Изберете слънчев кът за дворната асма

24 ноември 2017
В лозята
0
15210
Няма снимка
И като декоративен елемент дворната лоза иска да е на проветриво и светло място. А когато служи за плододаване, тогава би трябвало да й се отдаде още по-специално внимание.
1 2 3 4
 

Търсете проветриво и отцедливо място

Когато ще избирате най-подходящото място за лозите в дворните места, необходимо е да прецените какви са изискванията на растението на първо място.

Задължително е да се съобразите с тях, защото растението ще пребивава в двора ви 3-4-5 десетилетия и може би ще ви надживее, т.е. ще остане за деца и внуци.

Правило е за лозите в двора да се избере проветриво, незасенчено и отцедливо място.

На такъв терен растенията трябва да се отглеждат и относително самостоятелно.

Когато се отглеждат асмовидно под тях може да се засаждат и други растения, но това общо взето у нас не е много честа практика.

Задължително е, ако има други растителни видове отдолу, те да не изискват много чести поливки.

Забравете за непроветривите ъгли

Почти винаги на тях е най-голяма опасността от появата на неприятни гъбни болести, а и плододаването ще бъде проблемно.

Може ли лозата да се отглежда като подкултура - това ни попитаха няколко наши редовни читатели - любители.

Отговорът е "не".

Лозата не бива да се отглежда и между овощни дървета

Това е защото тя не търпи почти никакво засенчване. Затова изберете най-проветривото и незасенчено място.

В дворните и вилните места лозата може да се отглежда и като декоративно растение

Но тогава вече стопаните й не очакват добив от нея, а разчитат на това да й придадат най-различни декоративни форми на желана височина и да я ползват за сянка и навес.

Лозата може да краси пътеки и пътни алеи, да озеленява всички видове беседки и кътове.

Но въпреки че мястото й тогава е подчинено на основната идея - декорация, пак не бива да бива да бъде затормозявано развитието й. Тя не търпи близост до околните дървета и други растения, който правят сянка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
22833
0

Разказва дядо Борис от с. Новачене, Плевенско Няма лек против това време и дъждовете, оплакват се стопаните на лозя от доста райони на нашата страна. Георги Митов от село Гулянци,

44010
0

Налага се третиране срещу мана, оидиум и сиво гниене Дукена Жолева Патогенът на сивото гниене Botrytis cinerea вече е широко разпространен у нас. Болестта се развива по леторасти, пъпки, цветове,

23778
0

Сорт Молдова е десертен сорт грозде, създаден в резултат на междувидова хибридизация в Кишиневския институт по лозарство и винарство.

7497
0

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

18819
0

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Още от Фермер
36
0

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня,

4041
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7308
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

9009
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3924
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа