Както казват древните мъдреци "Дозата прави лекарството".

Така е и при виното и алкохола изобщо.

Доказано е, че в малки количества чаша вино на обяд или вечеря, е полезна за нашето здраве и дори има

качествата на лекарство

В такива малки количества алкохолът действа като антидепресант, при това много по-безвреден отколкото лекарствата, които подобряват настроението и стимулират организма.

Червеното вино има и друго важно лечебно действие - то съдържа фенолни вещества, главно антоциани, които придават цвета на виното и се свързват с тежките метали, при което се образува утайка от метални танати.

В миналия брой описахме, че червеното вино може да намалява вредните метални съставки в организма.

Всъщност не всички знаят, че...

алкохолът е естествена съставка и в човешкия организъм

При разграждането на захарта и нишестето, постъпващи с плодовете и хляба, в организма се получава алкохол.

Ако не знаете

при консумацията на 100 грама шоколад също се получава алкохол, равностоен на 70 мл уиски

Той се разгражда от организма под действието на ензимите алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа до оцетна киселина и ацетил кофермент.

От тях се отделя голямо количество енергия в организма, а като отпадъчен продукт остават само вода и въглероден двуокис.

Например при разграждането на 10 г захар се получават 39,55 ккал енергия, а при разграждането на 10 мл 100 об.% алкохол се получават 71,14 ккал енергия.

Тогава не е изненадващо, че

алкохолът е близо 2 пъти по-енергетично гориво за нашия организъм

При употреба на големи количества от него, както е при алкохолиците, се наблюдава отрицателно въздействие на алкохола. В този случай именно той проявява своето наркотично действие.

Ацеталдехидът е първият разпаден продукт на етиловия алкохол и един от разпадните продукти на алкохолната ферментация на захарта. При взаимодействието му с медиаторите в мозъка дофамин и серотонин се получава и известния алкалоид морфин.

Наличието на морфин в мозъка след употребата на алкохолни напитки обяснява и настъпващия развеселителен ефект, и пристрастяването към алкохола.

Между другото посоченият ефект е установен от проф. З.Амид от Университета Конкордия в Монреал, Канада. Английски учени са установили, че

у алкохолиците нивото на алдехид дехидрогеназата е двойно по-ниско от нормалното

Намалената активност на алдехид дехидрогеназата е причина за натрупване на големи количества ацеталдехид, който се свързва с медиаторите и е причина за натрупване на морфин.

За сведение - според научните изследвания колкото по-високо е съотношението между алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа, толкова е по-голямо приеманото количество алкохол.

Това дава повод на учени да се заключи, че алкохолизма е генетично заложен в нас.

Шведската медицинска академия доказва това твърдение с успешното и пълно лечение на алкохолиците от тяхната привързаност към алкохола. Дали алкохолът обаче ще бъде лекарство или проклятие това зависи преди всичко от нас.