Изресвайте редовно козината на козата

01 декември 2017
Домашна ферма
0
3672
 

* Поддържайте цялото ѝ тяло чисто

Козите и яретата много обичат да ги решат. С изресването на козината кожата на животните се изчиства от нечистотиите, праха и потта. Най-добре е да решите животните не в козарника, а навън.

Разресвайте животните преди сутрешното доене

За ресането ви трябва отделна твърда четка, но с окръглени зъби. Най-напред изрешете шията на козите, а след това всички части на тялото.

Внимавайте да не нараните кожата защото има опасност от възпаление.

При неправилно ресане или блъскане на бременните кози може да предизвикате аборт

ВАЖНО! Непосредствено преди раждането козите не се решат!

Козината на здравата коза е гладка, блестяща и пада незначително. Ако козината е без блясък и пада на валма, значи, че на животното му

липсват витамини и минерални вещества - най-вече калций

А потребността от калций при бременните кози се увеличава двойно и тройно. Затова към дневната им дажба прибавете суроватка, по 1 кафена лъжичка дневно йодирана сол през ден, хвойнови клонки, а след консултация с ветеринарен лекар и инжекции с калциев глюконат.

Ако редовно изресвате козината на козата си, навреме ще забележите, ако има външни паразити. А това ви позволява и навреме да вземете мерки за унищожаването им. 

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
34605
0

Ще ви трябва за животните през зимата Сушената коприва е полезен фураж за всички видове селскостопански животни и птици. Листата й съдържат: аскорбинова киселина; вит.

4266
0

И още от 10-ия ден Разбира се, не забравяйте и да давате и от най-хубавото сено. А овесената каша трябва да приготвяте всеки ден, тъй като бързо прокисва.

3555
0

Билката се бере сега - наберете за зимата Ако сте добър стопанин, няма да пропуснете възможността да се заредите с жълт кантарион. Тази билка е безценна - може да я ползвате самите вие,

7101
0

Каква е причината, пита Недялка Филипова от Средец Ако кравата е много стара, с времето в млякото й може да се появи характерен соленоват привкус. Причина за горчиво-соления привкус на издоеното

13068
0

Много стопани, които отглеждат домашни птици в двора си, се оплакват от нападения на дребни хищници. Белки, златки, невестулки и порове оставят след себе си празен птичарник.

Още от Фермер
3942
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7182
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

8865
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3915
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

6597
0

Но в прогнозата за реколтата все още може да се намеси сушата Асоциацията на производителите на картофи картофеля NEPG, която включва редица страни от Северозападна Европа,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа