Близо 25-30 милиона евро преки инвестиции се очакват в Пловдивския регион от изграждане на логистични складове на китайски компании. Важна стъпка за привличането на бизнеса от азиатската държава е логистичният център и павилион за електронна търговия със земеделски и други продукти край Пловдив. Това заяви при откриването му шефът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев. Новият хъб е разположен край града на тепетата и е единствен по рода си у нас. Чрез него ще бъде улеснена връзката между производители от Китай и Стария континент с търговските, митническите и здравно-ветеринарните власти. За тази цел е разработена специална електронна платформа.

"За последните 10 г. българският износ към Китай е нараснал 7 пъти", каза съветникът на министъра на икономиката Любомир Ганев на церемонията при откриване на логистичния център край Пловдив. На нея присъстваха зам.-министрите на земеделелието и транспорта Лозана Василева и Димитър Геновски, както и посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу.

Част от програмата "16+1" за привличане на китайски инвестиции в България е изграждане на модерен демонстрационен център на територията на Аграрния университет в Пловдив. В него ще бъдат изпитвани различни сортове и технологии от земеделието на двете държави.

"През април догодина у нас ще бъдат направени първите експериментални засаждания на китайски хибриден ориз, който дава 4 пъти повече добив от декар в сравнение с родния", каза Васил Гелев. По думите му въпросната зърнена култура е разработена от китайски професор, номиниран за Нобелова награда заради достиженията му в борбата с глада.

Зам.-ректорът по научната дейност на Аграрния университет доц. Светла Янчева уточни, че китайският хибриден ориз е създаден без намеса на ГМО въз основата на селекционно подобряване. У нас ще бъдат изпитани 10 сорта от него.

В логистичния център е разположен павилион за електронна търговия
В логистичния център е разположен павилион за електронна търговия
СНИМКИ: Министерство на земеделието, храните и горите
СНИМКИ: Министерство на земеделието, храните и горите