Учени от Университета Висконсин-Милуоки в САЩ са пресъздали медно пиво, което са пили племената, населявали земите на съвременна Германия преди 2500 години, съобщава "Пчела и кошер".

Археолози открили котел по време на разкопки в Германия, който датира от 450–400 години преди нашата ера. Анализът е показал, че съдът е съдържал сегменти от старинна течност брагот— напитка на основата на ечемик, мед, мента и мая. По оценка на археолозите, котелът е бил с вместимост около 14 литра брагот.
Учените определили количественият състав на напитката, а след това се обърнали за помощ към местните пивовари, които приготвяли напитката брагот. За варене били необходими седем часа, а за процеса на ферментация – две седмици. Меденото пиво според специалистите, имало тревист привкус и се отличавало от съвременния брагот.
Резултати и изследвания до този момент не са публикувани, а това означава, че те не са били проверени от други учени. Поради това няма доказателство, че археолозите правилно са пресъздали рецептата.
А през май 2016 година археолози от Стенфордския университет публикуват статия, разкривайки рецепта на китайско пиво, което е варено преди пет хиляди години.