Храненето на бременна коза

28 ноември 2017
Домашна ферма
0
7758
Няма снимка
Дажбите на бременната коза трябва да бъдат балансирани по хранителни вещества и съставени от фуражи с високо качество
1 2 3
 

Кое е най-важното?

Бременността при козите продължава 5 месеца (146-158, средно 150 дни). Разделя се на два периода.

През първия период на бременността, който обхваща първите 3 месеца, растежът на плода е незначителен и не оказва съществено влияние върху потребностите от енергия и хранителни вещества, припомнят специалистите.

Биологичната пълноценност на дажбите през този период е от съществено значение, тъй като се формират органите и тъканите на плода.

Важно условие е дажбите да бъдат балансирани по хранителни вещества и съставени от фуражи с високо качество.

Недопустимо е изхранването на развалени фуражи - загнили, плесенясали, окислени, замърсени, замръзнали.

Водата за пиене през зимата трябва да бъде хладка и винаги чиста.

Неспазването на тези условия често води до увреждане на плода и аборти.

През втория период на бременността (обхваща последните 2 месеца) нуждите на бременната коза от енергия, протеин и минерални вещества нарастват значително.

През тези 2 месеца плодът увеличава теглото си около 10-12 пъти. Заедно с това през този период трябва да се образуват и около 4-5 кг мазнини, които през периода на лактацията се използват като телесни резерви.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Домашна ферма
34632
0

Ще ви трябва за животните през зимата Сушената коприва е полезен фураж за всички видове селскостопански животни и птици. Листата й съдържат: аскорбинова киселина; вит.

4266
0

И още от 10-ия ден Разбира се, не забравяйте и да давате и от най-хубавото сено. А овесената каша трябва да приготвяте всеки ден, тъй като бързо прокисва.

3564
0

Билката се бере сега - наберете за зимата Ако сте добър стопанин, няма да пропуснете възможността да се заредите с жълт кантарион. Тази билка е безценна - може да я ползвате самите вие,

7101
0

Каква е причината, пита Недялка Филипова от Средец Ако кравата е много стара, с времето в млякото й може да се появи характерен соленоват привкус. Причина за горчиво-соления привкус на издоеното

13077
0

Много стопани, които отглеждат домашни птици в двора си, се оплакват от нападения на дребни хищници. Белки, златки, невестулки и порове оставят след себе си празен птичарник.

Още от Фермер
54
0

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня,

4095
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7416
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

9153
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3951
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа