Американски учени съветват как да се отървем от досадните плодови мушици в кухнята, пише в. "Дейли мейл".

Насекомите обикновено са по-активни през лятото, но ги има целогодишно, като тази есен има цяло нашествие от тях. Някои експерти отдават това на есенния хлад, който кара мушиците да търсят препитание и топлина в домовете ни.

Drosophila melanogaster са истинска напаст. Те често кръжат над купата с плодове, около растенията или над мивката вкъщи.

Екипът от учени от Калифорнийския университет в Бъркли дават няколко съвета как да ги прогоним. Те откриха, че плодовите мушици са привлечени от въглеродния диоксид, отделен при процеса на ферментация.

Тези насекоми могат да снесат до 500 яйца на ден. Миризмата на храна всъщност насърчава женските да отделят феромони и да привличат мъжкия пол. Топлината на дома увеличава активността им.

Изследователите препоръчват на първо място да бъдат отстранени всички загниващи плодове и друга развалена храна. Кошовете за съхранение на отпадъци в кухнята трябва да бъдат изкарани навън за седмица и да бъдат добре почистени с препарати на основата на белината, преди да ги внесете.

Друг метод е да направите "капани" за плодовите мушици. Поставете оцет и парче от много зрял плод в буркан. Навийте лист хартия на фунийка и го сложете в буркана с тесния отвор надолу - така насекомите ще влязат, но няма да могат да излязат.
Може да "заложите" разтвор от няколко капки препарат за миене на съдове в оцет, като оставите съда непокрит. А ако добавите и червено вино, ефектът ще е още по-голям, съветват специалистите.

Проверете и стайните си растения - ако в тях има насекоми, най-вероятно почвата, в която сте ги засадили, е твърде влажна. Оставете я да изсъхне и поставете противопаразитен нашийник за котка в основата на цветето, за да довърши оцелелите мушици.