. Причината е в глобалното затопляне

От 60-те години на миналия век растежът на градските дървета е започнал да се ускорява и е станал много по-бърз от този в селските райони.

Това показва изследване на въздействието на местните градски "топлинни острови" върху растежа на дърветата, публикувано в списанието Scientific Reports.

"Въпреки подробното проучване на въздействието на изменението на климата върху растежа на дърветата, информацията за градските дървета е оскъдна", казва един от авторите на проучването - Ханс Преч от Техническия университет в Мюнхен.

Изследването, чиято цел е глобалното систематизиране на данните за градските дървета в променящите се условия на околната среда, е особено важно на фона на все по-разрастващите се градове.

Според оценките на ООН, до 2030 г. мегаполисите ще се разпрострат с повече от 60%.

В градовете се формират специални микроклиматични условия, свързани с голям брой топлинни източници и високи сгради.

Този ефект се нарича "остров на топлината". В някои случаи температурата може да се повиши с 10° C.

Учените са изследвали проби от дървета в Берлин, Бризбейн, Кейптаун, Ханой, Хюстън, Мюнхен, Париж, Сантяго и Сапоро.

Този избор се определя от желанието да се обхванат различни климатични зони.

Общо са анализирани 1400 възрастни дървета.

В градовете те са по-големи от селските, но тази разлика намалява с възрастта им: 50 годишните са по-големи примерно с 25%, а столетниците - с 20%.

Но като цяло учените потвърдиха, че всички дървета в града започват да нарастват с 20% по-бързо.

Изследователите приписват това на глобалното затопляне.

Промените в климата просто засягат градските дървета по-бързо, отколкото в селските райони, но като цяло динамиката показва изравняване в темповете на растежа им.

Учените също така отбелязват, че освен положителните ефекти, ускореният растеж води и до ранно стареене, което трябва да се има предвид, например от урбанистите и при градоустройствата.