFAC (Европейската федерация на производителите на фуражи) и представител на Agrifirm Group Руд

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Траките винаги са били обект на интерес от страна на археолози, историци и обикновени хора. Културното наследство, което са ни завещали е необозримо, а това че непрестанно се откриват нови и нови находки, всъщност ни доказва колко малко знаем за тях – за техния бит, за обичаите им, за това къде какви племата са живяли или как са изглеждали траките

Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред. И всяка година всички са недоволни. А е толкова лесно всички да са щастливи. Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед! *** За да различим истинския швейцарски часовник от ментетата, трябва да го хвърлим с все сила в пода на магазина.

- 30-годишният Стоян сега живее в семейството и му помага в работата - Много хора се заразиха от примера на Сафет и стотици птици намериха подслон в студа - Скромният мъж е първият номиниран в новата кампания “Достойните българи” Сафет Халил от с. Зарица, който спаси от измръзване 5 щъркела, помогнал и на 15-годишно момче от дома за сираци в

Отговор:За съжаление няма химически продукти, които са подходящи за таза цел. Просто трябва да подкопаете дънера и да се опитате да извадите корените му.
youtube video
Към галерията с видеа