Как пчелите пренасят товари? С полен летят малко по-бързо от натоварените само с нектар

05 декември 2017
Пчеларство
0
4329
 

Смятате, че таксата за багаж в самолетите е ужасно висока? Опитайте се тогава да летите, поглъщайки част от багажа си и привързвайки останалия за краката си! Точно така правят пчелите. В зависимост от това как се натоварва една земна пчела с нектар и полен, полетът й обратно към кошера може да е много труден!, пише nauka.offnews.bg

Както и домашните пчели, земните пчели събират нектар и полен от растенията и ги носят обратно в кошера, където те служат за храна на колонията. Те събират нектар, като просто го поглъщат. След като бъде изсмукан с помощта на дългия език на пчелата, нектарът се съхранява в нещо като предстомах. Поленът пък се събира в т.нар. поленни кошнички. Те представляват оформени като черпак повърхности на задните крака на пчелата, заобиколени от твърди космици. След като дадено цвете посипе пчелата-работничка с полен, тя донатъпква зърната в своите кошнички, където той се съхранява. На снимката отгоре големият жълт джоб в задната част на пчелата представлява пълна с полен кошничка.

За да разберат как тези товари повлияват полета при пчелите, учени от Университета в Харвард поставили земни пчели във "въздушни тунели" и ги заснели с високоскоростни камери. Изследователите симулирали товари от полен и нектар, като за целта използвали миниатюрни стоманени топченца. Те временно залепили по едно топче за всяка поленова кошничка на пчелата, което да имитира полена, или две топчета на гърба, които да имитират товара на погълнатия нектар. Мястото на прикрепяне на гърба всъщност се намира точно над реалния нектарен стомах.

Стоманените топченца добавили около 15% към общото тегло на насекомите. В природата това би отговаряло на леко натоварване. Предишно изследване регистрирало, че средно земните пчели пренасят около една четвърт от собственото си тегло под формата на полен и нектар. Друго изследване установило, че земните пчели пренасят до 91% от теглото си под формата на нектар.

Първоначално учените тренирали земните пчели да летят към изкуствено цвете, докато били във въздушния тунел. След това те тествали натоварените пчели с три различни постановки: неравномерен въздушен поток; цвете, което се клатушка напред-назад; и двете едновременно. Всички тези постановки принуждавали пчелите да извършват леки корекции в траекторията на полета си.

Изкуствените "нектарни" тежести добавяли маса близо до центъра на тежестта на пчелата, а тежестите, имитиращи полен, висяли в задната част на тялото. Учените успели да забележат породените от това разлики в полета на пчелите. Пчелите с натоварени крака били по-стабилни по-време на полет. С други думи те не се клатели толкова във въздуха. Това обаче означава и че в този случай им е много по-трудно да маневрират, което води до много по-мудно завиване в полет.

Това означава, че пчелите, натоварени с полен, могат да летят малко по-бързо, докато лек бриз ги клатушка, докато тези, натоварени само с нектар, могат да маневрират на зиг-заг много по-лесно. Това може да обясни защо при семейство пчели Megachilidae женските носят полен в корема си вместо в краката си. На тях им се налага да извършват резки маневри във въздуха, за да избягват по-големите мъжки досадници.

Разликите са малки - при непостоянен вятър, пчела, която носи тежести на краката си, лети само с 2,3% по-бързо от пчела, натоварила гърба си. Но за земните пчели, които се опитват да пренесат полен обратно в кошера, тази разлика може да има важно значение. Колонията пчели изразходва по-голямата част от общата си енергия за летене, отбелязват авторите. Ако всяка пчела, пренасяща полен, може да спести малко количество енергия, като прекарва по-малко време във въздуха, това би довело до сериозна икономия.

Това изследване обаче не обръща внимание на пчелите, които пренасят полен и нектар едновременно. То само предполага, че пчелите биха имали полза да избират използвания хранителен източник спрямо климатичните условия: полен, когато е ветровито, и нектар, когато времето е спокойно.

Снимка: Hornet Arts (през Flickr) По материали от: Mountcastle AM, Ravi S, & Combes SA (2015). Nectar vs. pollen loading affects the tradeoff between flight stability and maneuverability in bumblebees. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America PMID: 26240364

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
531
0

Славин Чавдарски от благоевградското село Пороминово е разширил бизнеса си 5 пъти с пари от програмата за пчеларство Девора Недялкова За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово

2871
0

Ако има влага, бързо се развиват плесени. И ако не се вземат бързи мерки, затоплящите материали плесенясват силно, а това крие огромен риск за живота на пчелите.

3429
0

При прегледа на семейството в кошера трябва да се оставят толкова пити, колкото пчелите могат да покриват.  Защото, ако в гнездото останат свободни пити, излишно се увеличава обемът му.

1899
0

Информацията е на испанското агроминистерство. Намаляването на пчелите, които опрашват между 5% и 8% от световното производство на храни, представлява сериозна заплаха за хранителната верига,

11844
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

Още от Фермер
27
0

Това казва за в. “Български фермер” Божидар Иванов - доцент в Института по аграрна икономика, на база анализ на САРА Диана Ванчева Фермерите у нас твърдят,

612
0

В машините са вложени нови технологии, които оптимизират и автоматизират прибирането на зърното, улесняват и правят работата по-удобна Зърнопрбиращата техника на John Deere получи наградата на

5733
0

Усложнената метеорологична обстановка в нашата страна ще продължи и през следващите дни. Снегът и понижаването на температурите се дължат на бавно подвижен средиземноморски циклон.

1881
0

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 18 области, а жълт за останалата част от страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

486
0

Какво бихте направили ако се натъкнете на множество вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русия е заплаха за целия Европейски съюз, която ще остане актуална години наред. Такива предупреждения ще отправи министър-председателят на Великобритания в рамките на срещата на държавните и правителствени лидери на страните от Общността, която започва в четвъртък в Брюксел, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция,

Велико Търново да бъде признато официално за историческа и духовна столица на България призова управляващите кметът на Велико Търново Даниел Панов. В официалното си слово в храма "Св. 40 мъченици" той открои значимостта ри Втората българска държава на старопрестолния град и каза, че той съхранява величието, гордостта и родолюбието на българите.

Войната в Сирия не свършва. САЩ продължават да снабдяват опозиционните групировки в Сирия с оръжия от Източна Европа. Eurasia Daily продължава да следи за доставките: само през февруари и само от България американските контрагенти на Пентагона са получили 23 тона боеприпаси за сирийските джихадисти.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа