Турските птицевъди, които отглеждат бройлери, увеличават производствените си мощности за разлика от производителите на месо от едър и дребен рогат добитък, съобщава Анадолската агенция, като цитира председателя на Съюза на земеделските камари на Турция (TZOB) Шемси Байрактар.
За 2017 г. производството на птиче месо в Турция е 2,047 млн. т, а произведените кокоши яйца са 19,3 млрд. броя.
За периода януари-декември производството на птиче месо в южната ни съседка е нараснало с 11,9 процента - до 1,586 млн. т, а производството на яйца - до 14,199 млрд. броя.
Увеличеното производство естествено се отразява положително и на експортните показатели. За периода януари - септември 2017 г. се отчита ръст в експорта на яйца на яйца и яйчни продукти от 48,9 процента в сравнение с аналогичния период на миналата година - до 378,2 млн. долара. В този период експортът на птиче месо и преработени птичи продукти от Турция се е увеличил с 42,4 процента - до 267,7 млн. долара, доволен е Шемси Байрактар.