През последните 2 години в Европейския съюз се наблюдава съкращаване на производството на свинско месо. Но към края на 2017 г. процесът намалява темповете си заради увеличаване на поголовието. Това се отбелязва в "Краткосрочни прогнози за селскостопанските пазари на ЕС през 2017-2018 г.", съобщава euromeatnews.com.

Съкращаването на поголовието на свине -майки през последните години повлия съществено на производствените обеми на свинско месо (-2% през първата половина на 2017 г.). И това е валидно за най-големите европейски държави с изключение на Дания и Испания.
Сега поголовието на свине-майки се възстановява, което влияе положително на общата картина в сектора. Според изчисленията общото количество свине през месеците май-юни 2017 г. е с 1,2% повече от това през декември 2016 г.
Европейското изследване показва, че основен двигател става нарастването на поголовието в испанските свинеферми (+101 хил. глави). Увеличили са се и свинете в холандските (+43 хил. глави) и полските (+26 хил. глави) свинеферми.
Тези тенденции компенсират намаленото поголовие в румънските (-35 хил. глави), френските (-16 хил. глави), германските (-15 хил. глави) и датските (-8 хил. глави) свинеферми.
Това дава основание на аналитиците да прогнозират ръст на поголовието в европейските свинеферми от 1% през 2018 г.