За големия християнски празник Никулден здравословна рецепта за пълнен шаран.

Необходимите продукти: шаран около 2 кг, 5 връзки магданоз, 3 стръка мащерка, 2 с. л. червен пипер, 1/4 ч.ч. ориз, 1-2 глави кромид лук, 1/2 ч.ч. зехтин, сол на вкус, 50 г стафиди, 100 г натрошени орехи, 100 г маслини

Начин на приготвяне: Продуктите се нарязват, задушават се в зехтина за пет-шест минути, след което се прибавя и оризът. Задушава се за още 3 мин. Отстранява се от огъня, прибавят се подправките, стафидите, натрошените орехи и маслините.

Предварително почистеният, измит и осолен шаран се напълва с приготвената плънка, зашива се и се поставя в тава. Наливат се около петстотин млл вода. Покрива се с фолио и се пече във фурна, загрята на 180-200 градуса. След около 40 мин. това празнично и здравословно блюдо е готово.