Генната модификация води и до увеличаване на полезността на зеленчуците, твърдят учени от САЩ.

Повишено е съдържанието на различни витамини, както и на антиоксиданти.

Проведеният хроматографски анализ показва, че доматите, получени чрез отглеждането на трансгенни семена, имат много по-полезни вещества, поради ускоряването на техния синтез.

Учените отбелязват, че концентрацията на провитамин А /каротеноид/ се увеличава с 2,69 пъти.

Тази промяна може значително да повиши техните хранителни качества.

Доматите могат да станат и достъпен източник на суровини за козметични, хигиенни и фармацевтични продукти.

Струва си да се отбележи, че методите на генното инженерство значително увеличават аромата на култивираните домати, но тяхната хранителна стойност все още не е увеличена.

Американските експерти планират да продължат тези проучвания, за да усъвършенстват тези "модерни" домати.

В същото време учените планират да започнат работа и с други зеленчуци.