Производството на слънчоглед в света ще достигне исторически рекорд през 2017/18 г.

Предвижданията на експертите са средните добиви от основните култури да продължат да растат

Както и при зърнените култури, цените на маслодайните семена ще останат доста под предишните пикови нива, прогнозират експертите от Центъра за икономически анализи на селското стопанство - CAPA

По-ниските цени на зърнените култури обаче позволяват на маслодайните семена да се конкурират за площи с тях. Това води до повишаване на интереса към отглеждането на соя, рапица и слънчоглед в световен план

Разширяването на производството на соя в Южна Америка ще запази натиска върху цените не само на соята, но и на другите маслодайни в средносрочен период.

В големите производствени райони рапицата се конкурира с пшеницата и ечемика за площи

Но по отношение на търсенето продуктите от рапица се конкурират с другите маслодайни семена. Цените на рапицата на световните пазари обикновено са свързани с тези на соята. Свързани с тях са и цените на слънчогледа.

Световното производство на рапица ще е около 72,1 млн.т по данни на USDA. Стабилното търсене и много високите цени от предходната година доведоха до ръст в засетите площи.

Съгласно първоначалните предвиждания силно увеличение се очакваше да има в Канада, но впоследствие прогнозата на USDA е актуализирана и се очаква да нарасне едва до 19 млн.т. ( 18,6 млн. т през 2016), а в Украйна от 1,2 млн.т (2016 г.) на 2,2 млн.т.

През сезон 2016/17 страните от ЕС закупиха от трети страни максималното количество рапица за цялата история на наблюденията - 4,7 млн. тона. Високият добив от 2017г. ще намали вноса от трети страни с 1,24 млн. тона до 3,46 млн. тона и ще стимулира растежа на вътрешната търговия между страните от ЕС.

Румъния продължава да разширява присъствието си в доставката на рапица както за вътрешния пазар на ЕС, така и за външните пазари, благодарение на по-нататъшното разширяване на сеитбените площи и нарастването на собствената реколта.

Цените на фуражите базирани на тези култури се влияят, както от високата степен на заместване между тях, така и от цените на други основни компоненти на фуражите.

С намаляването на цените на зърнените култури, цените на фуражите се движат надолу, дори при увеличаване на животно . въдното производство (т.е. при растящо търсене).

Предвижданията на UCED (University Center for Economic Development, University of Nevada, Reno) и FAPRI са средните добиви от основните зърнени и маслодайни култури да продължат своя ръст в дългосрочен план.

Според предвижданията производителността ще се увеличава с около 1% годишно - малко повече от темпа на растеж на населението в световен мащаб, който се очаква да спада под 1% годишно след 2020 г.

Производството на слънчоглед в световен мащаб ще достигне исторически рекорд през 2017/18 г., с обеми от 47,4 млн.т. Само за последните 5 години световното производство е нараснало с повече от 20%, основно от Черноморския регион.

Консумацията на растителни масла в световен мащаб ще продължи да нараства (USDA, 2017).

Глобалното производство на маслодайни семена за 2017/18 се очаква да възлезе на 573.9 млн. т. Добри са прогнозите за реколтата от слънчоглед в Украйна, както и соя в Китай и Бразилия. Очакванията са за по-ниско производство на рапица за Австралия.