Пръскайте овошките срещу струпясване и сачмянка

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

След краткотрайното застудяване на времето в края на второто и началото на третото десетдневие през последната седмица на ноември се очаква съществено повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия.

През следващия период в полските райони на страната прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават биологичния минимум, необходим за развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица. Очакваното меко за сезона време ще удължи есенната вегетация на зимните житни култури и зимната рапица. През периода условия за протичане на по-активни вегетационни процеси при есенните посеви ще се създават в южните райони на страната и по Черноморското крайбрежие. В края на третото десетдневие при пшеницата и ечемика, засети в агротехнически срок, ще се наблюдава масово братене. При засетите през ноември посеви ще протичат фазите поникване и листообразуване (1-2-3 лист). При посевите с рапица, засети в началото на есента, ще преобладава розетка (6-7 листа).

Падналите валежи през изтеклия период и очакваните - в края на третото десетдневие на месеца ще възпрепятстват сезонните почвообработки. По-подходящи условия за засаждане на овошки и за извършване на есенните растително-защитни пръскания в овощните градини ще има през първата половина от периода. Нападнатите от струпясване ябълкови насаждения трябва да се третират с 5% разтвор от карбамид (500 г на 10 л вода). Карбамидът представлява благоприятна среда за развитие на някои микроорганизми, които разграждат мицела на струпясването.

В края на листопада костилковите овощни видове (праскови, кайсии, череши, бадеми) трябва да се пръскат с 2% бордолезов разтвор за борба със сачмянката и инфекционната апоплексия.

За предпазване на овощните култури от зимните студове, за унищожаване на лишеите и мъховете, за отблъскване на миризливия дървесинояд и дървесницата е необходимо ствола и дебелите клони на дърветата се обработят с 20% варна каша, към която се прибавя малко глина.