В малки количества алкохолът е полезен

01 декември 2017
В лозята и под асмата / Полезни съвети
0
22293
 

Както казват древните мъдреци "Дозата прави лекарството".

Така е и при виното и алкохола изобщо.

Доказано е, че в малки количества чаша вино на обяд или вечеря, е полезна за нашето здраве и дори има

качествата на лекарство

В такива малки количества алкохолът действа като антидепресант, при това много по-безвреден отколкото лекарствата, които подобряват настроението и стимулират организма.

Червеното вино има и друго важно лечебно действие - то съдържа фенолни вещества, главно антоциани, които придават цвета на виното и се свързват с тежките метали, при което се образува утайка от метални танати.

В миналия брой описахме, че червеното вино може да намалява вредните метални съставки в организма.

Всъщност не всички знаят, че...

алкохолът е естествена съставка и в човешкия организъм

При разграждането на захарта и нишестето, постъпващи с плодовете и хляба, в организма се получава алкохол.

Ако не знаете

при консумацията на 100 грама шоколад също се получава алкохол, равностоен на 70 мл уиски

Той се разгражда от организма под действието на ензимите алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа до оцетна киселина и ацетил кофермент.

От тях се отделя голямо количество енергия в организма, а като отпадъчен продукт остават само вода и въглероден двуокис.

Например при разграждането на 10 г захар се получават 39,55 ккал енергия, а при разграждането на 10 мл 100 об.% алкохол се получават 71,14 ккал енергия.

Тогава не е изненадващо, че

алкохолът е близо 2 пъти по-енергетично гориво за нашия организъм

При употреба на големи количества от него, както е при алкохолиците, се наблюдава отрицателно въздействие на алкохола. В този случай именно той проявява своето наркотично действие.

Ацеталдехидът е първият разпаден продукт на етиловия алкохол и един от разпадните продукти на алкохолната ферментация на захарта. При взаимодействието му с медиаторите в мозъка дофамин и серотонин се получава и известния алкалоид морфин.

Наличието на морфин в мозъка след употребата на алкохолни напитки обяснява и настъпващия развеселителен ефект, и пристрастяването към алкохола.

Между другото посоченият ефект е установен от проф. З.Амид от Университета Конкордия в Монреал, Канада. Английски учени са установили, че

у алкохолиците нивото на алдехид дехидрогеназата е двойно по-ниско от нормалното

Намалената активност на алдехид дехидрогеназата е причина за натрупване на големи количества ацеталдехид, който се свързва с медиаторите и е причина за натрупване на морфин.

За сведение - според научните изследвания колкото по-високо е съотношението между алкохол дехидрогеназа и алдехид дехидрогеназа, толкова е по-голямо приеманото количество алкохол.

Това дава повод на учени да се заключи, че алкохолизма е генетично заложен в нас.

Шведската медицинска академия доказва това твърдение с успешното и пълно лечение на алкохолиците от тяхната привързаност към алкохола. Дали алкохолът обаче ще бъде лекарство или проклятие това зависи преди всичко от нас.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята и под асмата / Полезни съвети
5364
0

Регулирайте ги добре и на въздушна струя За постигането на висок ефект от зимно-пролетните пръскания, те трябва да се провеждат, колкото е възможно по-близо до момента на разпукване на пъпките През

11709
0

* Може да се направи у дома, твърдят руските лозари За много хора да приготвят шампанско от лозови листа у дома изглежда невероятно. Но е възможно, стига напитката да се приготви с помощта на

8541
0

* Обстановката се усложни от внезапните ниски температури, но идва време Дукена Жолева Агрометеоролог при НИМХ-БАН При засегнати от екскориоза части на лозите и асмите в ранна пролет ще се наложи да

14373
0

Колко години реално може да оцелее у дома бялото и червеното Бутилките е добре да се съхраняват хоризонтално заредени в стилажи - това е важно, за да не поемат въздух.

23364
0

* Тя почти не страда от сланите Асмата е катереща се лозница, която с помощта на ножицата и триона може да бъде формирана различно. В практиката са известни много формиромки - чашовидната, Гюйо, Роая,

Още от Фермер
486
0

Славин Чавдарски от благоевградското село Пороминово е разширил бизнеса си 5 пъти с пари от програмата за пчеларство Девора Недялкова За десет години пчелар от благоевградското село Пороминово

594
0

В машините са вложени нови технологии, които оптимизират и автоматизират прибирането на зърното, улесняват и правят работата по-удобна Зърнопрбиращата техника на John Deere получи наградата на

5238
0

Усложнената метеорологична обстановка в нашата страна ще продължи и през следващите дни. Снегът и понижаването на температурите се дължат на бавно подвижен средиземноморски циклон.

1818
0

Оранжев код за силен вятър и сняг е обявен за 18 области, а жълт за останалата част от страната. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

468
0

Какво бихте направили ако се натъкнете на множество вцепенени щъркели, покрити с лед и лежащи в затрупано от сняг поле? В България хората ги прибират в домовете си,

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Велико Търново да бъде признато официално за историческа и духовна столица на България призова управляващите кметът на Велико Търново Даниел Панов. В официалното си слово в храма "Св. 40 мъченици" той открои значимостта ри Втората българска държава на старопрестолния град и каза, че той съхранява величието, гордостта и родолюбието на българите.

Войната в Сирия не свършва. САЩ продължават да снабдяват опозиционните групировки в Сирия с оръжия от Източна Европа. Eurasia Daily продължава да следи за доставките: само през февруари и само от България американските контрагенти на Пентагона са получили 23 тона боеприпаси за сирийските джихадисти.

От няколко дни Деси Цонева се радва на слънцето и кристалната вода на океана на Малдивите. Водещата всеки ден споделя снимки от екзотичната дестинация, на която е придружена от нейния любим мъж. На един от кадрите тя написа: "Обичам те, мой господине". Двамата присъстваха и на парти в подводен ресторант, където Деси позира на тъмно,

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа