Ракия от дюли

21 ноември 2017
В лозята
0
43515
Няма снимка
Получава се мека и приятна ракия с подчертан аромат. Тя почти не съдържа метилов алкохол.
1 2 3 4
 

На няколко читатели, сред които и Снежана Петрова, отговаря консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов

Идва есента и дюлята е родила много плодове. Правите компоти от дюли, но искате да направите и още нещо. Най-често се сещате за ракия, но как да я направите хубава и най-вече качествена?

Ще ви представя рецепта за домашни условия, която е по всички правила на производството от технологична гледна точка.

Как да постъпите

Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно.

Дообавяте вода със захар в съотношение 4 литра вода към 1 кг захар - трябва да сварите течността за около 20 минути.

Оставяте я да истине до 26-28 градуса и слагате суха мая.

Дозата за маята е 2 грама на 10 литра течност.

Ферментацията започва след няколко часа

Всеки ден следете , въоръжени задължително със захаромер, колко захар е останала неферментирала и измервайте температурата на течността.

Важен съвет за есента

Ако установите, че температурата вече е паднала до 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда много добре и да го поставите върху изолационен материал на пода.

Така температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание 0 - нула, на захаромера.

След това изцедете добре сока, а дюлите ги пресовайте - при домашни условия е редно да сложите плода в тензух, да завържете и да сложите върху него дъска с тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо, така, че можете да изхвърлите плода и без пресоване. Това е необходимо, защото той лесно загаря по дъното на казана, когато се загрява.

Получената течност от оцеждането и пресоването слагате в казана за дестилация

При изваряването отделяйте първотока и патоките, а ако дестилирате двукратно - тогава това правете при втората дестилация.

Получава се мека и приятна ракия с подчертан аромат на дюли.

Получена по този начин тя почти не съдържа метилов алкохол. Това е, защото дюлите са плодът, който е най-богат на пектин, който пък при ферментацията се разгражда и отделя метилов алкохол.

Съвет за вино:

Ако сокът от изцеждането и пресоването оставите на студено да се избистри, се получава хубаво вино от дюли.

Може след сваряването да отделите стерилния сок и да го затворите в бутилки - става чуден сок от дюли.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от В лозята
9639
0

С него можете да подмените сорта на дворната асма През този месец може да се направи присаждането "на разцеп", за което много читатели искаха пак да напишем.

7200
0

Освен редовното пръскане по календарите за растителна защита с различни препарати, често се налага и извънредно - в зависимост от появата на едно или друго заболяване или неприятели.

17658
0

Резитбата да приключи не по-късно от края на месеца Този месец почвата в лозето е доста отъпкана и трябва да се обработи веднага след като се направи резитба и се изнесат пръчките.

84555
0

Март месец е много важен за лозарите, по-точно за техния календар. Какво не бива да пропускат. Ако през топлите дни на февруари не са извършили изцяло резитбата при отделните сортове лози,

23769
0

Присаждането на място чрез метода на разцеп се извършва през месец април. Той именно служи за подмяна на сорта или в случай, когато е измръзнала надземната част на лозата.

Още от Фермер
585
0

Акцентите в кампанията на фирма ФМС са няколко, коментира Валентин Петров, търговски директор на ФМС. Разбира се, започваме с продуктите в житни, където имаме много добра комбинация от Грандстар

2151
0

Ето и други съвети на дългогодишния пчелар от Велинград Танко Ианов: * До очистителното облитане подхранване със сироп е нежелателно: течната храна стимулира излитането.

3690
0

Всички знаем колко полезни са зеленчуковите и плодови сокове. Също така се знае и за полезността на билките, смесени с пресни сокове. Нека разгледаме някои зеленчукови сокове,

387
0

Концентратът се дава 1 или 3 пъти дневно, според вида Задължително изхранвайте концентрираните фуражи в брашнест вид - сухи или мокри. За предпочитане е да се дават в гранулиран вид.

1638
0

Всички жители от Дуловска община се включиха днес в спасителна акция за бедстващи щъркели. Почти във всяко населено място в региона има приютени десетки екземпляра от защитения вид – бял щъркел.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Именно енергийната инфраструктура ще ни даде възможност да осъществим тази междусистемна свързаност със съседните на нас страни. Това ще направи целия наш регион много по-сигурен и по-конкурентоспособен. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участваше във връчването на наградите за принос в развитието на енергийната

Поднесе ѝ я почитател на съпруга ѝ по време на визитата на държавния глава в Йерусалим Съпругата на президента Румен Радев Десислава дава автограф върху книгата за съпруга ѝ “Петият президент” на авторите на “24 часа” Лиляна Клисурова и Любомир Денов. Подава ѝ я представител на българската еврейска общност,

Швейцария и Германия с най-много градове в топ 10 София е втора година подред на 116-о място в класация на градовете с най-добро качество на живот в света. Тя е изготвена от американската консултантската фирма “Мърсър”, съобщи Ройтерс. Виена е на първо място в списъка от 231 града за 9-а поредна година.

Отговор:Пръскането с карбамид е полезна практика, но в края на вегетацията. Особено за овошки, които през годината са имали силно нападение от струпясване, като ябълки и круши. За тази цел в началото на...
youtube video
Към галерията с видеа