Ситуацията в европейския млечен сектор продължава да създава главоболия на фермерите, са категорични от Европейския млечен борд (ЕMB). Сухото мляко продължава да се трупа в складовете, а изкупните цени не съответстват на производствените разходи, казва членът на Управителния съвет на ЕМБ Ервин Шопгес.
И като във всяка кризисна ситуация европейските фермери са готови да отговорят на проблема с протести.
Ервин Шопгес изброява проблемите на европейските млекопроизводители. От една страна цените на маслото на световния пазар са на рекордно високо равнище,  от друга - запасите от сухо мляко, от което никой не се нуждае, са в значителни обеми.
И въпреки високите цени на маслото доходите на фермерите през 2017 г. от продажбата на сурово мляко не покриват разходите им.
А производството на мляко бързо се увеличава. За последните няколко месеца само във фламандския район то се е увеличило с 18%, казва Шопгес. В същото време млекопреработвателите вече започнаха да обясняват, че изкупните цени ще паднат към края на годината.
И в тази ситуация, питат млекопроизводителите, какво прави Еврокомисията? Какви са предложенията от Европарламента и от аграрните министри? Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган не планира изкупуване на складови запаси от сухо мляко "без определени причини" и иска да се откаже от пазарните интервенции през 2018 г. При това без никакъв друг антикризисен инструмент. Хоган също така се отказва от плащания за доброволно съкращение на производството, които доказаха своята ефективност в рамките на европейските програми.
Въпреки това Еврокомисията не планира мотивирането на ново намаление на млекопроизводството в случай на непредвидени обстоятелства.
От ЕMB смятаме, че определено е необходимо намаление на млекопроизводството.
Европейските млекопроизводители се намират в тежко положение - за тях и техните семейства бъдещето е неясно. За нас има само един изход, казва Шопгес - внедряване на специална програма за намаление на млекопроизводството в кризисните условия. Продължаваме да настояваме, че изкупните цени трябва да покриват производствените разходи, както и да осигуряват на фермерите достатъчно средства, за да живеят и да развиват бизнеса си.
Ако ситуацията го наложи, ние сме готови да излезем с трактори в центъра на Евросъюза, казват от ЕMB.