За лечението на аскосферозата с екологично чисти и природни средства през последните години са били направени множество наблюдения, но от растенията най-висока ефективност е показал чесънът (Allium sativum L.), пише "Пчела и кошер". Активните вещества в чесъна са етеричните масла, чиято основа е алкилпроизводните на цистеина, дивинилсулфоксид, с фитонцидно действие. Има сведения, че бактерицидната субстанция на чесъна няма белтъчен произход, по химична структура е близка към гликозидите. Чесънът е слабо токсичен за пчелите, изложени на директен контакт (LD50 е 25 g за пчела).
Д-р Л.Ф. Соловьева от Научноизследователския институт по пчеларство в Рибное, близо до Рязан, Русия, е изучавала използването на чесъна в практиката за лечение на някои заболявания при пчелите. Резултатите на опитите сочат, че при използването на зелените части и сока от главите на чесъна, прорастването на спори от Ascosphaera apis е стигало до 42,4-37,8%. Имайки предвид високата ефективност на чесъна по отношение на спорите от Ascosphaera apis, изследванията с растението са продължили до изясняването на неговото действие върху пчелите. Методът на груповото подхранване на пчелите със сироп с различни концентрации от чесън е определил тяхната продължителност. Изпробвани са 7 концентрации на чесън (от 40% до 0,625% концентрация). Установено е, че 40% концентрация на чесъна довежда до съкращаване живота на пчелите в сравнение с контролата на 47,6%. При 20% и 10% концентрация на чесъна продължителността на живота при пчелите в сравнение с контролата била 20,8 и 6,9%, съответно. Действието на 5% и по-малки концентрации продължителността на живота при пчелите практически е без промени.

СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКИЯ И АМЕРИКАНСКИ ГНИЛЕЦ, АСКОФЕРОЗА

в полеви условия на различни пчелини е проучвано действието на изстискан сок от зелените части на чесъна в 20% концентрация в захарен сироп (1:5). При 104 пчелни семейства с напреднала форма на европейски гнилец (Paenibacillus alvei) са били напръсквани в доза 100-120 ml на пчелно семейство, изхождайки 10-12 ml на рамка (външната температура на въздуха е 20-23°С). При третиране пчелите не са се възбуждали, миризмата на чесъна в гнездото след едно денонощие практически не се е усещала. Второто и третото третиране са били извършвани с интервал от пет дни. След второто третиране килийките напълно са се очиствали от пчелите, заети с ларви от болно пило. При по-нататъшните наблюдения за семействата клинически признаци за наличието на европейски гнилец не е констатирано.
При 3-кратното третиране на 107 пчелни семейства на един от пчелините в Рязанска област със средна степен на поразяване от 10 до 50 болни личинки на пита по описаната схема против аскосфероза в 60 пчелни семейства не са могли напълно да се освободят от заболяването. Но поразеността е била намалена (останали са единични мумифицирани личинки по питите). Този ефект се дължи на засиленото чистене от пчелите на питите, засегнати от болно пило. Изстискваните части от чесъна след получаване на сок от чесъна допълнително са се слагали върху гнездовите рамки на пчелните семейства.
Положителни резултати за оздравяване на 50 пчелни семейства засегнати от аскосфероза (Ascosphera apis) са получени при кръстосано третиране с нистатин (Nystatin) и сок от чесън при 4-ри кратно третиране с 5-дневен интервал, следвайки опрашване с нитатин и захарна пудра (1:100) и напръскване с 20% концентрация от сок на чесън в захарен сироп. В промеждутъците на третиранията

ВЪРХУ ГНЕЗДОВИТЕ РАМКИ НА ПЧЕЛНОТО СЕМЕЙСТВО СА БИЛИ СЛАГАНИ НАДРОБЕНИ ЧАСТИ ОТ ЧЕСЪН

в количество 200-300 g. Подобен подход е довеждал до засилване на падането на акара, по-доброто санитарно състояние на пчелното гнездо: намаляване експанзията от мравки, ухолазки, голям и малък восъчен молец.
Двама учени - Shimanuki, H. & D. A. Knox, през 2000 година правят научно изследване относно ефективността на чесъна в Онтарио, Канада, като за целта са били използвани 21 пчелни семейства. Проучването сочи, че лиофилизираният (изсушен) чесън на прах, добавян в захарния сироп, потиска развитието на Nosema. Същият чесън на прах съдържа около 70% от 46 сяросъдържащи полезни биологически активни вещества, включвайки алицин. Първоначално е определяно какво количество чесън може да се поеме от пчелно семейство във вид на „пастички“. Същите тези пастички са вирирали от 0 (контрола) до 20% тегло. Резултатите са показали, че пчелите, които се хранят с „пастички", напоени с екстракт от чесън съдържащи 8% или по-малко чесън го консумират по-добре.
Не са били констатирани каквито и да е било разлики в условията на презимуване на пчелните семейства, независимо от лечението (промените в теглото на кошера и силата на пчелното семейство остават повече или по-малко постоянни). Честотата на Varroa е била твърде ниска, за да бъде сравнително оценена. Това, което е установено, е, че в края на експеримента честотата на Nosema е била много по-ниска - шест пъти, в пчелните семейства, които са били третирани с чесън.
Резултатите от проучването показват, че
ВИСОКОКАЧЕСТВЕНИЯТ ЧЕСЪН НА ПРАХ ИМА БЛАГОТВОРЕН ЕФЕКТ, КОГАТО СЕ ДАВА НА ПЧЕЛИТЕ

Пчелите, третирани през лятото за тестове за вкус на чесън, консумират чесън до 8% в сравнение с презимуващите пчели. Това предполага, че 8% чесън на прах е твърде силен, за да се консумира настървено от пчелите, поне през зимата. Независимо от това, положителният ефект от намаляването на спори на Nosema вероятно се дължи на факта, че чесънът е снабден с бавно освобождаващо фумигационно действие.

Петко Пурчев, [email protected]