Учени: Германските свиневъди имат нужда от повишаване на ветеринарната грамотност

04 декември 2017
Животновъдство
0
5373
 

Университетът по ветеринарна медицина в Хановер - TiHo Hannover, публикува резултати от изследване, което показва, че в немските свинеферми има проблеми със здравословното състояние на поголовието, съобщава Аgrarheute.
В хода на изследването са проучвани трупове на свине в четири кланици в различни райони на Германия. Основно внимание е отделено на външната оценка на труповете и за повшаване на информираността на свиневъдите за правилата за отглеждане на животните.
Били изследвани свински трупове от 57 доставки в кланиците: 485 угоени свине и 128 свине-майки.
При 13,2% от угоените свине и при 11,6% от свинете майки учените открили признаци, свидетелстващи, че животните в продължение на дълъг период от време са изпитвали болка и страдания.
При аутопсиите били установени следните диагнози, които са съпътствани от устойчива болка и страдания:
- хронична загуба на тегло;
- хронични ставни възпаления;
- копитни заболявания;
- хронично възпаление, вследствие на разкъсване/травми на ректума;
- дълбоки ухапвания по ушите и опашките с хронично възпалние;
- хернии;
- дълбоки поражение на кожата заради язви.
Според учените общо 323 свине от изследваните са били отглеждани при неадекватни условия. Изследването показало и че при 20% от свинете, доставени в кланиците, било необходимо незабавно да бъдат заклани по хуманни съображения.
Според експертите има е необходимо повишаване на ветеринарната грамотност на свиневъдите и затова предлагат да се въведат образователни курсове.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
6417
0

Само за периода 7-13 юли в Румъния са регистрирани 64 огнища на африканска чума по свинете (АЧС), показва бюлетинът на OIE (Световната организация по здравеопазване на животните).

10224
0

Сушата в Австралия продължава и запасите от сено катастрофално намаляват, което покачва в пъти цената му, съобщава ABC. За сметка на това реколтата от бостанни култури е много богата.

8622
0

Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) ще направи оценка за безопасността от използването на фуражни  добавки, съдържащи витамин D за някои обекти на аквакултура.

4833
0

Полското земеделско министерство е подготвило пакет от поправки, които внасят промени в т.нар. Акт за комбинираните фуражи, съобщава USDA. Ако те бъдат приети,

2493
0

В северния австрийски район Muhlviertel, област Рорбах, в 4 млечни кравеферми е открита бруцелоза, съобщи държавният ветеринарен лекар Томас Хейн, цитиран от Tips.at.

Още от Фермер
3951
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7191
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

8865
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3924
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

6606
0

Но в прогнозата за реколтата все още може да се намеси сушата Асоциацията на производителите на картофи картофеля NEPG, която включва редица страни от Северозападна Европа,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа