Ниските температури ще спрат вегетацията на есенните посеви

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През третото десетдневие на ноември агрометеорологичните условия бяха с повишена динамика. Наднормените температури през повечето дни от десетдневието удължиха есенната вегетация на пшеницата, ечемика и зимната рапица, бяха предпоставка за напредък в развитието и на късно засетите, през ноември, зимни житни култури.

В края на ноември настъпи значителна промяна в агрометеорологичните условия. Зимните прояви на времето, с валежи от сняг, на много места в страната доведоха до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви. В края на месеца при пшеницата и ечемика се наблюдаваха различни фази - от масово братене при засетите през октомври, в агротехнически срок, посеви до фаза трети лист и поникване - при късно засетите, през ноември, зимни житни култури. Голяма част от посевите с рапица през есенната си вегетация успяха да формират розетка (6-8 листа). На места в полските райони (агростанция Сливен) рапичните посеви са с височина 26-28см.

И през следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се задържат динамични. След краткотрайно, съществено, повишение на температурите в началото на декември през втората половина от периода отново се очаква застудяване и нормализиране на температурните условия. В края на първата седмица от месеца в по-голямата част от полските райони стойностите на средноденонощните температури няма да надвишават биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви. Изключения ще се наблюдават на места в Югоизточна България, където при зимните житни култури ще протичат слабо изразени вегетационни процеси, но те няма да доведат до промяна във фенологичното състояние на посевите.

Падналите валежи през изтеклия период и очакваните - през следващия ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и неподходящи условията за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия.