Изберете слънчев кът за дворната асма

24 ноември 2017
В лозята
0
11214
Няма снимка
И като декоративен елемент дворната лоза иска да е на проветриво и светло място. А когато служи за плододаване, тогава би трябвало да й се отдаде още по-специално внимание.
1 2 3 4
 

Търсете проветриво и отцедливо място

Когато ще избирате най-подходящото място за лозите в дворните места, необходимо е да прецените какви са изискванията на растението на първо място.

Задължително е да се съобразите с тях, защото растението ще пребивава в двора ви 3-4-5 десетилетия и може би ще ви надживее, т.е. ще остане за деца и внуци.

Правило е за лозите в двора да се избере проветриво, незасенчено и отцедливо място.

На такъв терен растенията трябва да се отглеждат и относително самостоятелно.

Когато се отглеждат асмовидно под тях може да се засаждат и други растения, но това общо взето у нас не е много честа практика.

Задължително е, ако има други растителни видове отдолу, те да не изискват много чести поливки.

Забравете за непроветривите ъгли

Почти винаги на тях е най-голяма опасността от появата на неприятни гъбни болести, а и плододаването ще бъде проблемно.

Може ли лозата да се отглежда като подкултура - това ни попитаха няколко наши редовни читатели - любители.

Отговорът е "не".

Лозата не бива да се отглежда и между овощни дървета

Това е защото тя не търпи почти никакво засенчване. Затова изберете най-проветривото и незасенчено място.

В дворните и вилните места лозата може да се отглежда и като декоративно растение

Но тогава вече стопаните й не очакват добив от нея, а разчитат на това да й придадат най-различни декоративни форми на желана височина и да я ползват за сянка и навес.

Лозата може да краси пътеки и пътни алеи, да озеленява всички видове беседки и кътове.

Но въпреки че мястото й тогава е подчинено на основната идея - декорация, пак не бива да бива да бъде затормозявано развитието й. Тя не търпи близост до околните дървета и други растения, който правят сянка.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
9684
0

С него можете да подмените сорта на дворната асма През този месец може да се направи присаждането "на разцеп", за което много читатели искаха пак да напишем.

7218
0

Освен редовното пръскане по календарите за растителна защита с различни препарати, често се налага и извънредно - в зависимост от появата на едно или друго заболяване или неприятели.

17676
0

Резитбата да приключи не по-късно от края на месеца Този месец почвата в лозето е доста отъпкана и трябва да се обработи веднага след като се направи резитба и се изнесат пръчките.

84555
0

Март месец е много важен за лозарите, по-точно за техния календар. Какво не бива да пропускат. Ако през топлите дни на февруари не са извършили изцяло резитбата при отделните сортове лози,

23787
0

Присаждането на място чрез метода на разцеп се извършва през месец април. Той именно служи за подмяна на сорта или в случай, когато е измръзнала надземната част на лозата.

Още от Фермер
621
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

2259
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

3870
0

Всички знаем колко полезни са зеленчуковите и плодови сокове. Също така се знае и за полезността на билките, смесени с пресни сокове. Нека разгледаме някои зеленчукови сокове,

414
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

1710
0

Всички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболистите и щабът на националния отбор зарадваха децата от Центъра за настаняване от семеен тим в Разград. Те изненадаха с куп подаръци момчетата и момичетата, лишени от родителска грижа, на тренировъчната база на “Лудогорец”, където провеждат своята подготовка за контролата с Босна и Херцеговина.

Именно енергийната инфраструктура ще ни даде възможност да осъществим тази междусистемна свързаност със съседните на нас страни. Това ще направи целия наш регион много по-сигурен и по-конкурентоспособен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участваше във връчването на наградите за принос в развитието на енергийната

Поднесе ѝ я почитател на съпруга ѝ по време на визитата на държавния глава в Йерусалим Съпругата на президента Румен Радев Десислава дава автограф върху книгата за съпруга ѝ “Петият президент” на авторите на “24 часа” Лиляна Клисурова и Любомир Денов. Подава ѝ я представител на българската еврейска общност,

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа