Високото кръвно налягане може да бъде понижено, ако вместо сол в ястията се слагат подправки и билки, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски експерти.

Близо половината от коронарните болести на сърцето и над 60 процента от инсултите се дължат на високо кръвно налягане, припомнят специалисти от благотворителната организация Блъд прешър Ю Кей, цитирани от БТА.

Солта е една от основните причини за проблема, тъй като допринася за задържането на вода в тялото, в резултат на което кръвното налягане се повишава.

Подобряването на вкуса на храната с билки и подправки, вместо със сол, може да допринесе за разрешаването му, смятат британските експерти.

Най-благоприятен ефект оказва чесънът, отбелязват специалистите.

"Не подправяйте ястията със сол, когато готвите. Избягвайте и солени подправки като соев сос и кубчета бульон. Вместо това наблегнете на билки и подправки като чили, джинджифил, лимон, лимонов сок. Не забравяйте и чесъна, чиито свойства за понижаване на кръвното налягане отдавна са установени", съветват от организацията.