Как пчелите пренасят товари? С полен летят малко по-бързо от натоварените само с нектар

05 декември 2017
Пчеларство
0
5580
 

Смятате, че таксата за багаж в самолетите е ужасно висока? Опитайте се тогава да летите, поглъщайки част от багажа си и привързвайки останалия за краката си! Точно така правят пчелите. В зависимост от това как се натоварва една земна пчела с нектар и полен, полетът й обратно към кошера може да е много труден!, пише nauka.offnews.bg

Както и домашните пчели, земните пчели събират нектар и полен от растенията и ги носят обратно в кошера, където те служат за храна на колонията. Те събират нектар, като просто го поглъщат. След като бъде изсмукан с помощта на дългия език на пчелата, нектарът се съхранява в нещо като предстомах. Поленът пък се събира в т.нар. поленни кошнички. Те представляват оформени като черпак повърхности на задните крака на пчелата, заобиколени от твърди космици. След като дадено цвете посипе пчелата-работничка с полен, тя донатъпква зърната в своите кошнички, където той се съхранява. На снимката отгоре големият жълт джоб в задната част на пчелата представлява пълна с полен кошничка.

За да разберат как тези товари повлияват полета при пчелите, учени от Университета в Харвард поставили земни пчели във "въздушни тунели" и ги заснели с високоскоростни камери. Изследователите симулирали товари от полен и нектар, като за целта използвали миниатюрни стоманени топченца. Те временно залепили по едно топче за всяка поленова кошничка на пчелата, което да имитира полена, или две топчета на гърба, които да имитират товара на погълнатия нектар. Мястото на прикрепяне на гърба всъщност се намира точно над реалния нектарен стомах.

Стоманените топченца добавили около 15% към общото тегло на насекомите. В природата това би отговаряло на леко натоварване. Предишно изследване регистрирало, че средно земните пчели пренасят около една четвърт от собственото си тегло под формата на полен и нектар. Друго изследване установило, че земните пчели пренасят до 91% от теглото си под формата на нектар.

Първоначално учените тренирали земните пчели да летят към изкуствено цвете, докато били във въздушния тунел. След това те тествали натоварените пчели с три различни постановки: неравномерен въздушен поток; цвете, което се клатушка напред-назад; и двете едновременно. Всички тези постановки принуждавали пчелите да извършват леки корекции в траекторията на полета си.

Изкуствените "нектарни" тежести добавяли маса близо до центъра на тежестта на пчелата, а тежестите, имитиращи полен, висяли в задната част на тялото. Учените успели да забележат породените от това разлики в полета на пчелите. Пчелите с натоварени крака били по-стабилни по-време на полет. С други думи те не се клатели толкова във въздуха. Това обаче означава и че в този случай им е много по-трудно да маневрират, което води до много по-мудно завиване в полет.

Това означава, че пчелите, натоварени с полен, могат да летят малко по-бързо, докато лек бриз ги клатушка, докато тези, натоварени само с нектар, могат да маневрират на зиг-заг много по-лесно. Това може да обясни защо при семейство пчели Megachilidae женските носят полен в корема си вместо в краката си. На тях им се налага да извършват резки маневри във въздуха, за да избягват по-големите мъжки досадници.

Разликите са малки - при непостоянен вятър, пчела, която носи тежести на краката си, лети само с 2,3% по-бързо от пчела, натоварила гърба си. Но за земните пчели, които се опитват да пренесат полен обратно в кошера, тази разлика може да има важно значение. Колонията пчели изразходва по-голямата част от общата си енергия за летене, отбелязват авторите. Ако всяка пчела, пренасяща полен, може да спести малко количество енергия, като прекарва по-малко време във въздуха, това би довело до сериозна икономия.

Това изследване обаче не обръща внимание на пчелите, които пренасят полен и нектар едновременно. То само предполага, че пчелите биха имали полза да избират използвания хранителен източник спрямо климатичните условия: полен, когато е ветровито, и нектар, когато времето е спокойно.

Снимка: Hornet Arts (през Flickr) По материали от: Mountcastle AM, Ravi S, & Combes SA (2015). Nectar vs. pollen loading affects the tradeoff between flight stability and maneuverability in bumblebees. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America PMID: 26240364

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
4149
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3582
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

3456
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

12402
0

Когато няма беритба, никога не трябва да се дава на пчелите храна през деня, а само вечер, всякога вътре в кошера и отгоре на рамките, напомнят от pchelar.net.

14211
0

Щом пчеларят забележи, че един кошер е нападнат от крадци, трябва да намали входа му, а ако нападателите не престанат да проникват вътре, въобще да го затвори, пише pchelar.net.

Още от Фермер
6912
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

5454
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

3123
0

Това констатира онлайн изданието зерно онлайн. Според него страните от ЕС за седмицата от 9 юли до 15 юли са изнесли за трети страни 86 096 тона мека пшеница , което е 2,

1899
0

Съвместен открит ден под мотото „Заедно в земеделието“ проведоха Еуралис Семена, БАСФ и КВС България. Форумът се организира за трета поредна година и традиционно събира водещи производители от

603
0

Световно производство на рапица през 2018/19 MГ, според прогнозите на експерти от Oil World, може да достигне максималната стойност за последните четири сезона - 66,6 милиона тона, което е с 0,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа