Как да успеем да запазим джибрите чак до пролетта

24 ноември 2017
В лозята
0
27972
1 2
 

Специален отговор за Неделчо Спасов от Русе дава нашият консултант инж. Николай Бакалов

Понякога не съществува възможност джибрите да се изварят /дестилират/ веднага и е необходимо да се съхраняват до пролетта.

По този повод нашият читател от Русе Неделчо Спасов ни се обади и каза, че има специално питане. Виждал е, че негови приятели от град Троян са съхранявали джибри от есен до пролет, когато е пускана водата в района и тогава са могли вече да я ползват за казаните за ракия и за изваряване в ранна пролет на материала. Те обаче починали, казва той, и не могъл да научи този чалъм от тях.

Отговор на професионалиста

Независимо дали джибрите са с ферментирал сок или не, първото и най-важно изискване е те да се изолират много добре от въздуха, ако желаете за ги съхранявате за месеци.

Това означава, че трябва да се постави на повърхността им плътен изолиращ слой.

Най-добре е да се покрият внимателно и много плътно с найлон и върху него да се сложат една или две торби с пясък.

Пясъкът трябва да уплътни и да притисне добре найлона до джибрата.

На второ място е важно съдът с джибрите да бъде поставен на хладно място

А по-късно, напролет, дестилирането на материала да не се проточва безкрайно, а да се проведе най-късно до средата на месец април.

И за други читатели, които ни зададоха подобни въпроси за това, доколко е възможно отложено изваряване, внасяме още разяснения.

Редно е да се внимава за следното:

Най-важно е джибрите да бъдат така притъпкани, че да не остане и грам въздух в тях.

Добра работа ще свърши в случая слой от 5-6 см речен чист пясък, поставен като тежест отгоре.

През седмица оставеният за съхранение материал трябва да се притъпква, за да може и по време на неизбежно протичащите ферментацонни процеси, да се предотврати появата на мухъл.

Пример от дядовците ни

Стар метод, които научихме от възрастни и опитни хора, е покриване със слама и замазване.

След това отново отгоре се нанася слой пясък, който да запълни всички появили се пукнатини в замазката.

И при двата метода на съхранение на джибрите е важно cъда да се поръси и с дървесна пепел най-отгоре, което служи и за дезинфекция.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
22833
0

Разказва дядо Борис от с. Новачене, Плевенско Няма лек против това време и дъждовете, оплакват се стопаните на лозя от доста райони на нашата страна. Георги Митов от село Гулянци,

44010
0

Налага се третиране срещу мана, оидиум и сиво гниене Дукена Жолева Патогенът на сивото гниене Botrytis cinerea вече е широко разпространен у нас. Болестта се развива по леторасти, пъпки, цветове,

23778
0

Сорт Молдова е десертен сорт грозде, създаден в резултат на междувидова хибридизация в Кишиневския институт по лозарство и винарство.

7497
0

При торенето на лозята в почвата се внасят главно азот, фосфор и калий. Всеки от тези елементи има отговорно и специфично въздействие върху растежа и плододаването.

18810
0

Какви да са примамките За фабричен капан от цилиндър с мрежи и отвори е подходяща рибата - силно привличала осите. Друго, което силно ги мами са вътрешностите на домашна птица.

Още от Фермер
0
0

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня,

3969
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7191
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

8865
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3924
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа