Някои лекарства, когато се вземат едновременно, могат да бъдат опасни за здравето и дори за живота на човек. Всеки, който приема някакви лекарства, трябва да знае за тези опасни комбинации.

Лекарство против кашлица и антихистамини. Много от противокашличните препарати, отпускани без рецепта и антихистамините (лекарства за алергия) съдържат подобни вещества. Така ако приемате двете лекарства заедно, вие рискувате да приемете прекалено висока доза, която до голяма степен ще се повиши седативния ефект. Сънливостта може да представлява риск за тези, които ще управляват автомобил или работата им е свързана с прецизна апаратура. Дори да приемате лекарства против кашлица и антихистамини преди лягане, когато цялата нощ е пред вас, на сутринта може да се почувствате необичайно слаби.

Антидепресанти и нестероидни противовъзпалителни средства. И SSRIs (селективен инхибитор на обратното поемане на серотонина, който принадлежи към същия клас антидепресанти) и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС, които често се използват като аналгетици и антипиретици) повишат риска от кървене в стомаха и хранопровода. Съвместният прием на тези две лекарства още повече предизвиква гастроинтестинално кървене. В допълнение, има неприятни странични ефекти: тревожност, треска, сърцебиене и задъхване.

Антикоагуланти и аспирин. Антикоагулантите се предписват за намаляване на образуването на кръвни съсиреци в артериите. Аспиринът също разрежда кръвта. При прием на аспирин и антикоагулант заедно, техният общ ефект може значително да увеличи опасността от развитие на вътрешно и външно кървене.

Обезболяващи и успокоителни средства. Успокоителните и опиоидни аналгетици като кодеин и морфин, действат като успокоителни. Ако приемате тези лекарства едновременно, техният токсичен ефект се увеличава. Предозирането може значително да забави както дихателната честота, така и сърдечния ритъм. Понякога това може да има летален изход.

Антибиотици и перорални контрацептиви. Комбинацията от тези лекарства може да намали ефективността на противозачатъчните хапчета и рискувате да забременеете. Ако трябва да приемате едновременно антибиотици и контрацептиви, използвайте презервативи.

Имодиум (лоперамид) и калций. лопедиумът е лекарство срещу диария и намалява чревната подвижност. Действието на витамините и лекарствата, съдържащи калций, е същото. В резултат на това човек се сблъсква с друг проблем - продължителен запек.