Как да успеем да запазим джибрите чак до пролетта

24 ноември 2017
В лозята
0
25290
1 2
 

Специален отговор за Неделчо Спасов от Русе дава нашият консултант инж. Николай Бакалов

Понякога не съществува възможност джибрите да се изварят /дестилират/ веднага и е необходимо да се съхраняват до пролетта.

По този повод нашият читател от Русе Неделчо Спасов ни се обади и каза, че има специално питане. Виждал е, че негови приятели от град Троян са съхранявали джибри от есен до пролет, когато е пускана водата в района и тогава са могли вече да я ползват за казаните за ракия и за изваряване в ранна пролет на материала. Те обаче починали, казва той, и не могъл да научи този чалъм от тях.

Отговор на професионалиста

Независимо дали джибрите са с ферментирал сок или не, първото и най-важно изискване е те да се изолират много добре от въздуха, ако желаете за ги съхранявате за месеци.

Това означава, че трябва да се постави на повърхността им плътен изолиращ слой.

Най-добре е да се покрият внимателно и много плътно с найлон и върху него да се сложат една или две торби с пясък.

Пясъкът трябва да уплътни и да притисне добре найлона до джибрата.

На второ място е важно съдът с джибрите да бъде поставен на хладно място

А по-късно, напролет, дестилирането на материала да не се проточва безкрайно, а да се проведе най-късно до средата на месец април.

И за други читатели, които ни зададоха подобни въпроси за това, доколко е възможно отложено изваряване, внасяме още разяснения.

Редно е да се внимава за следното:

Най-важно е джибрите да бъдат така притъпкани, че да не остане и грам въздух в тях.

Добра работа ще свърши в случая слой от 5-6 см речен чист пясък, поставен като тежест отгоре.

През седмица оставеният за съхранение материал трябва да се притъпква, за да може и по време на неизбежно протичащите ферментацонни процеси, да се предотврати появата на мухъл.

Пример от дядовците ни

Стар метод, които научихме от възрастни и опитни хора, е покриване със слама и замазване.

След това отново отгоре се нанася слой пясък, който да запълни всички появили се пукнатини в замазката.

И при двата метода на съхранение на джибрите е важно cъда да се поръси и с дървесна пепел най-отгоре, което служи и за дезинфекция.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
9675
0

С него можете да подмените сорта на дворната асма През този месец може да се направи присаждането "на разцеп", за което много читатели искаха пак да напишем.

7200
0

Освен редовното пръскане по календарите за растителна защита с различни препарати, често се налага и извънредно - в зависимост от появата на едно или друго заболяване или неприятели.

17676
0

Резитбата да приключи не по-късно от края на месеца Този месец почвата в лозето е доста отъпкана и трябва да се обработи веднага след като се направи резитба и се изнесат пръчките.

84555
0

Март месец е много важен за лозарите, по-точно за техния календар. Какво не бива да пропускат. Ако през топлите дни на февруари не са извършили изцяло резитбата при отделните сортове лози,

23787
0

Присаждането на място чрез метода на разцеп се извършва през месец април. Той именно служи за подмяна на сорта или в случай, когато е измръзнала надземната част на лозата.

Още от Фермер
621
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

2259
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

3843
0

Всички знаем колко полезни са зеленчуковите и плодови сокове. Също така се знае и за полезността на билките, смесени с пресни сокове. Нека разгледаме някои зеленчукови сокове,

414
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

1692
0

Всички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Футболистите и щабът на националния отбор зарадваха децата от Центъра за настаняване от семеен тим в Разград. Те изненадаха с куп подаръци момчетата и момичетата, лишени от родителска грижа, на тренировъчната база на “Лудогорец”, където провеждат своята подготовка за контролата с Босна и Херцеговина.

Именно енергийната инфраструктура ще ни даде възможност да осъществим тази междусистемна свързаност със съседните на нас страни. Това ще направи целия наш регион много по-сигурен и по-конкурентоспособен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участваше във връчването на наградите за принос в развитието на енергийната

Поднесе ѝ я почитател на съпруга ѝ по време на визитата на държавния глава в Йерусалим Съпругата на президента Румен Радев Десислава дава автограф върху книгата за съпруга ѝ “Петият президент” на авторите на “24 часа” Лиляна Клисурова и Любомир Денов. Подава ѝ я представител на българската еврейска общност,

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа