В малки количества алкохолът е полезен

01 декември 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
19449
 

Както казват древните мъдреци "Дозата прави лекарството".

Така е и при виното и алкохола изобщо.

Доказано е, че в малки количества чаша вино на обяд или вечеря, е полезна за нашето здраве и дори има

качествата на лекарство

В такива малки количества алкохолът действа като антидепресант, при това много по-безвреден отколкото лекарствата, които подобряват настроението и стимулират организма.

Червеното вино има и друго важно лечебно действие - то съдържа фенолни вещества, главно антоциани, които придават цвета на виното и се свързват с тежките метали, при което се образува утайка от метални танати.

В миналия брой описахме, че червеното вино може да намалява вредните метални съставки в организма.

Всъщност не всички знаят, че...

алкохолът е естествена съставка и в човешкия организъм

При разграждането на захарта и нишестето, постъпващи с плодовете и хляба, в организма се получава алкохол.

Ако не знаете

при консумацията на 100 грама шоколад също се получава алкохол, равностоен на 70 мл уиски

Той се разгражда от организма под действието на ензимите алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа до оцетна киселина и ацетил кофермент.

От тях се отделя голямо количество енергия в организма, а като отпадъчен продукт остават само вода и въглероден двуокис.

Например при разграждането на 10 г захар се получават 39,55 ккал енергия, а при разграждането на 10 мл 100 об.% алкохол се получават 71,14 ккал енергия.

Тогава не е изненадващо, че

алкохолът е близо 2 пъти по-енергетично гориво за нашия организъм

При употреба на големи количества от него, както е при алкохолиците, се наблюдава отрицателно въздействие на алкохола. В този случай именно той проявява своето наркотично действие.

Ацеталдехидът е първият разпаден продукт на етиловия алкохол и един от разпадните продукти на алкохолната ферментация на захарта. При взаимодействието му с медиаторите в мозъка дофамин и серотонин се получава и известния алкалоид морфин.

Наличието на морфин в мозъка след употребата на алкохолни напитки обяснява и настъпващия развеселителен ефект, и пристрастяването към алкохола.

Между другото посоченият ефект е установен от проф. З.Амид от Университета Конкордия в Монреал, Канада. Английски учени са установили, че

у алкохолиците нивото на алдехид дехидрогеназата е двойно по-ниско от нормалното

Намалената активност на алдехид дехидрогеназата е причина за натрупване на големи количества ацеталдехид, който се свързва с медиаторите и е причина за натрупване на морфин.

За сведение - според научните изследвания колкото по-високо е съотношението между алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа, толкова е по-голямо приеманото количество алкохол.

Това дава повод на учени да се заключи, че алкохолизма е генетично заложен в нас.

Шведската медицинска академия доказва това твърдение с успешното и пълно лечение на алкохолиците от тяхната привързаност към алкохола. Дали алкохолът обаче ще бъде лекарство или проклятие това зависи преди всичко от нас.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
3033
0

* Понякога се налага да се облагородят, но може да не е веднага При изключително силни студове надземните части на лозата може да загинат напълно.Едногодишните пръчки на такива главини се изрязват

4338
0

* По частите на лози и асми Няколко наши читатели-любители ни зададоха тези дни въпроса всъщност как биха могли да разпознаят дали по лозите и асмите има повреди, нанесени от студ.

1854
0

* Първо трябва да се установят причините За да се води борба с неинфекциозната хлороза, трябва предварително да се установи действителната причина за появата й.

10161
0

Полагайте ежедневни грижи за младите вина - ако в съдовете има празнина, трябва да ги долеете. Ако не можете - в празнината трябва да изгорите сярна лентичка.

6120
0

* От надземните части по-чувствителни са пъпките И друг път с настъпването на зимата сме обясняволи, че лозата е едно умерено студиустойчиво растение.

Още от Фермер
1350
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1602
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1746
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

7659
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.