Как да успеем да запазим джибрите чак до пролетта

24 ноември 2017
В лозята
0
23481
1 2
 

Специален отговор за Неделчо Спасов от Русе дава нашият консултант инж. Николай Бакалов

Понякога не съществува възможност джибрите да се изварят /дестилират/ веднага и е необходимо да се съхраняват до пролетта.

По този повод нашият читател от Русе Неделчо Спасов ни се обади и каза, че има специално питане. Виждал е, че негови приятели от град Троян са съхранявали джибри от есен до пролет, когато е пускана водата в района и тогава са могли вече да я ползват за казаните за ракия и за изваряване в ранна пролет на материала. Те обаче починали, казва той, и не могъл да научи този чалъм от тях.

Отговор на професионалиста

Независимо дали джибрите са с ферментирал сок или не, първото и най-важно изискване е те да се изолират много добре от въздуха, ако желаете за ги съхранявате за месеци.

Това означава, че трябва да се постави на повърхността им плътен изолиращ слой.

Най-добре е да се покрият внимателно и много плътно с найлон и върху него да се сложат една или две торби с пясък.

Пясъкът трябва да уплътни и да притисне добре найлона до джибрата.

На второ място е важно съдът с джибрите да бъде поставен на хладно място

А по-късно, напролет, дестилирането на материала да не се проточва безкрайно, а да се проведе най-късно до средата на месец април.

И за други читатели, които ни зададоха подобни въпроси за това, доколко е възможно отложено изваряване, внасяме още разяснения.

Редно е да се внимава за следното:

Най-важно е джибрите да бъдат така притъпкани, че да не остане и грам въздух в тях.

Добра работа ще свърши в случая слой от 5-6 см речен чист пясък, поставен като тежест отгоре.

През седмица оставеният за съхранение материал трябва да се притъпква, за да може и по време на неизбежно протичащите ферментацонни процеси, да се предотврати появата на мухъл.

Пример от дядовците ни

Стар метод, които научихме от възрастни и опитни хора, е покриване със слама и замазване.

След това отново отгоре се нанася слой пясък, който да запълни всички появили се пукнатини в замазката.

И при двата метода на съхранение на джибрите е важно cъда да се поръси и с дървесна пепел най-отгоре, което служи и за дезинфекция.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
7560
0

Избира се добра пръчка, дълга около 1,30 м, а операцията не е от най-сложните Редовни читатели, които ни имат доверие и са ползвали нашите препоръки и рецепти, като сем.

7794
0

Трябва да се знае, че отварянето на стари прашасали и с паяжини бутилки вино, престояли много години в избата, най-често носи разочарование, а не гордост.

6039
0

Как да става в домашни условия и доколко е възможно Ще започнем с един любопитен факт. Смята се, че монахът Дом Периньон, който е създал шампанското преди повече от 320 години,

31410
0

На няколко читателски въпроса отговаряме сега едновременно, защото любителите може би са пропуснали, това което писахме. Около месец след края на тихата ферментация виното трява да се отдели от

68724
0

Според нашия консултант по вино и спиртни напитки инж.Николай Бакалов за сорта "Отел" е известно, че спада към т.н. директни сортове грозде. Това означава,

Още от Фермер
1323
0

Ето и препоръчителните мерки на двамата американски пчелари, изредени според лекотата им за прилагане, описани от beesnatural.com Спираме подхранване със захарен сироп и подаване на каквито и да е

1593
0

Помещението трябва да е топло и сухо Така ще елиминирате проблеми при раждането и отглеждането на яретата от януари. Някои стопани дори може да се сдобият с ярета и около Нова година.

1737
0

От въведението сте разбрали нашето мнение, че по-малките на размер пчели са по-добият избор, твърдят американските пчелари Ед и Дии Ласби, информира beesnatural.

7641
0

За какво трябва да внимавате? Нарушенията в нормалното уриниране на котката са основен симптом на стрес при котката. Хормоните на стреса предизвикват възпаление на пикочния мехур,

2070
0

Анализаторите на Strategie Grains публикуваха първите си прогнози за реколтата от мека пшеница в ЕС през 2018/19 г., информира Зерно онлайн. По-слаба реколта от мека пшеница се прогнозира за

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2018”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отиват с торби жълтици, връщат се  боси хаджии Хилядолетна далавера е Йерусалим. От библейски времена в тази точка на планетата се кръстосват духовни и комерсиални интереси. Някога Христос гони търговците от храма, днес Тръмп изтъргува града за изборна победа. Йерусалимската патриаршия е първата в християнския свят.

С първата в историята на болницата кардиологична операция лекарите спасяват бебе, родено 600 грама -Д-р Велев, за втори път оглавихте болница “Шейново”. Каква е равносметката ви за изминалите 3 години? - През 2016 г. успяхме да повишим нивото на неонатологичното ни отделение на 3-о, което е най-високото.

Св . Синод дари нови два апарата за клиниката по детска онкохематология към ИСУЛ в петък. Парите за тях са събрани във втория етап на благотворителната инициатива "Деца рисуват за деца". В нея творби на малчугани от Националния конкурс "Възкресение Христово " се излагат на търг, а с парите от тях се помага на връстниците им в нужда.

Отговор:От всички органични торове най-качествен е лумбрикомпостът, но е и най-скъп и трудно достъпен за хоби фермерите. Самата технология – преработка на почва, торф, компост, оборски тор, кухненски и...
youtube video
Към галерията с видеа
БИБЛИОТЕКА НА ФЕРМЕРА
Как да се справите с къртицата Как да се справите с къртицата

Има вредители, които неизменно могат да се повяват в градината ви независимо от това дали отглеждате зеленчуци, овошки, лозя, или дори имате само зелена морава и цветя. Сред най-опасните от тях ...

За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа За хоби градинарите: Грижи за градината след цъфтежа

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината след цъфтежа" - вече и със sms.

За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта За хоби градинарите: Грижи за градината през пролетта

За най-запалените почитатели на вестник "Хоби фермер" на разположение е новата ни електронна книжка "Грижи за градината през пролетта" - вече и със sms.