В малки количества алкохолът е полезен

01 декември 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
24957
 

Както казват древните мъдреци "Дозата прави лекарството".

Така е и при виното и алкохола изобщо.

Доказано е, че в малки количества чаша вино на обяд или вечеря, е полезна за нашето здраве и дори има

качествата на лекарство

В такива малки количества алкохолът действа като антидепресант, при това много по-безвреден отколкото лекарствата, които подобряват настроението и стимулират организма.

Червеното вино има и друго важно лечебно действие - то съдържа фенолни вещества, главно антоциани, които придават цвета на виното и се свързват с тежките метали, при което се образува утайка от метални танати.

В миналия брой описахме, че червеното вино може да намалява вредните метални съставки в организма.

Всъщност не всички знаят, че...

алкохолът е естествена съставка и в човешкия организъм

При разграждането на захарта и нишестето, постъпващи с плодовете и хляба, в организма се получава алкохол.

Ако не знаете

при консумацията на 100 грама шоколад също се получава алкохол, равностоен на 70 мл уиски

Той се разгражда от организма под действието на ензимите алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа до оцетна киселина и ацетил кофермент.

От тях се отделя голямо количество енергия в организма, а като отпадъчен продукт остават само вода и въглероден двуокис.

Например при разграждането на 10 г захар се получават 39,55 ккал енергия, а при разграждането на 10 мл 100 об.% алкохол се получават 71,14 ккал енергия.

Тогава не е изненадващо, че

алкохолът е близо 2 пъти по-енергетично гориво за нашия организъм

При употреба на големи количества от него, както е при алкохолиците, се наблюдава отрицателно въздействие на алкохола. В този случай именно той проявява своето наркотично действие.

Ацеталдехидът е първият разпаден продукт на етиловия алкохол и един от разпадните продукти на алкохолната ферментация на захарта. При взаимодействието му с медиаторите в мозъка дофамин и серотонин се получава и известния алкалоид морфин.

Наличието на морфин в мозъка след употребата на алкохолни напитки обяснява и настъпващия развеселителен ефект, и пристрастяването към алкохола.

Между другото посоченият ефект е установен от проф. З.Амид от Университета Конкордия в Монреал, Канада. Английски учени са установили, че

у алкохолиците нивото на алдехид дехидрогеназата е двойно по-ниско от нормалното

Намалената активност на алдехид дехидрогеназата е причина за натрупване на големи количества ацеталдехид, който се свързва с медиаторите и е причина за натрупване на морфин.

За сведение - според научните изследвания колкото по-високо е съотношението между алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа, толкова е по-голямо приеманото количество алкохол.

Това дава повод на учени да се заключи, че алкохолизма е генетично заложен в нас.

Шведската медицинска академия доказва това твърдение с успешното и пълно лечение на алкохолиците от тяхната привързаност към алкохола. Дали алкохолът обаче ще бъде лекарство или проклятие това зависи преди всичко от нас.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
7794
0

В трайните насаждения листното подхранване с желязо-съдържащи препарати помага за отстраняване на хлорозата (пожълтяване на листата), предизвикана от недостатъчно снабдяване с този елемент.

14202
0

Това е възможно да стане, ако се използва интернет страницата на Института по лозарство и винарство в Плевен. С желанието да бъде максимално полезен на лозарите и винарите колективът на научното

47961
0

*Измиването на някои елементи от почвата компенсирате с редовно подхранване Тази година много лозари казват, че са забелязали различни дефекти по листата на лозите и асмите.

35919
0

* Действа и на двете мани, както и на брашнеста мана по плодове и зеленчуци За успешното извеждане на борбата с маната е важна превенцията. Болестта се развива от началото на май до късно през

4365
0

* Кога още се получава то В години с неблагоприятни метеорологични условия за цъфтежа при някои сортове с двуполови цветове като Болгар например, калпачетата се задържат върху плодниците и така

Още от Фермер
3888
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7002
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

8667
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3852
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

6462
0

Но в прогнозата за реколтата все още може да се намеси сушата Асоциацията на производителите на картофи картофеля NEPG, която включва редица страни от Северозападна Европа,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

С куриозен гол и асистенция Георги Христов даде своя принос за победата на “Гампа Бей Роудис” с 3:1 над гостуващия “Инди Илевън” в среща от USL (II ниво на футбола в САЩ). Българският нападател започна титуляр. В 12-ата мин колегата му в атаката Стефано Бономо откри резултата. 7 мин по-късно Христов се разписа за 2:0.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа