Полагайте ежедневни грижи за младите вина - ако в съдовете има празнина, трябва да ги долеете.

Ако не можете - в празнината трябва да изгорите сярна лентичка.

Следващият важен въпрос е - преточихте ли за първи път виното от най-късно обраното грозде.

Ако не сте свършили тази работа миналия месец, сега му е времето.

По правило първо претакане се прави около месец след приключването на тихата ферментация при добро забистряне на виното.

Това обикновено става в края на ноември и началото на декември

Претакането може да стане през канелата, когато от нея излиза бистро вино.

В противен случай то се прави с маркуч, привързан върху дървена летва, така че краят му да е на 6-7 см по-високо от края на летвата.

При потапяне във виното краят на маркуча да е над нивото на утайката.

Младото вино изисква специални грижи и след приключването на бурната ферментация, то още не е готово за консумация.

След бурната ферментация за около 20-30 дни протича тиха и се получава самозабистряне на виното.

На дъното на съда пада утайка. Тогава се прави първото претакане, което се нарича от някои стопани откаляване.

Задържането на виното върху утайката е рисковано

защото в него започват гнилостни процеси, които довеждат до получаване на неприятен привкус. Преди да се извърши претакането се изпитва как виното реагира на въздуха.

За целта може да се направи т. нар. въздушна проба.

При нея чаша вино се оставя при стайна температура за едно денонощие. Ако цветът се промени, тогава е налице заболяването оксидазно или кафяво пресичане.

Това налага преди да се преточи

да се сулфитира

Добре е претакането да се извърши при ниска температура, в тих и ясен ден.

Претакането на виното бива "закрито" и "открито".

Отделената утайка се оставя в малък съд и след известно време се отделя бистрата част, която се използва като редовно вино, а утайката може да се прибавя към джибрите при изваряването им.

Преди пълненето на бъчвите задължително се прави опушването им със серни ленти. (ХФ)

Най-важно е да се следи дали виното не проявява болести като пресичане и дефекти като плесени

l Доливайте съдовете, за да не остане празнина

Важните грижи

за младото вино