0 Пчели, лишени от храна, живеят най-дълго при температура около 16-18°С, а най-кратко при 35-36°С. Младите пчелни майки може да издържат на глад до 17 часа след излюпването им.

0 Пчелите умират при температура по-ниска от 8°С и по-висока от 40°С.

0 За да преодолее разстояние от 1 километър на пчелата са необходими от 2 до 40 милиграма мед. Това зависи от товара, който носи пчелата, и от насрещния вятър.

0 За да пренесе един литър вода в кошера пчелата трябва да извърши от 17 000 до 20 000 полета.

0 Медовата гушка на пчелата побира около 84 мг нектар.

0 Младите пчели извършват очистителното облитане от 6 до 9 дни след излюпването им. Тогава те разпознават и кошера си. Когато при определени условия теглото на изпражненията им достигне 20-25% от собственото им тегло, те могат да се облетят и на 3-дневна възраст.

0 Пчелите различават добре само жълтия, белия и синия цвят. Затова пък очите им възприемат ултравиолетовите лъчи, които са невидими за човешкото око.

0 Пчелите не повреждат кората на узряващите плодове. Те смучат сладък сок от плодовете само когато кората им е повредена от оси, мравки, стършели и други насекоми.

0 Пчелите са използвани за доказване на мнима смърт при човека. Те не жилят мъртвите, но ако бъдат принудени, след ужилването по трупа (при истинска смърт) не се наблюдава кожна реакция – зачервяване или оток.

0 Ориентацията на пчелите извън кошера не е неограничена. Колкото са по-възрастни, толкова по-голямо е разстоянието, от което могат да се завърнат в кошера. Но при разстояние от 4-4,5 км те загубват ориентация. Пчелите на 5-дневна възраст губят ориентация още при 100-метрово разстояние.
Източник: Пчеларски Вестник