В избено помещение и във влажен пясък

Най-често в домашни условия произведените зеленчуци се съхраняват в избено помещение. По-продължително време могат да се запазят всички кореноплодни зеленчуци - моркови, салатно цветкло, целина, пащърнак, ряпа.

Важно условие, за да се съхрани продукцията успешно, е избата да е прохладна. Освен това температурата в нея не трябва да пада под нулата. Също така е препоръчително да има подходяща влажност, за да се запазят по-свежи зеленчуците.

Те могат да се поставят в касетки, мрежести чували, да се подредят на рафтове или върху дървени скари.

Морковите може да се наредят в пясък, който периодично трябва да се навлажнява. Дървените стърготини също са подходящи за съхранение. Те се насипват в дървени касетки, а между тях се поставят зеленчуците.

Всички кореноплодни, които ще се съхраняват, трябва да са сухи и добре почистени от почвата.