* Най-успешни и красиви решения при зимните градини се постигат, когато те са заложени в къщата още на етап проектиране

Минималният разумен размер на зимната градина е поне 12 m2, но по-добре е да се изгради на площ от 15 m2. Това се дължи на факта, че от една страна зимните градини с по-малък размер, имат много висока цена на квадратен метър и от друга - чисто интериорно погледнато е трудно хармоничното съчетание на растения, мебели и свободни пространства на малка площ. Височината на зимната градина в средната част трябва да бъде минимум три метра. Идеална от гледна точка на изграждането на интериора на зимната градина е височина от два етажа.

Обемната форма на зимните градини, независимо от използваните материали, е въпрос на вкуса на клиента и архитекта. Формата може да бъде както обикновена квадратна, така и многоъгълна или дори кръглa - модерен дизайн. Единственото ограничение е вашето въображение. Общият модел гласи: колкото по-малко стъклени повърхности има, толкова по-леки са температурните промени, но по-трудно се задържа топлината в постройката. Основните видове зимни градини могат да са от едната страна на къщата или от двете страни. При втория случай, когато зимната градина заобикаля ъгъла, стъклената площ е максимална.

Вградени зимни градини

Най-успешни и красиви решения при зимните градини се постигат, когато те са заложени в къщата от архитект още на етап проектиране. В този случай може без преувеличение да се разрешат всички естетически и технически въпроси. Сграда с интегрирана зимна градина е с особен чар и харизма. В този случай, тя става естетически и функционален център на дома, основата на архитектурния стил.

Най-често срещания и най-евтин вариант на прилепена зимна градина е правоъгълната форма, с плосък покрив

Вариациите на обемни форми при зимните градини са безкрайни в своето многообразие и зависят от желанията на клиента, от въображението на архитекта и изграждането на обекта. Въпреки това, изпълнението и проектирането в подробности и самия процес на изграждане е особено важен, за да се избегнат неприятни ситуации в бъдеще, особено в нашия тежък климат. Правилните инженерни решения и изпълнения са в основата на нормалното функциониране на зимната градина.