Който има съдомиялна машина у дома знае, че покупката на препаратите за нея "гълтът" доста средства от семейния бюджет. За онези, които не искат да се примирят с този неизбежен разход добре решение е таблетките, направени у дома. При това съвсем не е сложно да си ги направите сами.

Вземете 1 чаена чаша сода за хляб и я изсипете в тавичка. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна за 30 минути. От време на време с дървена лопатка разбърквайте содата, за да не загори. Така ще отнемете излишната влага и содата ще стане сипкава.

Прехвърлете загрятата сода в купа и добавете още 1 чаена чаша сода, 1 чаена чаша сол и 1/2 ч. ч. лимонена киселина. Всичко много добре се разбърква и към получената смес постепенно се прибавя 1 ч. ч. вода. Трябва да се внимава, защото при добавянето на вода сместа започва силно да се пени - трябва да става бавно и на малки порции. Рязкото изливане на водата може да доведе до излизане на сместа от купата.

Внимателно разбъркайте получената каша. Ако искате може да добавите и няколко капки лимонена есенция, за да усилите цитрусовия аромат на готовия продукт. Във формички за лед поставете по 1-1,5 ч. лъж. от кашата. Трябва да работите бързо, тъй като сместа бързо се сгъстява.

Оставете за 30 минути докато содата съвсем се сгъсти и изсъхне. Готовите таблетки извадете от формата за лед и прехвърлете в плътно затваряща се кутия за по-нататъшно съхранение.

Зареждайте машината като поставяте по една таблетка в сектора за миещи препарати. Резултатите ще ви изненадат - ще можете да се наслаждавате на идеална чистота, премахване на замърсяванията, омекотяване на водата и блестящи, чисти съдове. (ХФ)

l Ако си ги правите у дома ще спестите доста пари

Таблетки за съдомиялни машини