И най-търпеливият стопанин не понася, когато любимата котка копае в саксиите, разсипва пръст из стаята и на практика унищожава цветята.

Какво можете да предприемете?

Начините за предпазване на саксиите от пухкавия вредител са няколко, като ефективността на всеки един е различен, в зависимост от конкретния случай:

Важно е котката да разбере, че й забранявате да играе в цветята

За целта трябва да я изловите на местопрестъплението и веднага да я накажете. Може да я напръскате с вода от пулверизатор. Важното е, животното ясно да свърже действията си с наказанието впоследствие.

Най-действащият метод е да изолирате цветята от котката - най-добре в стая, до която котката да няма достъп без контрол.

Другият вариант е да пресечете достъпа до почвата в саксиите, като я покриете. Ако котката се страхува от шушкащо фолио, може да го използвате. Важното е почвата в саксията е да плътно изолирана, за да не може котката да промушва лапа.

Може да използвате и двойнолепящ скоч, като обвиете с него отгоре саксията накръст. Достатъчно е само веднъж да залепне лапата й и котката едва ще си помисли дали да повтори.

Посипете почвата с едър чакъл - 2-3 см. Камъчетата не са вредни за растенията, а ще пречат да котката да прави бели.

Оригинална защита са клечките за зъби, нагъсто забити в почвата. Такава бодлива ограда няма да хареса на котката.

Защита две в едно: първо пласт от камъчета, а отгоре - скоч
Защита две в едно: първо пласт от камъчета, а отгоре - скоч