Нов доклад на ООН предупреждава, че незаконната сеч и незаконната търговия с хайвер, както и бракониерството на диви животни, застрашават биологичното разнообразие в Дунавско-Карпатския регион, обхващащ над 15 европейски страни, сред които и България. Това съобщиха от WWF България, цитирани от БТА.

Докладът "Борба с престъпленията срещу природата в Дунавско-Карпатския регион" на Програмата на ООН за околната среда, на WWF и на Eurac Research, представен тази седмица в Брюксел, разкрива, че престъпления като незаконна сеч, бракониерство и търговия с диви животни застрашават не само биоразнообразието, но и поминъка на населението в района.

В Дунавско-Карпатският регион се намират едни от последните вековни гори на континента. В България горите осигуряват около 85 процента от водния отток в страната или около 3.6 млрд м3 ресурс от чиста питейна вода. Те съхраняват над 80 процента от защитените растения и над 60 процента от застрашените от изчезване видове животни в страната. Незаконният дърводобив обаче е сериозна заплаха за горските екосистеми, биоразнообразието в тях и екосистемните услуги, които горите предоставят. Според експертен анализ на статистическите данни годишно в България той достига 2,4 млн. куб. м или 1/4 от общия добив /при официален добив от 6,9 млн. куб. м към 2012 г., а сивият сектор в горското стопанство у нас генерира скрити приходи от над 100 млн. лв. годишно, са посочили от WWF България.

Според доклада, процъфтяващ е и черният пазар за хайвер от есетри - емблематичен за Дунав и българския риболов вид. Незаконно добитият хайвер достига цена от 6000 евро за килограм на черния пазар - търговията възлиза на 22 милиона евро годишно.

От WWF България са посочили, че през 2016 г. Министерството на земеделието, храните и горите, след дългогодишна работа с лесовъди, учени и различни организации, сред които и WWF, официално е обявило 109 000 ха вековни гори за защитени от изсичане.