Очаква се още поне две години пшеницата да е по-евтина при сегашното свръхпредлагане, коментират експертите от Центъра за икономически анализи на селското стопанство (CAPA)

Световното производство на пшеница и царевица през 2016/17 стопанска година беше по-високо спрямо предходната година, което доведе до увеличаване на запасите.

В резултат на това цените останаха относително слаби, особено при зърнените култури.

Съгласно десетгодишните предвиждания на UCED ( University Centre for Economic Deve - University of Nevada, Reno), реколтата през 2017/2018 ще е стабилна и ще се характеризира с висок добив.

Анализаторите изтъкват, че въпреки, че при повечето полски култури движението на цените надолу от най-високите нива през стопанската 2012/13 година, приключи, през текущата година

балансирането на предлагането и търсенето продължава да води до колебания в цените на селскостопанските стоки на световните пазари

Общото производство на пшеница през 2017/18 г.се очаква да спадне от 754 млн.тона на 740 млн.т по данни на USDA. Най-голямо се очаква да бъде намалението в САЩ - около 13 млн.т, което се дължи основно от преориентирането на фермерите към по-малко пшеница. В останалите региони нещата са в нормално състояние, като се очаква ЕС да възстанови добива си след спада от предходната година и да достигне 150 млн.тона.

При ечемика световната конюнктура показва още по-изразено намаление

То се дължи на по-слабия добив и на редуциране на площите. Производството на годишна база вероятно ще падне с около 7% - до 137 млн.т. Слабото търсене поддържа цените сравнително ниски.

Производството в ЕС ще е около 150 млн. тона. Производството в Аржентина ще достигне нива от около 17,5 млн. тона. Световният износ на пшеница също се очаква да се повиши до 178,02 млн. тона.

Очакванията са и за високи нива на крайните запаси от пшеница Ц 260,60 млн. тона, което ще продължи да държи цените на културата на сравнително ниски нива.

Площите с ечемик плавно намаляват след средата на 90 - те години, когато световното производство е достигало 180 млн.тона.

Световното производство на рапица около 72,1 млн.т по данни на USDA. Стабилното търсене и много високите цени от предходната година доведоха до ръст в засетите площи

Съгласно първоначалните предвиждания увеличение се очакваше да има в Канада,но впоследствие прогнозата на USDA е актуализирана и се очаква да нарасне едва до 19 млн.т.( 18,6 млн. лв. през 2016), а в Украйна от 1,2 млн.т (2016 г.) на 2,2 млн.тона.

Производството на царевица в световен мащаб е на рекордно ниво през 2016/17 което е в състояние да отговори на световното търсене и вероятно ще доведе до значително увеличение на крайните запаси, а цените се очаква отново да спаднат леко тази година.

Общото производство на царевица в света през 2017/18 г се очаква да бъде около 1,03 млрд.т., което е с 4% по-малко от предходната година, но 8% по-високо, отколкото в периода 2010 - 2015 г.

Производството в САЩ се очаква да достигне 362,09 млн. тона. В другите основни страни производителки също се очаква стабилна и висока реколта - Аржентина (40 млн. тона), Бразилия (95 млн. тона), Китай (215 млн. тона). В Европейския съюз производството е около 61,6 млн. тона.

Очакванията са крайните запаси да са около 200 млн. тона, което е по - ниско от запасите през изминалата стопанска година. През последните години, поради големия обем на производство и сравнително по-ниските цени,пшеницата се търси и за изхранване на животните.

Очаква се още поне две години цените на пшеницата да са на по-ниски нива, при сегашното свръхпредлагане. Тогава вероятно и нормалната ценова връзка между пшеница и царевица ще бъде възстановена.