Как пчелите пренасят товари? С полен летят малко по-бързо от натоварените само с нектар

05 декември 2017
Пчеларство
0
2430
 

Смятате, че таксата за багаж в самолетите е ужасно висока? Опитайте се тогава да летите, поглъщайки част от багажа си и привързвайки останалия за краката си! Точно така правят пчелите. В зависимост от това как се натоварва една земна пчела с нектар и полен, полетът й обратно към кошера може да е много труден!, пише nauka.offnews.bg

Както и домашните пчели, земните пчели събират нектар и полен от растенията и ги носят обратно в кошера, където те служат за храна на колонията. Те събират нектар, като просто го поглъщат. След като бъде изсмукан с помощта на дългия език на пчелата, нектарът се съхранява в нещо като предстомах. Поленът пък се събира в т.нар. поленни кошнички. Те представляват оформени като черпак повърхности на задните крака на пчелата, заобиколени от твърди космици. След като дадено цвете посипе пчелата-работничка с полен, тя донатъпква зърната в своите кошнички, където той се съхранява. На снимката отгоре големият жълт джоб в задната част на пчелата представлява пълна с полен кошничка.

За да разберат как тези товари повлияват полета при пчелите, учени от Университета в Харвард поставили земни пчели във "въздушни тунели" и ги заснели с високоскоростни камери. Изследователите симулирали товари от полен и нектар, като за целта използвали миниатюрни стоманени топченца. Те временно залепили по едно топче за всяка поленова кошничка на пчелата, което да имитира полена, или две топчета на гърба, които да имитират товара на погълнатия нектар. Мястото на прикрепяне на гърба всъщност се намира точно над реалния нектарен стомах.

Стоманените топченца добавили около 15% към общото тегло на насекомите. В природата това би отговаряло на леко натоварване. Предишно изследване регистрирало, че средно земните пчели пренасят около една четвърт от собственото си тегло под формата на полен и нектар. Друго изследване установило, че земните пчели пренасят до 91% от теглото си под формата на нектар.

Първоначално учените тренирали земните пчели да летят към изкуствено цвете, докато били във въздушния тунел. След това те тествали натоварените пчели с три различни постановки: неравномерен въздушен поток; цвете, което се клатушка напред-назад; и двете едновременно. Всички тези постановки принуждавали пчелите да извършват леки корекции в траекторията на полета си.

Изкуствените "нектарни" тежести добавяли маса близо до центъра на тежестта на пчелата, а тежестите, имитиращи полен, висяли в задната част на тялото. Учените успели да забележат породените от това разлики в полета на пчелите. Пчелите с натоварени крака били по-стабилни по-време на полет. С други думи те не се клатели толкова във въздуха. Това обаче означава и че в този случай им е много по-трудно да маневрират, което води до много по-мудно завиване в полет.

Това означава, че пчелите, натоварени с полен, могат да летят малко по-бързо, докато лек бриз ги клатушка, докато тези, натоварени само с нектар, могат да маневрират на зиг-заг много по-лесно. Това може да обясни защо при семейство пчели Megachilidae женските носят полен в корема си вместо в краката си. На тях им се налага да извършват резки маневри във въздуха, за да избягват по-големите мъжки досадници.

Разликите са малки - при непостоянен вятър, пчела, която носи тежести на краката си, лети само с 2,3% по-бързо от пчела, натоварила гърба си. Но за земните пчели, които се опитват да пренесат полен обратно в кошера, тази разлика може да има важно значение. Колонията пчели изразходва по-голямата част от общата си енергия за летене, отбелязват авторите. Ако всяка пчела, пренасяща полен, може да спести малко количество енергия, като прекарва по-малко време във въздуха, това би довело до сериозна икономия.

Това изследване обаче не обръща внимание на пчелите, които пренасят полен и нектар едновременно. То само предполага, че пчелите биха имали полза да избират използвания хранителен източник спрямо климатичните условия: полен, когато е ветровито, и нектар, когато времето е спокойно.

Снимка: Hornet Arts (през Flickr) По материали от: Mountcastle AM, Ravi S, & Combes SA (2015). Nectar vs. pollen loading affects the tradeoff between flight stability and maneuverability in bumblebees. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America PMID: 26240364

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Пчеларство
1323
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1746
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

3465
0

Следвайки този метод, мотивираните за промяна пчелари могат да усвоят една система за работа с пчели, която съответства на естествения начин на съществуване на пчелните семейства в природата,

1629
0

Работа на пчеларя не свършва и през зимния сезон, напомнят от zapchelite.eu. След като правилно е зазимил пчелните семейства и е взел всички необходими мерки за тяхното благополучно зимуване,

4986
0

Пчелите се скупчват много близо един до друг в зимно кълбо. Това пречи на притока на въздух и увеличава вероятността от анаеробна ситуация в рамките на кълбото, напомнят от zapchelite.

Още от Фермер
1602
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

7650
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

765
0

Зимата е голямо изпитание за ставите им Д-р Валентин Иванов, квмн Много стопани на кучета не се замислят, че позастарелите им домашни любимци имат специални нужди през зимата които по нищо не се

414
0

В отговор на въпрос на депутата Георги Стоилов за подозирани нарушения при обработката на проекти при приема по подмярка 4.1 - Инвестиции в земеделски стопанства от ПРСР 2014-2020 г.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.