Обещавам, че ще те спася! Това казва Джулия, когато срещнала кученцето Вайълет, което било на по-малко от година, разказва тя пред The dodo. И никога не била виждала слънце, не била излизала на улицата и не била тичала след топка. Вайълет била родена в лаборатория за провеждане на опити с животни. Тя била просто работен материал.
Тогава Джулия била доброволец и имала задачата да се грижи за опитните кучета, да чисти клетките им и да ги храни. Момичето веднага се влюбило във Вайълет - тя имала най-печалните големи очи. Когато Джулия вземала в ръце кучето, буквално чувствала страха и болката му и твърдо решила да го спаси.
Но скоро момичето било преместено на друга работа и повече не контактувала с кучетата от лабораторията. Предстояло реорганизирането й, а животите трябвало да бъдат приспани, ако не им намерят осиновители.
Пет месеца след срещата на Джулия с Вайълет колега на момичето й се обажда и пита дали иска да я осинови.
Успях да спася Вайълет и оттогава се посветих на спасяване на кучета. Джулия се присъединява към новата организация на своя приятел, която има за цел да сложи край на опитите с животни, финансирани от данъкоплатците.
Това беше все едно да имаш бебе - никога неживялото на свобода куче се страхувало от всичко и почти нищо не умеело. То с месеци отказвало да излезе навън.
Стопанката й спяла с нея на пода, докато Вайълет се адаптира. Дълго време се наложило да носи и памперси.
Котаракът Бърт взема Вайълет под крилото си и я учи как да слиза и да се качва по стълбите.
Бърт помага на Вайълет и да преодолее и страха й от излизане навън. Джулия слагала Бърт в количка и тримата с Вайълет излизали на разходка.
Днес Вайълет вече е свикнала със свободата си и вече много обича да се разхожда. Тя с удоволствие контактува и си играе със седемте котки на семейството и обожава да спи в леглото на стопаните си.