Проверявайте редовно картофите в зимника

04 декември 2017
Зеленчуци
0
9306
1 2 3
 

По време на съхранението се развиват болести

Картофите са една от културите, отглеждани в градината, които най-дълго могат да се съхраняват.

Затова е разбираемо желанието на домакините да ги запазят максимално дълго. Разбира се, ще ги съхраните, ако сте ги поставили в подходящо хранилище и при подходящи условия.

Най-лесният начин да запазите картофите през зимата при домашни условия е в касетки, мрежести чували или на рафтове.

Най-подходящите условия са:

Температурата да е около 3 градуса.

Относителната влажност на въздуха да е между да 80-90%.

Въпреки добрите грижи обаче може да се окаже, че клубените са заразени още в градината с болести, дори вредители.

Най-често по време на съхранението, след няколко седмици, дори месец, се забелязват признаци на картофена мана. По повърхността и най-вече във вътрешността се образуват различни петна, които постепенно могат да обхванат целия клубен.

Има и неприятел

Вреди картофеният молец

В последните години сериозни повреди по складираните картофи нанася картофеният молец.

Първоначално по клубените не са забелязват никакви повреди. Домакините разбират за него чак когато започнат да летят пеперудите и по клубените да се забелязват нагризванията, които правят ларвите.

Борбата срещу фасулевия зърнояд

С какво се пръскат растенията през вегетацията, пита Атанас Греков от Варна

Преди няколко броя поместихме информация за фасулевия зърнояд и как може да се справите с неприятеля, ако бобовите култури, които сте прибрали от градината, са нападнати от него.

В редакцията се обади Атанас Греков от Варна, който се интересува и каква е борбата срещу вредителя по време на отглеждането на фасула.

Внимание!

Важно е растенията да се третират преди бръмбарът да е снесъл яйца. Ориентировъчно това е при зазряване на бобовете.

За да не допуснете намножаване на вредителя, трябва да вземат и други мерки. По-важни от тях са:

Засяват се само здрави семена.

Бобовите култури се отглеждат при правилна агротехника.

С химични препарати се пръска само при необходимост. За целта може да се използва инсектицидът децис - 40 мл/дка.

Има разрешени продукти за третиране на семената, но те могат да се прилагат само от агроном специалист по растителна защита.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Зеленчуци
12150
0

Доматите, които са най-често отглеждания зеленчук в домашните градини, могат да са от различни производства - ранни, средноранни, късни. Те се засаждат на открито или в култивационни съоръжения -

17424
0

Растителната пепел може да се използва като калиева тор, като комбинирана тор от фосфор и калий и като подобрител на кисела почвата. Ориентировъчно се дават следните норми: .

6993
0

Често стайният разсад страда от сухия въздух, какъвто обикновено е този вкъщи. За да осигурите по-оптимална влажна среда, може от време на време да пръскате растенията - обикновено сутрин и вечер,

13770
0

Един от важните фактори, който оказва влияние на качеството на разсада, е топлината. Разбираемо е, че в домашни условия трудно може да се осигури правилен температурен режим,

9396
0

Ако отглеждате разсад на салата или маруля, предстои да го разсадите. Обикновено това става през втората половина на март. Сега обаче е препоръчително да подгответе почвата. .

Още от Фермер
513
0

Славин Чавдарски от благоевградското село Пороминово е разширил бизнеса си 5 пъти с пари от програмата за пчеларство Девора Недялкова За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово

594
0

В машините са вложени нови технологии, които оптимизират и автоматизират прибирането на зърното, улесняват и правят работата по-удобна Зърнопрбиращата техника на John Deere получи наградата на

5418
0

Усложнената метеорологична обстановка в нашата страна ще продължи и през следващите дни. Снегът и понижаването на температурите се дължат на бавно подвижен средиземноморски циклон.

1845
0

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 18 области, а жълт за останалата част от страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

477
0

Какво бихте направили ако се натъкнете на множество вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Велико Търново да бъде признато официално за историческа и духовна столица на България призова управляващите кметът на Велико Търново Даниел Панов. В официалното си слово в храма "Св. 40 мъченици" той открои значимостта ри Втората българска държава на старопрестолния град и каза, че той съхранява величието, гордостта и родолюбието на българите.

Войната в Сирия не свършва. САЩ продължават да снабдяват опозиционните групировки в Сирия с оръжия от Източна Европа. Eurasia Daily продължава да следи за доставките: само през февруари и само от България американските контрагенти на Пентагона са получили 23 тона боеприпаси за сирийските джихадисти.

От няколко дни Деси Цонева се радва на слънцето и кристалната вода на океана на Малдивите. Водещата всеки ден споделя снимки от екзотичната дестинация, на която е придружена от нейния любим мъж. На един от кадрите тя написа: "Обичам те, мой господине". Двамата присъстваха и на парти в подводен ресторант, където Деси позира на тъмно,

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа