Проверявайте редовно картофите в зимника

04 декември 2017
Зеленчуци
0
10836
1 2 3
 

По време на съхранението се развиват болести

Картофите са една от културите, отглеждани в градината, които най-дълго могат да се съхраняват.

Затова е разбираемо желанието на домакините да ги запазят максимално дълго. Разбира се, ще ги съхраните, ако сте ги поставили в подходящо хранилище и при подходящи условия.

Най-лесният начин да запазите картофите през зимата при домашни условия е в касетки, мрежести чували или на рафтове.

Най-подходящите условия са:

Температурата да е около 3 градуса.

Относителната влажност на въздуха да е между да 80-90%.

Въпреки добрите грижи обаче може да се окаже, че клубените са заразени още в градината с болести, дори вредители.

Най-често по време на съхранението, след няколко седмици, дори месец, се забелязват признаци на картофена мана. По повърхността и най-вече във вътрешността се образуват различни петна, които постепенно могат да обхванат целия клубен.

Има и неприятел

Вреди картофеният молец

В последните години сериозни повреди по складираните картофи нанася картофеният молец.

Първоначално по клубените не са забелязват никакви повреди. Домакините разбират за него чак когато започнат да летят пеперудите и по клубените да се забелязват нагризванията, които правят ларвите.

Борбата срещу фасулевия зърнояд

С какво се пръскат растенията през вегетацията, пита Атанас Греков от Варна

Преди няколко броя поместихме информация за фасулевия зърнояд и как може да се справите с неприятеля, ако бобовите култури, които сте прибрали от градината, са нападнати от него.

В редакцията се обади Атанас Греков от Варна, който се интересува и каква е борбата срещу вредителя по време на отглеждането на фасула.

Внимание!

Важно е растенията да се третират преди бръмбарът да е снесъл яйца. Ориентировъчно това е при зазряване на бобовете.

За да не допуснете намножаване на вредителя, трябва да вземат и други мерки. По-важни от тях са:

Засяват се само здрави семена.

Бобовите култури се отглеждат при правилна агротехника.

С химични препарати се пръска само при необходимост. За целта може да се използва инсектицидът децис - 40 мл/дка.

Има разрешени продукти за третиране на семената, но те могат да се прилагат само от агроном специалист по растителна защита.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Зеленчуци
6435
0

Листната плесен е болест, която напада доматите, отглеждани основно в оранжерии или парници. Когато времето е много влажно обаче, каквото имахме през тази година,

6228
0

При липсата му листата избледняват, страдат от хлороза Значението на магнезия като хранителен елемент за растенията произтича преди всичко от участието му в изграждането на хлорофила.

6912
0

Зелето се напада от голям брой вредители, сред които от неприятелите по-важни са бяла зелева пеперуда, зелева нощенка, зелев молец и листни въшки и листни бълхи, а от болестите – мана.

15723
0

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Отначало се забелязват дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин,

15687
0

Често градинарите споделят, че връхните листа на пипера се къдрят. Освен това по петурата се наблюдават жътеещи нишки. Когато има период на големи температурни амплитуди, например дневните са високи,

Още от Фермер
4158
0

Предлагаме ви отговор от Mateev във форума на pchelari.com: Слага се цялата каша в един съд, като предварително се налива вода на дъното на съда - някъде около 10 сантиметра.

3582
0

От центрофугата медът изтича през специално кранче и преминавайки през цедка се събира в някакъв съд - кофа, тенджера или направо в съда за съхранение.

6912
0

Сътрудници от Американската асоциация на диетолозите заявиха, че хората със слаби кръвоносни съдове и висок холестерол трябва да ядат боб. При повишено артериално налягане, бобът е просто незаменим.

3465
0

Изваждането на меда е тежък, но приятен момент от работата на пчеларя. Това е наградата за добре свършената работа, казва доц. д-р Боян Първулов в книгата си "Уроци по пчеларство".

5463
0

Да се опазят плодовете от болести и неприятели е една от най-важната грижа в овощната градина сега. Променливото време през изминалите месеци, а и обилните валежи в много райони на страната,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

- Муцка, да си боядисам косата червена за лятото? - Защо? - Иска ми се да направя нещо необичайно с главата си. - Прочети книга. *** Двама приятели си говорят и единият се оплаква: - Егати лятото, вчера съм запалил печката, ям диня и пия греяна ракия. *** Летен вопъл от Северна Македония: - Дайте друго име! Измрзнавме!

Болестта дошла от нелегален внос “Още около 115 животни трябва да бъдат евтаназирани в с. Шарково”, заяви във вторник шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол Николай Георгиев. “Екипите от Шарково и Крайново са били изтеглени. В Шарково е останал един обект, който не е довършен заради протести и барикади.

Руският президент обявен за победител в Хелзинки Западни политици и пресата нападнаха ожесточено Доналд Тръмп за срещата му с Путин и го обвиниха в предателство. Според бившия директор на ЦРУ Джон Бренън американският президент е извършил държавна измяна. “Ню Йорк дейли нюз” обвини Тръмп в предателство и публикува на първа страница илюстрация,

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа