Полша ще плаща глоба от 100 000 евро на ден, ако продължи със забранените сечи в защитената гора Беловежа, постанови Съдът на Европейския съюз в Люксембург.

Съдът разпореди незабавно прекратяване на сечите, с единствено допустимо изключение на опасни дървета, разположени край пътища.

Беловежката гора е най-добре запазената горска екосистема и последната равнинна вековна гора в Европа – дом на най-голямата популация на зубъра. Тя обхваща над 140 000 хектара в Полша и Беларус и на полска територия е част от европейската мрежа Натура 2000 и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Гората е заплашена от тройно увеличаване на интензивността на сечите, която мярка е обявена от полските власти като средство за борба с корояда.

WWF приветства изцяло решението на съда и смята, че то е важна стъпка към опазването на гората.

Европейският офис на WWF в Брюксел отбелязва, че случаят Беловежа далеч не е изолиран и е

сигнал към други правителства

които не се съобразяват с разпоредбите на директивите за Натура 2000.

Природозащитната организация напомня, че във вторник представители на ЕК са посетили София точно, за да обсъдят с българските власти и заинтересованите страни изпълнението на директивите за Натура 2000 в България.

Делегацията е била водена от Никола Нотаро, директор на Отдел "Природа" в Главна дирекция "Околна среда". На среща с него в Министерството на околната среда и водите са присъствали и други природозащитни организации, които твърдят, че ЕК наблюдава и България.