На няколко читатели, сред които и Снежана Петрова, отговаря консултантът ни д-р инж.техн. Николай Бакалов

Идва есента и дюлята е родила много плодове. Правите компоти от дюли, но искате да направите и още нещо. Най-често се сещате за ракия, но как да я направите хубава и най-вече качествена?

Ще ви представя рецепта за домашни условия, която е по всички правила на производството от технологична гледна точка.

Как да постъпите

Нарязвате дюлите, колкото е възможно на по-дребно.

Дообавяте вода със захар в съотношение 4 литра вода към 1 кг захар - трябва да сварите течността за около 20 минути.

Оставяте я да истине до 26-28 градуса и слагате суха мая.

Дозата за маята е 2 грама на 10 литра течност.

Ферментацията започва след няколко часа

Всеки ден следете , въоръжени задължително със захаромер, колко захар е останала неферментирала и измервайте температурата на течността.

Важен съвет за есента

Ако установите, че температурата вече е паднала до 20 градуса и скоростта на ферментация е намаляла, тогава е необходимо да завиете съда много добре и да го поставите върху изолационен материал на пода.

Така температурата на ферментация ще се запази и тя ще протече докрай до показание 0 - нула, на захаромера.

След това изцедете добре сока, а дюлите ги пресовайте - при домашни условия е редно да сложите плода в тензух, да завържете и да сложите върху него дъска с тежък камък.

Количеството на получения сок от пресоването не е голямо, така, че можете да изхвърлите плода и без пресоване. Това е необходимо, защото той лесно загаря по дъното на казана, когато се загрява.

Получената течност от оцеждането и пресоването слагате в казана за дестилация

При изваряването отделяйте първотока и патоките, а ако дестилирате двукратно - тогава това правете при втората дестилация.

Получава се мека и приятна ракия с подчертан аромат на дюли.

Получена по този начин тя почти не съдържа метилов алкохол. Това е, защото дюлите са плодът, който е най-богат на пектин, който пък при ферментацията се разгражда и отделя метилов алкохол.

Съвет за вино:

Ако сокът от изцеждането и пресоването оставите на студено да се избистри, се получава хубаво вино от дюли.

Може след сваряването да отделите стерилния сок и да го затворите в бутилки - става чуден сок от дюли.

Нарежете дюлите, колкото е възможно на по-дребно, ако искате да ги използвате най-пълноценно за ракия
Нарежете дюлите, колкото е възможно на по-дребно, ако искате да ги използвате най-пълноценно за ракия
Виното от дюли, което се получава в домашни условия не отстъпва на плодовото вино от същия плод, което се предлага от винените изби
Виното от дюли, което се получава в домашни условия не отстъпва на плодовото вино от същия плод, което се предлага от винените изби
Може след сваряването да отделите стерилния сок и да го затворите в бутилки - като сок от дюли.
Може след сваряването да отделите стерилния сок и да го затворите в бутилки - като сок от дюли.