Лечението с топинамбур помага за пречистването на организма на клетъчно ниво и нормализира обменните процеси.

Високата концентрация на биологичноактивни вещества, които влизат в състава на земната ябълка я правят изключително полезна в диетичното хранене, специализириното хранене на диабетици и страдащите от редица други заболявания.

Наличието на природни биологични влакнини и пектин позволява топинамбурът да се използва за деинтоксикация на организма и ефикасна профилактика при отравяния с органични разтворители, лекарства, а така също и алкохол. Той е особено полезен за болни от диабет 1 и 2 тип.

Топинамбурът е полезен за подобряване на обмяната на веществата, при хранително затлъстяване, при нарушение на функциите на коремно-чревния тракт, при дисбактериоза.

Препоръчва се при повишено физическо и психоемоционално натоварване, при снижена работоспособност и при синдром на хронична умора.

Лечебното действие на топинамбура е свързано с неговата способност да нормализира обмяната на въглеводороди и мазнини в организма.

Топинамбурът може да стане важна съставна част при храненето на затлъстели хора, а особено ефективно е неговото въздействие при страдащи от хроничен запек.

Особено важен ефект се наблюдава при болните от остеопороза - нулинът чувствително повишава всмукването на калция в червата, оказва нормализиращо влияние на метаболизма на липидите.

Топинамбурът е ефективен при лечение на желязодефицитна анемия и при лечение на тромбофлебит - заболяване, при което вследствие на неправилна обмяна на веществата в кръвта се образуват съсиреци, препятстващи нормалния кръвоток в организма и водещи до запушване на кръвоносни съдове.

Основни потребители на топинамбур са лица, страдащи от: захарен диабет, малокръвие, болни бъбреци и черен дроб, стомах, атеросклероза, хипертония, полиартрит, лъчева болест, нарушен въглеводороден обмен, онкологични заболявания.