Празници, подаръци и цветя

Гергана Младенова

Коледната звезда е най-продаваното растение през зимата и особено през декември. Символиката, която свързва това цвете с Коледните празници, е много богата. Цената пък е доста приемлива. Поинсетия може да се закупи на цена от 2-3 до 20-30 лв. в зависимост от размера на растението.

Когато купувате коледна звезда за подарък, трябва да внимавате за няколко неща, ако искате тя да радва дълго новите си собственици.

1. Избирайте здраво растение с добър и свеж външен вид. Листата трябва да са разположени по цялата дължина на стъблата. Обезлистването в основата е знак за пресъхване и стрес. Нито едно стресирано растение не живее дълго. Цветето трябва да изглежда наперено, богато. Оклюмалите листа при мокра почва са сигурен знак за измръзване. Листата променят положението си дори, ако ги хване леко течение с минусови температури. Често се случва такива растения да се продват по магазините, но внимавайте. Измръзналите коледни звезди не се възстановяват.

2. Покупката е лесна, но придвижването от магазина до колата или дома може да е опасно. Предпазете цветето от студа. Достатъчно е да го загърнете внимателно с торба отгоре. Дори да нараните някое листенце и то да пусне млечен сок, това е по- малкото зло.

3. Ако получите коледна звезда, не я слагайте директно на топло. Оставете цветето да се климатизира за няколко часа в хладно помещение. След това подберете мястото така, че хем да е на светло, хем да е далеч от отоплителни уреди. Поливайте умерено и редовно. Ако е опакована саксията, махнете опаковката час по-скоро.