* Ако образува много пъпки, разреждайте ги

Камелията търпи резитби. Най-подходящият срок за операцията е след цъфтежа и преди оформянето на нови пъпки. Този момент трябва да се улучи много прецизно. Прекалено силното съкращаване може да отложи оформянето на пъпки с година. Подрязват се върховете така, че да се придаде подходяща форма.

В отлични условия камелията е склонна да образува прекалено много пъпки. Те трябва да се разредят, за да може да се изхранят правилно и да разцъфтят успешно. Оставят се едри, правилно разполжени по целия храст.

Преди резитбата се подхранва с тор с кисела реакция подходяща за рододендрони, азалии и камелии, както и за цитруси.

След цъфтежа е и най-подходящият срок за пресаждане. То се извършва през няколко години или при необходимост. Почвеният субстрат трябва да е с кисела реакция. На дъното на не много по-широк съд от предния се поставя дренаж задължително. Новата почва не бива да е много влажна. След пресаждането се внимава с поливките.

Въпреки трудностите цветето си заслужава опита. Камелия в саксия може да се намери в по-добрите цветарски магазини и градински центрове точно през есенно-зимния период. Цената е приемлива и зависи от размера на растението - около 15-20 лева.

По-скъпи и трудни за откриване са специално оформените камелии тип бонсай или присадените мини дръвчета в щамб.