Рамката на "зимната градина" трябва да бъде достатъчно силна, за да издържи тежестта на тежките стъкла. В допълнение, тя трябва да има високи изолационни качества, както и да бъде лесна за поддържане.

Днес има голям избор на такива материали.

Подходящите материали

* Стоманата е един от материалите, с помощта на които може да се изгради конструкцията. Относително малко количество материал, може да изгради голям участък от конструкцията. Недостатък на стоманата са ниските изолационни качества, така че между елементите на металната конструкция е необходимо да се предвиди топлоизолация. Също така следва да предприемат мерки срещу ръжда.

* Алуминиевите конструкции на зимните градини също да се нуждаят от изолация. Ето защо, модерните алуминиеви профили се изграждат с пластмасова термична бариера. Профилите могат да бъдат покрити с цветен слой или анодизирани, така че те не изискват такива внимателни грижи, кактвито са нужни за стоманените конструкции.

* Изделията, изработени от поливинилхлорид (PVC), са с добри изолационни качества. Но в този случай могат да изискват елементи от стомана, тъй като PVC профилите могат да се деформират под въздействието на температурата или налягането. Този тип конструкции изискват най-малко грижи за поддръжка.

* Дървото е с най-добрите изолационни качества. При конструирането на зимни градини е най-добре да се използват ламинирани греди. Дървото не създава условия за конденз, но то трябва да бъде боядисано. Комбинацията от дърво и алуминий успешно съчетава предимствата на двата материала.