Агробизнесмен 2017: Предлагаме печеливши решения

24 ноември 2017
Животновъдство
0
14103
Няма снимка
Николай Стефчов с първото отличие за фирма "Агритоп" ЕООД Снимки: Андрей Белоконски и "Агритоп"
1 2 3 4 5 6
 

С перфектната си инженерингова дейност фирма "Агритоп" се утвърди като безспорен лидер в животновъдния сектор

Динамично развиващата се компания е първият и основен партньор на най-големия производител на доилни инсталации в света DeLaval и официален представител на утвърдени световни производители на земеделска техника и оборудване

Таня Демирова

Когато говорим за успешно изграждане на съвременни животновъдни ферми у нас, всъщност говорим за изключително продуктивната компания с иновативно мислене "Агритоп". В духа на съвременната агробизнес стратегия собственикът и управител на фирмата Николай Стефчов казва, че много би се радвал на българския пазар да се появи поне още един професионален играч, който да работи на достатъчно високо ниво, така че да имат реална лоялна конкуренция, от която секторът само ще спечели.

В своята вече 15-годишна история "Агритоп" е реализирала над 100 работещи ферми, които са истински образци на модерното и ефективно животновъдство

Николай Стефчов, обяснява, че през последните няколко години изграденият от него екип много активно развива изключително успешна инженерингова дейност - планиране, проектиране, изграждане, оборудване и експлоатация на животновъдни ферми. Започналият през 2002 г. скромен екип от трима души сега е нараснал до над 50 души. Стефчов не крие, че трайните успехи на фирмата се дължат на изключителните професионалисти, с които работи

28 са техниците, на които е възложено инсталирането на доилните инсталации, пускането и сервиза на селскостопанска техника. Фирмата разоплага и със 7 проектанти, с които от близо 7 години разработват и реализират съвместно инженерни проекти за изграждане на животновъдни ферми.

Имаме над 70 новоизградени и реконструирани кравеферми млечно направление, над 15 кравеферми месодайно направление, около 30 овцеферми и козеферми, няколко свинеферми и конеферми, изброява Стефчов.

В екипа на фирмата са и специалистите от централния офис в София, които отговарят за доставчиците. Те непрекъснато организират обучения, семинари и поддържат постоянен обмен на информация за нововъведения и нови изисквания.

Те познават абсолютно всички наредби и така поддържаме високопрофесионално равнище, казва Николай Стефчов. И обяснява, че е постигнал основната си цел - да изгради екип, който действа като сплотен отбор на добре известния принцип един за всички, всички за един.

Част от печелившата стратегия на фирма "Агритоп" е съвместната работа с чуждестранни партньори основно от Германия. Те се занимават с проектиране и изграждане на животновъдни обекти, като дейността им обхваща крави, овце, прасета и птици. Фирмата ни ги използва като консултанти, тъй като те всеки месец са в България. С тях обсъждаме варианти за нови стъпки, посещаваме животновъдни обекти по време на изпълнението им и така постоянно контролираме процеса.

Другото характерно за фирма "Агритоп" е, че има най-многобройния сервизен персонал и оборудване от 28 сервизни специалисти, които разполагат с 20 сервизни автомобила. Това дава възможност за незабавна реакция на екипа, което се оценява много високо от животновъдите. Да не забравяме и двата основни склада за резервни части, базирани в Стара Загора и Долни Дъбник.

Когато говорим за пазарната стратегия на "Агритоп",

на преден план излиза стремежът да бъдат

на най-високо техническо равнище

Реално нямаме изграден животновъден обект, който да не функционира или пък в него да има някаква съществена строителна или технологична грешка, доволен е Стефчов. И това е нашето основно предимство, казва успешният агробизнесмен.

Що се отнася до съвместната работа с животновъдите, Николай Стефчов признава, че фермерите се намират в сложна обстановка. Тя е обусловена от една страна от 25-годишната липса на единна стратегия за развитие на животновъдния сектор, а от друга, те са принудени да инвестират, тъй като виждат, че няма как иначе да бъдат конкурентоспособни на пазара. И същевременно изпитват остър недостиг на информация, познание за новите тенденции. В момента, в който решат да развиват стопанството си, фермерите не знаят в каква посока да тръгнат, страх ги е от тежкото решение, което трябва да вземат за тотална промяна на начина на отглеждане на животните си. И тук отново идва нашата роля, казва Николай Стефчов. На практика фирмата се занимава и с чисто просветителска дейност - обучение на животновъдите.

"Агритоп" финансира посещението

на голям брой чуждестранни лектори

Много важно е, че това са практици - фермери, консултанти или доставчици на оборудване за съвременните животновъдни ферми. Основно работим със специалисти от Германия, казва Стефчов. Пъпрвоначално организират семинари за животнвовъдите.

Впоследствие установихме, че това не е достатъчно и затова започнахме да провеждаме практики на терен - на полето и в животновъдни ферми, на неголеми групи от 10-15 животновъди. По този начин животновъдите имат възможност да обменят опит и информация. И да преценят обективно дали могат да се справят с определено предизвикателство. Разговорите с животновъди, които вече практикуват нов вид технология, са изключително важни, тъй като фермерите виждат в лицето на инвестиралите животновъди хора, които им казват истината.

Екипът на фирма "Агритоп" оставя този процес да се случи от само себе си. Радваме се, че все повече животновъди намират активи, финанси и нерви и инвестират в нови технологии и в нов начин на отглеждане на животните. На 4-5-ата година от първите съществени инвестиции вече се виждат положителните финансови резултати от тях.

Николай Стефчов обяснява, че

обръщат голямо внимание и

на работата с браншовите организации

Много тясно работим с Асоциацията на земеделските производители в България, оглавявана от Венцислав Върбанов. Харесва ни това, че са доста будна и активна организация, която прокарва работещи идеи, казва Стефчов. И обяснява, че добре работят и с Националния съюз на говедовъдите в България и с двете асоциациина месодайните говедовъди. Целта е успешната обмяна на технологична информация.

Николай Стефчов признава, че основната цел на фирма "Агритоп" е животновъдите да печелят не само сега, но и в бъдеще

От фирма "Агритоп" имат обективни причини да не се боят от конкуренция, тъй като са партньори на утвърдени световни фирми.

"Агритоп" са основен партньор на DеLaval за България като на практика те са първият български дилър - от 2005 г., на световния лидер, чиито решения за доене, хранене и обслужване на милиони млечни животни в повече от 10 хиляди млечни ферми се прилагат в над 100 държави по света.

Николай Стефчов обяснява, че през 2005 г. в ловешка кравеферма монтират първата доилна инсталация, която работи до ден-днешен. Фактите показват, че техните системи са изключително надеждни. С DeLаval от фирма "Агритоп" предлагат една наистина работеща система, която фермерите оценяват по достойнство.

Другите чуждестранни фирми, на които "Агритоп" е официален представител за България, са: Weidemann, Joskin, Riela, Thomas Fritsche и Budissa Bag.

Чуждестранното партньорство позволява фирма "Агритоп" да променя работата в животновъдната ферма, което е съпътствано от промяна в мисленето а това се прави най-трудно. Николай Стефчов припомня добре известната максима "Хубавото винаги се продава!". И това е така, защото работи, казва агробизнесменът. Безспорно е, че инвестицията е доста голяма и затова отначало е трудно, но после лесно можеш да планираш и производствените разходи и себестойността на подукцията падат. И по този начин животновъдът не е толкова зависим от изкупната цена на крайната продукция - на млякото или на месото. И е по-независим от други труднопредвидими външни фактори.

Това кореспондира с острата пазарна нужда животновъдният ни сектор да инвестира и да се развива категоричен е Николай Стефчов. Като безспорен успех агробизнесменът отчита това, че изградените от "Агритоп" през годините ферми продължават да работят и скоро няма да имат нужда нито от подмяна на технологията, нито от подмяна на съоръженията.

Основният ни гръб са постоянните клиенти на фирма "Агритоп", обяснява Стефчов. Радваме се, че продължаваме да работим с фермерите, с които стартирахме. Те продължават да надграждат фермите си с нови инвестиционни проекти - за разширения, нововъведения и подобрения.

Това ни дава основание да сме не само горди, но и да вярваме, че това е начинът, по който трябва да работим и в бъдеще. Да бъдеш коректен не е лесно, защото тогава излизаш извън рамките на чистата търговия. Ние сме лоялни партньори на животновъдите. Развиваме се с тях. И предлагаме работещи печеливши технологични решения, а не просто стоки, категоричен е Николай Стефчов. Тази пазарна стратегия позволява на фирма "Агритоп" да се развива изключително успешно в годините.

Младият агробизнесмен има амбицията да реализира в практиката на успешната си фирма всички новости в сектора с нови инвестиции и нови проекти.

НАГРАДИ И ОТЛИЧИЯ НА "АГРИТОП"

2006 г.: отличие "Принос в развитието на селското стопанство", "Добрички панаир" АД

2011 г.: победител в конкурса за иновации, раздел "Машини, инсталации и технологии за животновъдството", експонат: системи за доена на крави - DeLaval

2012 г.: награда за мащабно участие на международната селскостопанска изложба "АГРА'2012"

2015 г.: златен медал за електрически товарач WEIDEMANN EHOFRAC в конкурса за иновации, Международна селскостопанска изложба АГРА'2015

2016 г.: награда за креативно представяне и обогатяване на панаира, Международна селскостопанска изложба АГРА

2016 г., награда за "Най-динамично развиваща се фирма в сектор "Животновъдство" от в. "Български фермер"

2017 г.: първо място за иновации в сектор "Животновъдство" за електронен млекoмер DeLaval ММ27 и за системата за управление на стадо DELPRO от Международния панаир Пловдив.

На 6 декември в. „Български фермер”

отличава успелите в агробизнеса 2017

На 6 декември най-влиятелният вестник за земеделие и агробизнес у нас „Български фермер" връчва приза „Агробизнесмен на България” за 2017 г. и отличава в няколко категории успешно представили се през годината компании в агросектора.
Годишният приз „Агробизнесмен на България” е учреден от в. „Български фермер” през 1991 г. Това е първото и най-авторитетно отличие в бранша, връчвано от медиите, с което се удостояват най-авторитетните бизнесмени и фирми, постигнали безспорни успехи в аграрния сектор.

Изборът на редакционния екип тази година е младият и успешен предприемач Николай Стефчов, собственик и управител на фирма „Агритоп“. Той е определен за носител на високото отличие заради последователния и надграждащ подход в управлението на фирма „Агритоп“, с който успя да я утвърди като безспорен лидер в сектора.

С екипа на „Агритоп“ Стефчов не само подпомага развитието на българското животновъдство, а допринася за умножаването на устойчиво развиващи се модерни животновъдни ферми у нас.

Компанията налага модел на работа, който наистина е в полза на българското земеделие и животновъдство - правилно и компетентно консултиране, предоставяне на работещо решение и коректност към клиентите.

На 6 декември от 15.30 часа в столичния хотел „Маринела“ министър Румен Порожанов ще връчи приза „Агробизнесмен на България“ 2017 след среща с агробизнеса, на която той ще представи политиките на министерството за развитието на сектора през 2018 г.

Кампанията за определяне на лауреатите, срещата с агробизнеса и церемонията по връчването на приза „Агробизнесмен на България“ и отличията в категориите се осъществява с подкрепата на Банка ДСК и партньорството на „Филип Морис България“.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Животновъдство
6426
0

Само за периода 7-13 юли в Румъния са регистрирани 64 огнища на африканска чума по свинете (АЧС), показва бюлетинът на OIE (Световната организация по здравеопазване на животните).

10233
0

Сушата в Австралия продължава и запасите от сено катастрофално намаляват, което покачва в пъти цената му, съобщава ABC. За сметка на това реколтата от бостанни култури е много богата.

8622
0

Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) ще направи оценка за безопасността от използването на фуражни  добавки, съдържащи витамин D за някои обекти на аквакултура.

4833
0

Полското земеделско министерство е подготвило пакет от поправки, които внасят промени в т.нар. Акт за комбинираните фуражи, съобщава USDA. Ако те бъдат приети,

2493
0

В северния австрийски район Muhlviertel, област Рорбах, в 4 млечни кравеферми е открита бруцелоза, съобщи държавният ветеринарен лекар Томас Хейн, цитиран от Tips.at.

Още от Фермер
54
0

В сутрешните часове над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево и топло. Над Северна България още преди обяд, а над Южна - по-късно през деня,

4059
0

Цяла седмица дъжд, и мълнии, по морето се оправя в четвъртък Седмицата ще е облачна и дъждовна с температури, по-ниски от обичайното за края на юли, съобщиха от синоптичната фирма TV-MET.

7380
0

В разгара на лятото ядем скъпи тиквички, домати, патладжани, домати Пенсионерката Велика Василева посегна към сергията с тиквички и сложи шест бройки в чантата. Когато видя цената им от 1,80 лв.

9108
0

Изместили работниците от Сенегал и Гана Те печелят между 50 и 75 евроцента на час и са деца роби – става дума за българчета от ромски етнос, пише обширно изследване за мафията в земеделието в Южна

3951
0

Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от БГНЕС. Порожанов добави, че се надява изолацията на Шарково вече да е приключила.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изгубихме баланса между държавния и корпоративния интерес и е време да върнем този дебат, казва председателят на икономическата комисия в парламента и депутат от БСП - БСП обяви икономическата програма за България. Опитайте да ѝ дадете обективна оценка, каква ще бъде тя? - Като истинска визия за България. След 10 години членство в ЕС.

Умна и добра, казват учители и съученици за златната шампионка на троен скок Родителите ѝ се боят, че славата я спохожда твърде рано Тя е едва 16-годишна, а вече е световен шампион на троен скок. Александра Начева е златното пловдивско момиче, отличничката на елитната гимназия “Иван Вазов”. Десетокласничката еднакво леко усвоява испански език и

Tрадиционната диета “Аткинс” е сред най-популярните, но има странични ефекти. Много специалисти я отричат заради заложените в нея месо и животински мазнини и твърдят, че не влияе на “лошия” холестерол. “Еко-Аткинс” заменя пържолите и бекона с плодове, зеленчуци, пълнозърнести, здравословни мазнини, соеви, бобови, ядки, семена.

Отговор:Описанието не е достатъчно, за да се определи вредителя. Ако стъблата са полегнали вследствие на повредата, няма какво да се предприеме. Неприятел, който вече се е вгризал, независимо дали в стъбло,...
youtube video
Към галерията с видеа