Оценка на целесъобразността на Общата селскостопанска политика (ОСП) е била представена вчера - на 21.11.2017 г. на семинар в Брюксел от BirdLife Европа и Централна Азия, Европейското бюро по околна среда (EEB) и NABU, партньорът на BirdLife в Германия.

Авторите на независимото проучване са водещи експерти в областта на агроикономиката, екологията и социологията и са оценили 450 научни статии, следвайки методологията на ЕК.

Резултатите от проучването ясно показвали, че сегашната ОСП, която използва 40% от бюджета на ЕС (около 60 млрд. евро годишно), е нецелесъобразна.

Ключовите резултати от проучването показвали, че от социално-икономическа и екологична гледна точка ОСП не отговаря или отговаря само частично на петте ключови въпроса за проверка на целесъобразността: изпълнителност, ефективност, съгласуваност, добавена стойност към ЕС и обществено значение.

Директните плащания за подсилване на доходите получават най-голямото разпределение на бюджета без достатъчна обосновка или ясни връзки с целите на ОСП. Екологичната ангажираност на ОСП не е достатъчна, за да се спре деградацията на околната среда и да се намали драстичното намаляване на биологичното разнообразие.

ОСП не отговаря адекватно на целите за устойчиво развитие, като сегашната й структура няма да го направи и в бъдеще.

Самата ЕК не е успяла да следва собствените си правила за по-добро регулиране и не предприе проверка на състоянието на ОСП, въпреки призивите от страна на гражданското общество и на част от бизнеса.

Финалната проверка на ОСП е била поискана официално от Платформата за регулиране на целесъобразността и ефективността (REFIT), която е ключов консултативен съвет на Европейската комисия, съставен от представители на бизнеса, социалните партньори и гражданското общество.